Razgovor

Od 9 sati na Markovom trgu!

‘Prosvjed je minimum otpora koji moramo imati!’

‘Prosvjed je minimum otpora koji moramo imati!’

“Ne želim živjeti u društvu u kojem su govor mržnje i napadi na sve koji ne pripadaju nekoj zamisljenoj vecinskoj zajednici biti normalizirani s najviše političke razine. Kada institucije ne reagiraju na govor mržnje onda nažalost moraju građani/ke, onda je to naša odgovornost. Ovo je minimum otpora koji moramo imati inače postajemo suučesnici.”, rekla nam je Paula Zore aktivistkinja i feministkinja iz Ženske sobe – Centra za seksualna prava.

Zato će sutra, u 9 sati, na Markovom trgu prosvjedovati protiv kandidiranja Zlatka Hansbegovića za ministra kulture. Više o Zlatku Hasanbegoviću možete pročitati u tekstu ovdje.

U svojem pismu mandataru Timu Oreškoviću Platforma 112, organizatorica sutrašnjeg prosvjeda, poručila je:

“Obraćamo Vam se jer smatramo da je kandidat za ministra kulture g. Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želite imenovati. Nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam apsolutno je nedopustivo. Javno izjaviti kako  “antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu“.

Redateljica Dana Budisavljević također podržava sutrašnji prosvjed, a rekla nam je i zašto je važno sudjelovati na prosvjedu.

“U kulturi je najvise drugačijih i različih jer kultura mora biti prostor slobode čak i kad vlast ne odgovara našem svjetonazoru. Postaviti za ministra osobu rigidnih stavova koja pri tome nema ni veze s kulturom je jako krivo i opasno po kulturu.”, rekla je Dana.

Iz Platforme 112 za Libelu svoje razloge dolaska na sutrašnji prosvjed opisao je Eugen Jakovčić.

“Nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam apsolutno je nedopustivo i samo je jedna od izjava koje pokazuju kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva, a time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva.”, rekao nam je Eugen.

Antonela Marušić, novinarka i književnica, također je s Libelom podijelila zbog čega je nužno sutra u 9 biti na Markovom trgu.

“Svaki slobodomisleći pojedinac i pojedinka trebao bi sutra podržati prosvjed Platforme 112 pred zgradom Hrvatskog sabora iz jednostavne činjenice što nije dopustivo da se na čelo u resorima kulture i branitelja postave ljudi koji u svojim javnim istupima niječu antifašističke temelje ove države, ali i iskazuju netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava. Povjesničar Zlatko Hasanbegović nema iskustva u vođenju kompleksnog resora kulture, niti u kreiranju kulturnih politika, stoga bi njegovo imenovanje predstavljalo nemjerljiv korak unatrag u slobodi izražavanja. Pozivam sve kolege i kolegice koji se smatraju akterima kulturne scene da sutra svojim dolaskom iskažu neslaganje s njegovim izborom na mjesto ministra kulture. Smatram da si ne možemo priuštiti ostanak kod kuće!”, rekla je Antonela Marušić.

 Mirjana Kučer feministkinja je i aktivistkinja, članica Ženske mreže Hrvatske i koordinatorica udruge Domine, a za Libelu je rekla:

Osobe koje negiraju antifašističke osnove na kojima je nastala hrvatska država ne mogu ni na koji način predstavljati tu državu! Građanke i građani Republike Hrvatske zaslužuju otvorenu i demokratsku vlast koja se ne srami svoje antifašističke prošlosti.”