Razgovor

Vodeće feministice o jezičnim "finesama"

Seksizam i mizoginija – u čemu je razlika?

Seksizam i mizoginija – u čemu je razlika?

Australski rječnik od sada sadrži promijenjenu definiciju mizoginije koja odražava činjenicu da ta riječ označava “duboko ukorijenjene predrasude” prema ženama, a ne samo mržnju prema njima. Šest feministica otkriva kako one shvaćaju tu definiciju.

Naomi Wolf: Julia Gillard točno je upotrijebila riječ

Protivim se nepravilnom potenciranju riječi kojima se pokušavaju skupiti politički bodovi: seksizam nije mizoginija, netko može voljeti žene, a opet rado podržavati rodne stereotipe ili sustave koji diskriminiraju žene (u oba je slučaja riječ o seksizmu). Žao mi je što se u rječniku spajaju te dvije riječi. Seksizam je prema mizoginiji ono što je antisemitizam prema mržnji prema Židovima. Nijedan pojam nije potpuno prihvaćen, ali potrebna je definicija u jeziku kako bismo razumjeli i borili se protiv nepravde.

{slika}

Australska premijerka Julia Gillard ispravno se poslužila riječju “mizoginija” opisavši njome političku kampanju svog političkog suparnika Tonya Abbotta. Abbott se, naime, usprotivio pobačaju nazvavši ga “lakim izlazom” za žene, a birače je nastojao okrenuti protiv Gillard dijeljenjem letaka u kojima se poziva da “odbace vješticu”. Potonje ´geslo´ ima dugu povijest u tradiciji istinske mizoginije, pobuđujući atavističku mržnju ženstvenosti koja potječe sve od progona vještica, odnosno moćnih žena u Novom svijetu. Oporba, pak, drži da je premijerkina optužba za mizoginiju ipak pretjerana, no svođenjem te rasprave isključivo na politički diskurs, zapravo se nastoji ublažiti svijesti o postojanju stvarne mržnje prema ženama. Mizoginija često izlazi na površinu u političkoj borbi preko ženske uloge, a to možemo reći jer kontrola nad ženom postaje osobna, nametljiva i seksualna. Mizoginija je povezana s amigdalom – dijelom mozga koji je zadužen za obradu emocionalnih reakcija, a tu su uključeni prijezir i nasilje. Javna osoba koja tolerira sustavna neosuđivanja silovanja kriva je za ozbiljan i neoprostiv seksizam. Zbijanje šala o silovanju i nastojanje da se u javnosti umanje štetne posljedice silovanja, kao što to čini kongresni zastupnik Todd Akin, ili legalizacija zakona u desetak saveznih američkih država kojima se dopušta uporaba medicinski nepotrebnih transvaginalnih sondi kako bi se seksualno kaznile žene koje su odlučile pobaciti – to je mizoginija.

Julie Bindel: Seksisti nisu uvijek ženomrsci

{slika}

Kada muškarac tvrdi da žene prirodno imaju majčinski nagon, ili su loši vozači – to je seksizam. Ako pritom doda da su žene dobre jedino za seks i rađanje djece muškarcima, te služenje njima i djeci – to je mizoginija. Ženomrsci su uvijek seksisti, ali seksisti nisu uvijek ženomrsci. Primjerice, ako muškarac kaže o ženi: “Pogledaj onu debelu, ružnu kravu, ne bih je nikad ni taknuo”, on je ženomrzac. Dodala bih još da ne poštuje ženu kao jednaku, stoga je i seksist.

Nina Power: Biti ženomrzac i ponašati se seksistički

Prije nekoliko godina zapitala sam se postoji li antonim za riječ mizoginija. Pretpostavila sam da bi to mogla biti riječ filoginija, prevedeno, ljubav prema ženama, i bila sam u pravu. No, pored definicije riječi, u zagradi je stajala oznaka: “Upotreba – rijetko” (u današnje vrijeme provjera pravopisa podcrtava tu riječ crvenom bojom. Očigledno, ljubav prema ženi nije popularna u kompjuterskom dobu). Pomislila sam: “Kakva depresivna bilješka u rječniku: cijelo vrijeme govorimo o mržnji prema ženama, a nigdje nema riječi suprotnog značenja”.

{slika}

Mizoginija i filoginija stoga očito podrazumijevaju samo stanje bivanja, možda nemogućnost promjene perspektive o tome što osoba jest. Seksizam, s druge strane, češće vezujemo uz riječi i djela – “Dakle, ta i ta osoba napisala je tweet koji je seksistički, ali to ne znači da je ta i ta osoba ženomrzac”, otprilike takve stvari. Činjenica da su pojmovi međusobno zamjenjivi možda je u skladu sa suvremenim uvjetima, ali možda bismo trebali tiho prigovoriti kako bi se napravila ta razlika pojmova, tek toliko kako bi jednog dana antonim mizoginije mogao uzurpirati taj popularan pojam.

Rahila Gupta: Mutno jezerce u kojem mizoginija cvjeta

{slika}

Svi znamo da je seksizam jezerce u kojem cvjeta mizoginija, a kako je voda mutna, ponekad ne vidimo kako zdravo raste. Samim time što raste u vodi, zna se reflektirati kao ljubav umjesto mržnje. Bit ću precizna, seksizam je kada vas muškarac pusti preko reda u prepuni autobus u Delhiju (da vas dodatno zbunim, to se zove kavalirstvo), a zatim se jadan, htio ne htio, prilijepi uz vas i ´slučajno´ vas zgrabi za grudi u bjesnilu mizoginije.

Rhiannon Lucy Cosslett: Nešto mračnije i bjesnije

{slika}

Iako seksizam iskazuje nebrigu i nepoštovanje prema ženama, mizoginiju sam oduvijek povezivala s nečim mračnijim, bjesnijim i ciničnijim. Postojanje pornografskih sadržaja u tablodima poput Sun-a jasno upućuju na neuspjeh pokušaja modernizacije zastarjelih stavova o ženama. Edukacija osobe koja je zaslijepljena mržnjom monumentalan je izazov. Misliti, kao što i republikanci misle, da muška polovica društva može imati mogućnost donošenja zakona i vladanja nad ženskim tijelom, jest mržnja prema ženama.

Bidisha: Dva seksistička i jedan mizogini komentar

Na velikom književnom događanju, prije predavanja o vojničkog fikciji, otmjeni engleski pisac sa samozadovoljnim smiješkom na licu priča mi ´šalu´: “Koja je razlika između žene i tosta? Od tosta možeš napraviti vojnika!”. To je seksistički. 

{slika} Na ukrcavanju u avion iz Ženeve za London, muž je pratio ženu na avion i na sav glas rekao: “Avion se spustio na zemlju čim si ti ušla u njega”, što je izazvalo zvukove neodobravanja svih prisutnih uključujući i posadu aviona. Dok se on zadovoljno smješkao, žena je izgledala kao da želi propasti u zemlju od srama. To je također seksistički. U vlaku iz Yorka prema Londonu, žena koja se vozila u tzv. tihoj kabini pričala je na mobitel. Par koji je sjedio do mene jako se naljutio. “Idem joj reći da je ovo tiha kabina”, obavijestio je ostale putnike. “Nemoj”, promrmljala je njegova žena. “U redu, idem je onda udariti”, odgovorio je. E, to je mizoginija.

Prevela i prilagodila: Martina Ardalić