Prozor u svijet

 • Učenice u Keniji bit će podvrgnute obveznim pregledima

  Učenice u Keniji bit će podvrgnute obveznim pregledima

  Planirano podvrgavanje učenica u Keniji obveznim pregledima za utvrđivanje genitalnog sakaćenja i trudnoće predstavljaju kršenje privatnosti žrtava, upozoravaju aktivisti_kinje. Sve djevojčice koje se ovaj tjedan vraćaju u školu u Naroku, kenijskom gradu zapadno od Nairobija, u lokalnim (...)

 • Filmovi sa ženama u glavnim ulogama zarađuju više od onih s muškarcima

  Filmovi sa ženama u glavnim ulogama zarađuju više od onih s muškarcima

  Pokreti #MeToo i Time's Up u Hollywoodu su izazvali zahtjeve za promjenom u industriji koja je obilježena seksizmom, rasizmom i nejednakostima. Dok mnogi od tih problema i dalje postoje, nova studija donosi obećavajuću vijest: publika uživa u filmovima sa ženama u glavnim ulogama (...)

 • Od djeteta iz skloništa do feminističke akademkinje i obnoviteljice Kobanea

  Od djeteta iz skloništa do feminističke akademkinje i obnoviteljice Kobanea

  Hawzhin Azeez je intersekcionalna feministkinja, aktivistkinja i pjesnikinja iz južnog Kurdistana (sjeverni Irak). Doktorirala je 2014. godine u Australiji iz područja političke znanosti i međunarodnih odnosa na temu poslije konfliktne rekonstrukcije i izgradnje države-nacije.

 • Još dva medicinska fakulteta u Japanu priznala manipulaciju rezultatima ispita

  Još dva medicinska fakulteta u Japanu priznala manipulaciju rezultatima ispita

  Seksizam na medicinskim studijima u Japanu poprimio je nove razmjere nakon što su još dva fakulteta priznala manipulacije rezultatima ispita kako bi manje žena upisalo medicinski studij. Do tog je priznanja došlo par mjeseci nakon što je manipulacija rezultatima otkrivena na (...)

 • Moramo djelovati sada da zaustavimo dječje brakove i genitalnu mutilaciju zauvijek

  Moramo djelovati sada da zaustavimo dječje brakove i genitalnu mutilaciju zauvijek

  Bit će potrebno još 100 godina kako bi se iskorijenilo sklapanje dječjih brakova , upozorili su iz OECD-a ovog tjedna, pritišćući Vlade da se više posvete rješavanju ovog problema koji utječe na 12 milijuna djevojaka i djevojčica svake godine.

 • Afganistan: Rodna nejednakost koči mirovne procese

  Afganistan: Rodna nejednakost koči mirovne procese

  "Rodna nejednakost i dalje je uvelike prisutna u Afganistanu u kontekstu sudjelovanja žena u mirovnim procesima unatoč činjenici da su žene sukobom u zemlji jednako pogođene kao i muškarci", izjavio je Tadamichi Yamamoto , posebni predstavnik UN-a i šef misije u navedenoj državi (UNAMA ), (...)

 • Čile: Počinju pripreme za 'generalni feministički štrajk' 2019.

  Čile: Počinju pripreme za 'generalni feministički štrajk' 2019.

  Budući da je 2018. godina prozvana "godinom feminizma" u Čileu, organizatori/ce već sada pozivaju na "Generalni feministički štrajk" 8. ožujka 2019 . U sklopu poticanja masovne mobilizacije ovog se vikenda, 8.-9- prosinca, održava i konferencija "Žene u borbi" (Encuentro Nacional de (...)

 • Indija: Policijska apatija ugrožava živote žrtava silovanja

  Indija: Policijska apatija ugrožava živote žrtava silovanja

  20-godišnjakinja u indijskoj sjevernoj pokrajini Uttar Pradesh u kritičnom je stanju nakon što su je prošlog tjedna silovala dvojica muškaraca, a potom zapalila. Kako izvještava BBC Hindi, nakon što je uspjela pobjeći silovateljima, žrtvin je otac silovanje prijavio policiji koja je slučaj (...)

 • Bahrain:Na posljednjim izborima u parlament ušao rekordan broj žena

  Bahrain:Na posljednjim izborima u parlament ušao rekordan broj žena

  Na parlamentarnim izborima u Bahrainu čiji je drugi krug završen 1. prosinca ove godine, izabrano je šest žena, što u navedenoj zemlji predstavlja dosada rekordan broj. U drugom krugu izbora, Sawsan Kamal, Zainab Abdul Amir, Massoma Abdul Raheem i Kaltham Al Hayki kao parlamentarne (...)

 • Velika Britanija: U godinu dana udvostručen broj žrtava genitalnog sakaćenja

  Velika Britanija: U godinu dana udvostručen broj žrtava genitalnog sakaćenja

  Prema procjeni socijalnih službi, broj djevojaka u Velikoj Britaniji podvrgnutih genitalnom sakaćenju (FGM) u protekloj se godini više no udvostručio. Analiza podataka prikupljenih od strane socijalnih radnika/ca u protekloj godini ukazala je na prisutnost čak 1960 odvojenih slučajeva (...)

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM