Razgovor

Vildana Džekman o ovogodišnjem pitchwise festivalu

‘Spol ne bi trebao biti ograničenje, nego sloboda’

‘Spol ne bi trebao biti ograničenje, nego sloboda’

Aleksandra Petković- TKV

Ovogodišnji, deveti po redu PitchWise festival, koji se održao u Sarajevu od 11. do 14. rujna, okupio je mnoge aktivistkinje i aktiviste, umjetnice i teoretičarke te ponudio bogat kulturni, edukativni i umjetnički program.

Centralna tema ovogodišnjeg PW-a, Valovi feminizma- ženska historija i feminističko nasljeđe u 21. stoljeću, za cilj je imala da sudionice i sudionike festivala podsjeti na povijesne trenutke borbe njihovih pretkinja protiv rodne neravnopravnosti, a također i potakne da se uključe u aktualni četvrti val feminizma kojem je cilj iskoristiti prava koja su im te iste pretkinje osigurale i nastaviti borbu putem, prvenstveno tehnoloških, alata koji su danas dostupni.

U organizaciji fondacije CURE, ovaj je događaj odlična ilustracija feminističke fraze ‘osobno je političko’. Predavačice i umjetnice prezentirale su individualne načine borbe protiv zajedničkih problema: neravnopravnosti i mizoginije koji su, unatoč naporima feministkinja kroz povijest, i dalje široko prisutni u društvu.

O programu, temama i ciljevima ovogodišnjeg PitchWise festivala, razgovarale smo s Vildanom Džekman, feministkinjom i aktivistkinjom Fondacije CURE.

Ovogodišnja tema PitchWisea bila su tri vala feminizma te promocija aktualnog četvrtog vala. Kako ste se odlučile za tu temu i kroz koje aktivnosti ste odlučile prezentirati feminističko nasljeđe i budućnost feminističkog pokreta?

Mnogo smo razmišljale i onda smo odlučile da se fokusiramo na promociju tri vala feminizma i upoznavanje s četvrtim valom feminizma. Jednostavno je vrlo važno proučiti ranije valove feminizma prije nego startamo s ‘kopanjem’ problematike ženskih pitanja u četvrtom valu feminizma. Potrebno je napraviti studioznu analizu koje su to stvari koje možemo iskoristiti za nastavak naših borbi. Vrlo je zanimljivo da smo kroz predavanje Drug/ca (1978-2014) Ženska historija kroz leće vremena u regiji, koje je imalo za cilj da okupi aktivistkinje i feministkinje iz regije kako bi se podsjetile na značaj koji je konferencija Drug/ca iz 1978. imala za razvoj feminističkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije, ali i civilnog sektora u cjelini, dobili vrlo značajne inpute. Takodje, vrlo je bitno da su se na PitchWiseu osjetile i karakteristike četvrtog vala feminizma, kako danas žene koristeći modernu tehnologiju mijenjaju svijest i osnažuju žene za dalje revolucionarne poduhvate. Stoga je vrlo važno spomenuti film Žene koje brda premještaju Gordane Simonović i Marije Penčić iz Srbije i web-stranicu KRIVA – feministička medijska produkcija Berine Džemailović iz Bosne i Hercegovine koje su moderni alati za nastupajuće bitke protiv patrijarhata, stereotipa, predrasuda i stigmatizacije.

Mnogi problemi s kojima se susreću feministkinje četvrtog vala istovjetni su onima njihovih pretkinja, no on je obilježen korištenjem platformi koje su nam postale dostupne tehnološkim napretkom. Koje nam nove mogućnosti za borbu protiv neravnopravnosti pružaju tehnološki alati koji su nam danas dostupni i koliko su pomogli fondaciji CURE u ostvarivanju ciljeva?

Mediji su vrlo snažan alat u borbi protiv svih oblika nasilja i kršenja ljudskih prava, kao i nove tehnologije. Fondacija CURE ih koristiti svakodnevno, pišemo priopćenja i šaljemo svim medijima, mrežama, koalicijama i sl. Nova generacija aktivistkinja i feministkinja se sve više služe modernim alatima, poput web-stranica, portala, foruma, snimanja osobnih priča, filmova i sl. Sve je to od ogromne važnosti za mijenjanje svijesti javnosti, kao i umrežavanje i povezivanje svih feministkinja, kako nacionalno, tako i regionalno.

Parola ovogodišnjeg PW-a jest Mizoginijo, čuvaj se! Zašto ste se odlučile za ovu parolu i na koji način se feministkinje četvrtog vala bore protiv mizoginije?

Mržnje je svuda oko nas. Prošle godine je bilo u pretjeranim količinama. Jednostavno smo i uvidjele da tu količinu mržnje nitko ne sankcionira, ni pravno ni moralno. Stoga smo se odlučile da upravo to bude tema ovogodišnjeg PitchWise festivala. Feministkinje četvrtog vala su vrlo oštre kada je mizoginija u pitanju, pružaju snažan otpor prema tome na razne načine, kroz reakcije, medijske istupe, proteste, javne skupove, javne govore i sl.

Na festivalu su postojale i razne kreativne radionice, te su u sklopu glazbenog programa nastupale odlične ženske izvođačice iz različitih žanrova. Zašto je važno poticati i isticati feminističku umjetnost i kakvu ulogu ona ima u sklopu cjelokupnog feminističkog pokreta?

Vrlo nam je važno poticati feminističku umjetnost, žene umjetnice su nevidljive u svim društvenim sferama. Često se događa da žene ograničavaju sebe i određuje im se kojim umjetničkim žanrom će se baviti. Spol ne bi trebao biti ograničenje, već naprosto sloboda na izbor. Važno nam je da poručimo da i žene mogu biti basistkinje, kiparice, kamermanke i sl. Umjetnost je sloboda, sama po sebi, sve žene trebaju biti slobodne izabrati umjetnički žanr kojim će se baviti. Nama je jako teško pronaći ‘ženske bendove’, a vrlo lako muške jer ih ima u većem broju, što nam govori u prilog da još uvijek nažalost postoje predrasude i podjele poslova na muške i ženske.

Na ovogodišnjem PitchWiseu bilo je zaista mnogo sudionica iz regije koje su putem predavanja, panel-rasprava i radionica razmjenjivale iskustva. Do kojih zaključaka je dovela razmjena iskustava o položaju žena u regiji? Jesu li problemi isti ili se razlikuju u pojedinim zemljama?

Ono što je zajedničko jeste da se u svim dijelovima svijeta žene suočavaju s raznim oblicima nasilja, patrijarhata kao kočnice za dalji napredak i diskriminacije. Žene nisu ravnopravne s muškarcima u svim sferama. Vrlo je zanimljivo predavanje ‘Ženska strana revolucije’ Krystel Tabet iz Libanona, koja je govorila o vrlo teškom položaju žena arapskog svijeta, suočenih s represalijama političkog režima i vrlo  izraženim patrijarhatom presvučenim nasilnim djelovanjem od strane muških članova obitelji prema ženama.

Jeste li zadovoljne s posjećenosti festivala i kakva je perspektiva za budućnost?

Jako smo zadovoljne posjećenosti ovogodišnjeg festivala, mislimo da je čak jedan od najposjećenijih do sada. Zaista se nadamo da ćemo dok egzistiramo organizirati PitchWise. Nažalost, moram spomenuti da donatora nema mnogo i financijska podrška festivalu nije izrazito velika; jednostavno nema ulaganja u umjetničko-kulturne programe. Iskreno smatram da su ovakvi festivali vrlo važni, kako za umrežavanje, tako i za osnaživanje mladih žena i umjetnica, poticanje kreativnosti i ideja za promjene u lokalnim sredinama.

Sljedeće godine trebao bi se održati 10. PitchWise festival. Spremate li nešto posebno za jubilarni PW?

Svaki PitchWise je zaista poseban i ima svoj šarm. Još uvijek nismo razmišljale o tome što će biti tema 10-godišnjeg PitchWise festivala 2015., ali to je jedan od razloga da vas pozovemo da nas posjetite i otkrijete što pripremamo.