Prozor u svijet

 • Malezija pokreće istragu protiv knjige o muslimankama koje ne nose hidžab

  Malezija pokreće istragu protiv knjige o muslimankama koje ne nose hidžab

  Malezijske vjerske vlasti izjavile su u srijedu da istražuju knjigu o muslimankama koje odluče ne nositi hidžab , što je dovelo do burne reakcije među organizacijama za ženska prava. Ova je istraga posljednja u nizu incidenata koji su doveli do toga da aktivistkinje za ženska prava optužuju (...)

 • Afganistan: 'Testovi nevinosti' nastavljaju se unatoč zabrani

  Afganistan: 'Testovi nevinosti' nastavljaju se unatoč zabrani

  Invazivne zastarjele pretrage namijenjene utvrđivanju nevinosti djevojke ili žene pregledom njihovog himena ili umetanjem prstiju u njihovu vaginu, i dalje su raširena praksa u Afganistanu, unatoč službenoj vladinoj zdravstvenoj politici koja brani zdravstvenim djelatnicima/ama da žene (...)

 • Nigerijska kampanja 'Nisam na prodaju' protiv trgovanja ljudima

  Nigerijska kampanja 'Nisam na prodaju' protiv trgovanja ljudima

  Nigerijska organizacija protiv trgovanja ljudima započela je s novim pristupom u sprječavanju iskorištavanja žena izvan granica države dijeljem inspirativnih priča žena koje su ostvarile uspjeh u svojoj zemlji. Kampanja " Not for Sale " započela je prošlog mjeseca s plakatima i (...)

 • Ženski metal bend prkosi rodnim stereotipima

  Ženski metal bend prkosi rodnim stereotipima

  U grčkoj mitologiji, sirene su pomoću svojih očaravajućih glasova mamile mornare u smrt. U Libanonu je grupa modernih sirena odlučila da ne želi pjevati slatko poput svojih imenjakinja. Umjesto toga, one vrište, growlaju i headbangaju , ali i one izazivaju pozornost.

 • Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

  Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

  Papa test, kako se kolokvijalnno naziva vaginalno-cervikalni-endocervikalni razmaz, neugodan je i intruzivan pregled. No u Engleskoj će uskoro biti dostupan kućni papa test, kojeg će biti moguće obaviti u miru svoga doma. Opći cilj je povećati dostupnost probira raka grlića maternice, budući (...)

 • Hala Alyan: Izbor iz 'Dvadesetdevete godine'

  Hala Alyan: Izbor iz 'Dvadesetdevete godine'

  Nakon poezije Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna i Dunye Mikhail , na Libeli smo lani predstavile još jednu pjesnikinju (porijeklom iz) arapskog svijeta, Halu Alyan. Alyan je američko-palestinska pjesnikinja, koja je većinu života provela u gradovima diljem Bliskog istoka i SAD-a.

 • SAD: Odobren prvi lijek za liječenje postporođajne depresije

  SAD: Odobren prvi lijek za liječenje postporođajne depresije

  Agencija za hranu i lijekove (FDA) u Sjedinjenim američkim državama odobrila je prvi lijek za liječenje postporođajne depresije. Agencija je u priopćenju objavila da je odobrila lijek Zulresso , generičkog naziva brexanolon , namijenjen neprekinutoj (...)

 • Mjanmarske 'mladenke' žrtve traffickinga u Kini

  Mjanmarske 'mladenke' žrtve traffickinga u Kini

  Nang Seng Ja, iz Mjanmara, imala je samo devetnaest godina kada ju je teta iz Kine pozvala u posjet. Mjesec dana nakon što je stigla, Nang Seng Ja se onesvijestila. Probudila se u nepoznatoj kući, uz nepoznatog muškarca i njegovu obitelj. "Od njih sam čula da su me prodali", rekla je organizaciji (...)

 • Sirijske demokratske snage proglasile pobjedu nad ISIS-om

  Sirijske demokratske snage proglasile pobjedu nad ISIS-om

  Nakon godina rata i džihadističkog terora koji je odnio nebrojene žrtve, na današnji su dan Sirijske demokratske snage ( SDF ) službeno proglasile pobjedu nad Islamskom državom. Konačna oslobodilačka operacija u sklopu vojne kampanje 'Oluja Jazire' (koja traje još od 11. rujna 2018), (...)

 • Niger: Nema više 'pete žene' - seksualnih robinja i sluškinja

  Niger: Nema više 'pete žene' - seksualnih robinja i sluškinja

  Vrhovni sud u Nigeru donio je odluku kojom se odbacuje stoljetni običaj u kojem su bogati muškarci imali neslužbene žene koje su kod njih živjele kao seksualne robinje i sluškinje, običaj poznat kao 'peta žena'. Time je ostvarena pobjeda u pravnoj bitci koju je jedna žrtva vodila cijelo (...)

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM