Razgovor

 • 'Cilj Trnjanskih kresova je učvršćivanje područja zajedničke borbe'

  'Cilj Trnjanskih kresova je učvršćivanje područja zajedničke borbe'

  U spomen na Dan oslobođenja Zagreba na Savskom nasipu kod Mosta slobode četvrtu godinu zaredom gorjet će vatre Trnjanskih kresova. U režiji Mreže antifašistkinja Zagreb u subotu, 5. maja, organizirana je gotovo cjelodnevna proslava satkana od bogatog kulturno-umjetničkog, aktivističkog i (...)

 • 'Prkosno potvrđujemo stereotipe o glasnim feministkinjama'

  'Prkosno potvrđujemo stereotipe o glasnim feministkinjama'

  "Sve u jedan glas" treći je po redu festival aktivističkih zborova koji se u organizaciji aktivističkog zbora Le Zbor 21. travnja održava u zagrebačkom Teatru &TD . Le Zbor ove godine slavi trinaesti rođendan, a najljepši poklon, kažu, bila bi donacija za troškove (...)

 • 'Rodna teorija i praksa nužne su za stvaranje pravednog svijeta'

  'Rodna teorija i praksa nužne su za stvaranje pravednog svijeta'

  Razgovaramo s Reginom Ammicht Quinn , katoličkom teologinjom s interesima u etici teodiceje te suodnosu roda, seksualnosti i religije, kojoj je uskraćen rimski nihil obstat - što znači da ne može predavati teologiju na njemačkim sveučilištima. Od 2014. godine izvršna je direktorica (...)

 • Dvostruka drugost i dvostruka odsutnost njegovateljica starijih i nemoćnih u Italiji

  Dvostruka drugost i dvostruka odsutnost njegovateljica starijih i nemoćnih u Italiji

  O hrvatskim njegovateljicama starijih i nemoćnih osoba koje odlaze na rad u Italiju već smo pisale , no o ovoj temi koja konstantno izmiče javnome diskursu i fokusu zakonskih i institucionalnih regulativa, potrebno je iznova govoriti. Radi se naime o ženama koje, zbog financijske nesigurnosti, (...)

 • 'Vaša seksualna orijentacija ne određuje jeste li ili niste kompetentan roditelj'

  'Vaša seksualna orijentacija ne određuje jeste li ili niste kompetentan roditelj'

  Prvih 500 primjeraka slikovnice o istospolnim roditeljima Moja dugina obitelj , izdavača Dugine obitelji, razgrabljeno je čim su se pojavili u fizičkom obliku, dok je prije nekoliko dana završila i crowdfunding kampanja te udruge za dotisak slikovnice kako bi omogućili da ona besplatno dođe do (...)

 • Što su 'Strašne žene' i tko su žene koje stoje iza njih?

  Što su 'Strašne žene' i tko su žene koje stoje iza njih?

  Među 312 kandidata u programu "Pokreni nešto svoje" odabrane su za potporu za razvitak društvenog poduzeća i društvene igre Strašne žene/Fierce women . Ako još niste stigli zaigrati Strašne žene , ili možda uopće ne znate o čemu se radi, saznajte više iz razgovora sa ženama koje stoje (...)

 • 8. mart u Afrinu svjedoči nepokolebljivosti ženske revolucije

  8. mart u Afrinu svjedoči nepokolebljivosti ženske revolucije

  U tjednu koji je prethodio Međunarodnom danu žena, u sirijskom se Afrinu održao niz manifestacija koje objedinjuju borbu za žensko oslobođenje i otpor trenutno aktualnoj turskoj invaziji. Građani i građanke iz raznih dijelova sjeverne Sirije već se danima okupljaju u Afrinu organizirajući (...)

 • 'Osmi mart nije simbol estetike i muških pogleda, osmi mart je simbol borbe i otpora'

  'Osmi mart nije simbol estetike i muških pogleda, osmi mart je simbol borbe i otpora'

  U trenutnoj klimi koja vlada u Hrvatskoj, a u kontekstu koje svjedočimo sve većem zamahu i utjecaju fašizma, neokonzervativnih udruga i inicijativa, izostanka reakcije vladajućih na intenzivna kršenja ljudskih prava u pravnim, ekonomskim, rodnim, etničkim i drugim segmentima, više su nego (...)

 • 'Razotkrivanje mekoće je rizik umjetnosti'

  'Razotkrivanje mekoće je rizik umjetnosti'

  Umjetnice Valerija Cerovec i Antonija Bačić u četvrtak, 16. siječnja, otvaraju svoju prvu samostalnu izložbu "Između tijela blago promjenjivo" u galeriji Šira u Zagrebu. Valerija i Antonija završile su studij Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i od studentskih dana (...)

 • Nedovoljan broj vrtića i jaslica u korelaciji je s nepovoljnim položajem žena na tržištu rada

  Nedovoljan broj vrtića i jaslica u korelaciji je s nepovoljnim položajem žena na tržištu rada

  Docentica na Katedri za socijalnu politiku pri Studijskom centru socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Ivana Dobrotić za Libelu je govorila o usklađivanju roditeljskih i profesionalnih obaveza, odnosno o utjecaju kakav nedovoljan broj vrtića i jaslica ima na vrstu, ali i (...)

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM