Prozor u svijet

 • Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

  Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

  Papa test, kako se kolokvijalnno naziva vaginalno-cervikalni-endocervikalni razmaz, neugodan je i intruzivan pregled. No u Engleskoj će uskoro biti dostupan kućni papa test, kojeg će biti moguće obaviti u miru svoga doma. Opći cilj je povećati dostupnost probira raka grlića maternice, budući (...)

 • Hala Alyan: Izbor iz 'Dvadesetdevete godine'

  Hala Alyan: Izbor iz 'Dvadesetdevete godine'

  Nakon poezije Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna i Dunye Mikhail , na Libeli smo lani predstavile još jednu pjesnikinju (porijeklom iz) arapskog svijeta, Halu Alyan. Alyan je američko-palestinska pjesnikinja, koja je većinu života provela u gradovima diljem Bliskog istoka i SAD-a.

 • SAD: Odobren prvi lijek za liječenje postporođajne depresije

  SAD: Odobren prvi lijek za liječenje postporođajne depresije

  Agencija za hranu i lijekove (FDA) u Sjedinjenim američkim državama odobrila je prvi lijek za liječenje postporođajne depresije. Agencija je u priopćenju objavila da je odobrila lijek Zulresso , generičkog naziva brexanolon , namijenjen neprekinutoj (...)

 • Mjanmarske 'mladenke' žrtve traffickinga u Kini

  Mjanmarske 'mladenke' žrtve traffickinga u Kini

  Nang Seng Ja, iz Mjanmara, imala je samo devetnaest godina kada ju je teta iz Kine pozvala u posjet. Mjesec dana nakon što je stigla, Nang Seng Ja se onesvijestila. Probudila se u nepoznatoj kući, uz nepoznatog muškarca i njegovu obitelj. "Od njih sam čula da su me prodali", rekla je organizaciji (...)

 • Sirijske demokratske snage proglasile pobjedu nad ISIS-om

  Sirijske demokratske snage proglasile pobjedu nad ISIS-om

  Nakon godina rata i džihadističkog terora koji je odnio nebrojene žrtve, na današnji su dan Sirijske demokratske snage ( SDF ) službeno proglasile pobjedu nad Islamskom državom. Konačna oslobodilačka operacija u sklopu vojne kampanje 'Oluja Jazire' (koja traje još od 11. rujna 2018), (...)

 • Niger: Nema više 'pete žene' - seksualnih robinja i sluškinja

  Niger: Nema više 'pete žene' - seksualnih robinja i sluškinja

  Vrhovni sud u Nigeru donio je odluku kojom se odbacuje stoljetni običaj u kojem su bogati muškarci imali neslužbene žene koje su kod njih živjele kao seksualne robinje i sluškinje, običaj poznat kao 'peta žena'. Time je ostvarena pobjeda u pravnoj bitci koju je jedna žrtva vodila cijelo (...)

 • Ženski marš u Pakistanu popraćen online prijetnjama smrću

  Ženski marš u Pakistanu popraćen online prijetnjama smrću

  Organizatori/ice Marša za Dan žena u Pakistanu primili/e su prijetnje smrću i silovanjem putem socijalnih mreža te smatraju da se treba podnijeti prijava protiv online nasilja. "Otišlo je predaleko s prijetnjama smrću i silovanjem, kako organizatorima/icama, tako i ljudima koji su došli na (...)

 • Brazilska policija prekinula lanac trgovine ljudima usmjeren na trans žene

  Brazilska policija prekinula lanac trgovine ljudima usmjeren na trans žene

  Policija u Brazilu prekinula je lanac trgovine ljudima usmjeren na transrodne žene , unutar kojeg im je nuđeno pokrivanje troškova operacije, a potom ih se prisiljavalo na prostituciju kako bi platile operaciju, priopćile su vlasti ovog tjedna.

 • Novi prosvjedi u Indiji zbog seksualnog nasilja

  Novi prosvjedi u Indiji zbog seksualnog nasilja

  Val studentskih prosvjeda potresao je južnoindijsku državu Tamil Naduu nakon što je na internetu objavljeno nekoliko video zapisa koji prikazuju seksualne napade na studentice. Nezadovoljstvo se povećalo nakon što je policija izjavila kako je snimka dio šire operacije muškaraca koji su se (...)

 • Iran: Aktivistkinja za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora

  Iran: Aktivistkinja za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora

  Sud u Teheranu jučer je u službenom priopćenju naveo da je iranskoj odvjetnici i aktivistkinji za ljudska prava Nasrin Sotoudeh , koja u zatvoru od lipnja 2018. godine služi petogodišnju kaznu, dosuđeno dodatnih 33 godine zatvora i 148 udaraca bičem zbog mirnog aktivizma u području ljudskih (...)

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM