Prozor u svijet

 • Ženski marš u Pakistanu popraćen online prijetnjama smrću

  Ženski marš u Pakistanu popraćen online prijetnjama smrću

  Organizatori/ice Marša za Dan žena u Pakistanu primili/e su prijetnje smrću i silovanjem putem socijalnih mreža te smatraju da se treba podnijeti prijava protiv online nasilja. "Otišlo je predaleko s prijetnjama smrću i silovanjem, kako organizatorima/icama, tako i ljudima koji su došli na (...)

 • Brazilska policija prekinula lanac trgovine ljudima usmjeren na trans žene

  Brazilska policija prekinula lanac trgovine ljudima usmjeren na trans žene

  Policija u Brazilu prekinula je lanac trgovine ljudima usmjeren na transrodne žene , unutar kojeg im je nuđeno pokrivanje troškova operacije, a potom ih se prisiljavalo na prostituciju kako bi platile operaciju, priopćile su vlasti ovog tjedna.

 • Novi prosvjedi u Indiji zbog seksualnog nasilja

  Novi prosvjedi u Indiji zbog seksualnog nasilja

  Val studentskih prosvjeda potresao je južnoindijsku državu Tamil Naduu nakon što je na internetu objavljeno nekoliko video zapisa koji prikazuju seksualne napade na studentice. Nezadovoljstvo se povećalo nakon što je policija izjavila kako je snimka dio šire operacije muškaraca koji su se (...)

 • Iran: Aktivistkinja za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora

  Iran: Aktivistkinja za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora

  Sud u Teheranu jučer je u službenom priopćenju naveo da je iranskoj odvjetnici i aktivistkinji za ljudska prava Nasrin Sotoudeh , koja u zatvoru od lipnja 2018. godine služi petogodišnju kaznu, dosuđeno dodatnih 33 godine zatvora i 148 udaraca bičem zbog mirnog aktivizma u području ljudskih (...)

 • Tri žene u El Salvadoru optužene za 'zločin' pobačaja puštene iz zatvora

  Tri žene u El Salvadoru optužene za 'zločin' pobačaja puštene iz zatvora

  Prijevremeno oslobađanje triju žena u Salvadoru od izdržavanja višedesetljetne zatvorske kazne zbog potpune zabrane pobačaja u zemlji podiglo je nadu da će gotovo 20 žena koje su osuđene zbog sličnih okolnosti ipak postati slobodne, ističu aktivisti/kinje iz organizacije Citizen Group for the (...)

 • Velika Britanija: 2 milijuna funti za iskorjenjivanje menstruacijskog siromaštva

  Velika Britanija: 2 milijuna funti za iskorjenjivanje menstruacijskog siromaštva

  Vlada Velike Britanije najavila je 2 milijuna funti za potporu organizacijama diljem svijeta kako bi se do 2030. Godine okončalo tako zvano 'menstruacijsko siromaštvo'. Ministrica za žene i jednakosti, Penny Mordaunt , također je najavila 250.000 funti za formiranje radne skupine koju (...)

 • Google saudijsku aplikaciju za praćenje žena ne smatra problematičnom

  Google saudijsku aplikaciju za praćenje žena ne smatra problematičnom

  Google odbija ukloniti aplikaciju saudijske vlade koja omogućuje muškarcima da prate i kontroliraju žene. O aplikaciji – zvanoj Absher – prethodno smo već pisale na Libeli. Ova aplikacija navodno služi kako bi pružila uvid u rad saudijske vlade, no masovno ju koriste Saudijci (...)

 • Walmart se suočava s tužbama radnica zbog rodne diskriminacije

  Walmart se suočava s tužbama radnica zbog rodne diskriminacije

  Gotovo stotinu sadašnjih i bivših radnica podiglo je tužbu protiv Walmarta zbog rodne nejednakosti u plaćama i mogućnostima. Walmart , najveći svjetski trgovački lanac još jednom je suočen s tužbama zbog spolne diskriminacije – osam godina nakon što je Vrhovni sud SAD-a u najvećoj (...)

 • Otkriven spomenik žrtavama progona na vještice u Indiji

  Otkriven spomenik žrtavama progona na vještice u Indiji

  Spomenik posvećen žrtvama lova na vještice predstavljen je u istočnoj indijskoj državi Odisha u sklopu kampanje za ukidanje progona žena kao "vještica", što je još uvijek prisutno među siromašnim i plemenskim zajednicama. Po nalogu indijske vlade, spomenik se sastoji od kipa žene (...)

 • Milano: 200 000 građana/ki prosvjedovalo protiv rasizma

  Milano: 200 000 građana/ki prosvjedovalo protiv rasizma

  Oko 200 000 građana/ki ove je subote u Milanu prosvjedovalo protiv rasizma i rasističkih politika desničarske, populističke vlade. Prosvjed je potaknut dekretom izdanim u rujnu koji olakšava deportaciju migranata/ica i oduzimanje državljanstva uslijed počinjenja kaznenih djela te (...)

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM