Prozor u svijet

 • Feministička intervencija: Tisuće prosvjednika/ica na ulicama Madrida

  Feministička intervencija: Tisuće prosvjednika/ica na ulicama Madrida

  Tisuće ljudi prosvjedovalo je u petak u centru Madrida protiv nasilja prema ženama. Naime, samo u ovoj godini u Španjolskoj ubijene su 42 žene od strane svog partnera ili bivšeg partnera. Stoga su prosvjednice i prosvjednici izišli na španjolske ulice najavljujući 'feminističku intervenciju'.

 • 440 pari cipela u spomen na žene ubijene od strane svojih supruga u 2018.

  440 pari cipela u spomen na žene ubijene od strane svojih supruga u 2018.

  Instalacija od 440 ženskih crnih cipela na zidovima dviju zgrada u centru Istanbula zasigurno privlače poglede prema gore. Riječ je o umjetničkoj instalaciji čiji je cilj upozoriti na gorući društveni problem femicida u Turskoj. Turski umjetnik i grafički dizajner Vahit Tuna objesio je (...)

 • Ekvador: Pobačaj u slučaju silovanja i dalje neće biti legalan

  Ekvador: Pobačaj u slučaju silovanja i dalje neće biti legalan

  Parlament u Ekvadoru odbio je prijedlog zakona po kojem bi pobačaj bio dozvoljen u slučaju silovanja. Taj je prijedlog podijelio tradicionalno katoličku zemlju. Zagovornici/e zakona tvrde da je on nužan zbog sve većeg broja silovanja djevojaka i maloljetničkih trudnoća, dok protivnici tvrde, (...)

 • Indonezija: Minimalna dob za udaju djevojka povišena na 19 godina

  Indonezija: Minimalna dob za udaju djevojka povišena na 19 godina

  Indonezijski parlament revidirao je zakon te je sada minimalna dob u kojoj se žena/djevojka može legalno udati 19 godina. To je za tri godine više nego li je stajalo u zakonu ranije. Taj potez pozdravljaju aktivisti/inje te smatraju da je to korak prema suzbijanju dječjih brakova.

 • Marokanski aktivisti/kinje za oslobađanje novinarke optužene za pobačaj

  Marokanski aktivisti/kinje za oslobađanje novinarke optužene za pobačaj

  Marokanski aktivisti/kinje za ljudska prava prosvjedovali su u ponedjeljak za puštanje novinarke optužene za pobačaj i seks izvan braka, rekavši kako je njezino uhićenje politički motivirano . Deseci aktivista/kinja organiziralo je sjednicu ispred rabatskog suda prije prvog ročišta na njenom (...)

 • Masovni prosvjedi zbog ogromne stope femicida i porasta nasilja nad ženama u Južnoafričkoj Republici

  Masovni prosvjedi zbog ogromne stope femicida i porasta nasilja nad ženama u Južnoafričkoj Republici

  Otpor žena u Južnoafričkoj Republici nasilju i nesposobnosti vlasti da se suoči i bori protiv epidemije nasilja nad ženama sve je snažniji i masovniji. Jučer (5. 9.) na ulice Cape Towna su izašle tisuće žena koje su pristigle iz cijele države i marširale do Parlamenta, obučene u crno i noseći (...)

 • UN: Životi žena i djece u Jemenu ugroženi zbog nedostatka reproduktivne i zdravstvene skrbi

  UN: Životi žena i djece u Jemenu ugroženi zbog nedostatka reproduktivne i zdravstvene skrbi

  Ujedinjeni narodi upozorili su u četvrtak da će se više od polovice zdravstvenih ustanova za reproduktivno zdravlje u ratom pogođenom Jemenu zatvoriti do kraja ovog mjeseca, što će dovesti u opasnost živote žena i beba , ukoliko ne dobiju više sredstava.

 • Nova anketa pokazuje što 'prolajferi' zapravo žele

  Nova anketa pokazuje što 'prolajferi' zapravo žele

  Prema odgovorima u vlastitom istraživanju, glasači_ce protiv pobačaja imaju neprijateljske stavove o rodnoj jednakosti praktički u svakom aspektu. Prema samoproglašenim "pro-liferima_cama" (zagovarateljima_cama života), temeljna podjela između onih koji_e žele zabraniti pobačaj i onih koji_e (...)

 • Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve 'ubojstva iz časti'

  Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve 'ubojstva iz časti'

  Tisuće Palestinaca/ki prosvjedovale su u srijedu na Zapadnoj obali zahtijevajući pravnu zaštitu za žene nakon što je prošlog mjeseca 21-godišnja žena postala žrtvom "ubojstva iz časti". Israa Gharib ubijena je 22. kolovoza, samo nekoliko dana nakon što je otpuštena iz bolnice u svom (...)

 • Žene u Južnoj Africi pate od 'epidemije nasilja'

  Žene u Južnoj Africi pate od 'epidemije nasilja'

  Aktivisti/kinje su upozorili/e na "epidemiju" nasilja nad ženama u Južnoj Africi, nakon što su brojna ubojstava i silovanja izazvala bijes u zemlji s jednom od najvećih svjetskih stopa ubojstava. U petak je ubijena prvakinja u boksu, a ubio ju je muškarac koji je navodno služio kao (...)

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM