Prozor u svijet

 • Google saudijsku aplikaciju za praćenje žena ne smatra problematičnom

  Google saudijsku aplikaciju za praćenje žena ne smatra problematičnom

  Google odbija ukloniti aplikaciju saudijske vlade koja omogućuje muškarcima da prate i kontroliraju žene. O aplikaciji – zvanoj Absher – prethodno smo već pisale na Libeli. Ova aplikacija navodno služi kako bi pružila uvid u rad saudijske vlade, no masovno ju koriste Saudijci (...)

 • Walmart se suočava s tužbama radnica zbog rodne diskriminacije

  Walmart se suočava s tužbama radnica zbog rodne diskriminacije

  Gotovo stotinu sadašnjih i bivših radnica podiglo je tužbu protiv Walmarta zbog rodne nejednakosti u plaćama i mogućnostima. Walmart , najveći svjetski trgovački lanac još jednom je suočen s tužbama zbog spolne diskriminacije – osam godina nakon što je Vrhovni sud SAD-a u najvećoj (...)

 • Otkriven spomenik žrtavama progona na vještice u Indiji

  Otkriven spomenik žrtavama progona na vještice u Indiji

  Spomenik posvećen žrtvama lova na vještice predstavljen je u istočnoj indijskoj državi Odisha u sklopu kampanje za ukidanje progona žena kao "vještica", što je još uvijek prisutno među siromašnim i plemenskim zajednicama. Po nalogu indijske vlade, spomenik se sastoji od kipa žene (...)

 • Milano: 200 000 građana/ki prosvjedovalo protiv rasizma

  Milano: 200 000 građana/ki prosvjedovalo protiv rasizma

  Oko 200 000 građana/ki ove je subote u Milanu prosvjedovalo protiv rasizma i rasističkih politika desničarske, populističke vlade. Prosvjed je potaknut dekretom izdanim u rujnu koji olakšava deportaciju migranata/ica i oduzimanje državljanstva uslijed počinjenja kaznenih djela te (...)

 • Pixar se kratkim crtanim filmom obračunao s tzv. 'bro' kulturom

  Pixar se kratkim crtanim filmom obračunao s tzv. 'bro' kulturom

  Problem s gorućim pitanjem kao što su mizoginija te nedostatak inkluzivnosti na radnom mjestu nije česta tema u radovima Pixar studija. No ovaj mjesec, Pixar je objavio devetominutni, animirani film koji se bavi isključivo navedenom temom.

 • Pokreću li migrantkinje novi val feminizma u Francuskoj?

  Pokreću li migrantkinje novi val feminizma u Francuskoj?

  Krajem studenoga 2018., deseci tisuća žena marširale su ulicama Francuske prosvjedujući protiv seksualnog i seksističkog nasilja. To su bili najveći feministički prosvjedi u Francuskoj još od 1970-ih i znak nove energije u francuskom feminizmu - dijelom zahvaljujući i pod utjecajem mlađe (...)

 • Njemačka planira zabranu konverzijske terapije

  Njemačka planira zabranu konverzijske terapije

  Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) planira zabraniti takozvanu konverzijsku terapiju , odnosno "liječenje" homoseksualnosti. "Homoseksualnost nije bolest i ne zahtijeva liječenje" , izjavio je Spahn za portal taz . U suradnji sa Saveznim ministarstvom pravosuđa, do polovice (...)

 • Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

  Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

  Jedna od tri žene i djevojčice – drugim riječima, jedna milijarda – doživjela je seksualno nasilje. Upravo zbog njih cijeli svijet 14. veljače nastoji upozoriti na ovaj problem plesom kao izrazom tjelesne autonomije. One Billion Rising održava se ove godine u gotovo dvjesto njemačkih (...)

 • Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

  Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

  Na Apple iTunesu i Google Play trgovini aplikacija Absher opisana je kao aplikacija koja korisnicima pruža uvid u djelovanje vlade Saudijske Arabije - ali prema tvrdnjama američkog senatora i organizacija za ljudska prava, ona je također alat koji muškarcima u Saudijskoj Arabiji pomaže (...)

 • Žene su nedovoljno zastupljene u medicinskim profesijama, ali i u istraživanjima

  Žene su nedovoljno zastupljene u medicinskim profesijama, ali i u istraživanjima

  Žene su zanemarene u medicinskim istraživanjima i podcijenjene su u medicinskim karijerama, prema rezultatima istraživanja u britanskom medicinskom časopisu Lancet . Žene koje grade karijeru u zdravstvu suočene su sa značajnim barijerama.

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM