Prozor u svijet

 • Utrka na osam kilometara za ženska prava

  Utrka na osam kilometara za ženska prava

  Stotine žena jučer je sudjelovalo u utrci u glavnom gradu Egipta kao dio kampanje za sprječavanje nasilja nad ženama i podršku ženama za bavljenje sportom u javnom prostoru . Na prvom ovakvom događanju, žene su izazvale konzervativne društvene norme iskorištavajući smanjeni promet vikendom za (...)

 • Borba protiv nasilja nad ženama je borba protiv kapitalizma, rasizma i patrijarhata

  Borba protiv nasilja nad ženama je borba protiv kapitalizma, rasizma i patrijarhata

  Prosvjed protiv nasilja nad ženama održao se u ponedjeljak, 26. studenog u Sofiji i u Varni , ali prosvjedi su bili organizirani i u ostalim gradovima kao što su Bukurešt, Prag, Berlin, London i Canterbury ispred bugarske ambasade. Bugarska je odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju (...)

 • Istanbulska policija nasilno ugušila marš protiv nasilja nad ženama

  Istanbulska policija nasilno ugušila marš protiv nasilja nad ženama

  Nedjeljni ženski marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u nasilno je pokušala prekinuti policija upotrijebivši suzavac na prosvjednicima/ama. Pod izgovorom 'sigurnosnih problema' u ulici İstikal gdje se marš trebao održati, turske su vlasti zabranile (...)

 • Rojava: Borba protiv nasilja ključna je za uspjeh ženske revolucije

  Rojava: Borba protiv nasilja ključna je za uspjeh ženske revolucije

  Nakon gotovo mjesec dana provođenja raznih uvodnih projekata, aktivnosti , seminara i demonstracija kojima se naglašava uloga žene pri demokratizaciji društva diljem sjeverne Sirije, na današnji dan, diljem Federacije Sjeverne Sirije (Rojave) održavaju se centralne manifestacije (...)

 • Tajvan: skupovi podrške za bračnu jednakost

  Tajvan: skupovi podrške za bračnu jednakost

  Uoči referenduma o bračnoj jednakosti , stotinjak tisuća ljudi okupilo se u Tajvanu u znak podrške istospolnim parovima. Ondje će se održati niz referenduma o LGBT+ pravima, uključujući onaj o bračnoj jednakosti, 24. studenog, u svjetlu odluke Ustavnog suda u korist istospolnih (...)

 • Kako mladi u Grčkoj spajaju kraj s krajem

  Kako mladi u Grčkoj spajaju kraj s krajem

  Areti Stabelou , iz Atene, ostala je bez posla u srpnju. Ona i njezini_e 24 kolege_ice bili_e su tehnički višak u pozivnom centru. Posao joj se nije sviđao, bio je težak i crpio je energiju. "Bila sam tamo samo radi plaće", kaže ona. Bio je to tek jedan u nizu kratkoročnih, jednostavnih (...)

 • Kriza u Venezueli: najviše stradavaju majke i djeca

  Kriza u Venezueli: najviše stradavaju majke i djeca

  Naftom bogatu Venezuelu 2014. uslijed pada cijena nafte pogodila je ekonomska kriza. Državna blagajna financirana najvećim dijelom od izvoza nafte ostala je prazna, a nova politička garnitura nije ponudila efektivno rješenje. Mnogi krive upravo predsjednika Nicolasa Madura i njegovu (...)

 • Ženi koja je rodila silovateljevo dijete prijeti 20 godina zatvora

  Ženi koja je rodila silovateljevo dijete prijeti 20 godina zatvora

  Žrtvu silovanja iz El Salvadora čeka kazna od dvadeset godina zatvora zbog optužbe za pokušaj ubojstva, nakon što je rodila dijete začeto silovanjem. U slučaju koji slikovito prikazuje rigidnost zakona o pobačaju u toj zemlji, dvadesetogodišnja Imelda Cortez, porijeklom iz siromašne obitelji (...)

 • SAD: Alabama i Zapadna Virginia više ne jamče pravo na pobačaj

  SAD: Alabama i Zapadna Virginia više ne jamče pravo na pobačaj

  Zapadnu Virginiju i Alabamu možda čeka budućnost u kojoj pobačaj više nije legalan. U utorak, 6. studenog, građani_ke tih saveznih država glasovanjem su ukinuli_e ustavnu zaštitu prava na pobačaj. To znači da će biti moguće poništiti presudu u Roe v. Wade iz 1973. godine, te dati pojedinim (...)

 • Meaza Ashenafi je prva predsjednica vrhovnog suda u Etiopiji

  Meaza Ashenafi je prva predsjednica vrhovnog suda u Etiopiji

  Etiopija je u zadnjih mjesec dana napravila značajne korake ka rodnoj jednakosti u zemlji. Naime, 16. listopada premijer Abiy Ahmed na ministarske je pozicije imenovao 10 žena i 10 muškaraca, a prošli je tjedan Sahle-Work Zewde postala prva predsjednica Etiopije .

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM