Sa stavom

 • Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

  Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

  Tradicija tetoviranja stara je tisućama godina i rasprostranjena diljem svijeta, od Ötzija , 12 tisuća godina stare mumije pronađene u Alpama, do starih Egipćana koji su tetoviranjem liječili razne bolesti. Tetoviranje je dio mnogih tradicija i ima nevjerojatno bogatu i raznoliku (...)

 • Leyla Güven, solidarnost i oslobođenje: Štrajk glađu kao žensko pitanje

  Leyla Güven, solidarnost i oslobođenje: Štrajk glađu kao žensko pitanje

  "Danas se politika izolacije od g. Öcalana nameće ne samo njemu, nego - u njegovoj ličnosti - društvu u cjelini. Izolacija je zločin protiv čovječnosti. Na neodređeno vrijeme krećem u štrajk glađu kako bih prosvjedovala protiv izolacije g. Öcalana. Od sada se više neću braniti na sudu.

 • Crveni feminizam u postmodernizmu

  Crveni feminizam u postmodernizmu

  Ovo je osmi tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni anarhizam (...)

 • KBC Rijeka: 'Medikamentozni abortus je bolje rješenje - manje traumatično za tijelo i čuva zdravlje žena'

  KBC Rijeka: 'Medikamentozni abortus je bolje rješenje - manje traumatično za tijelo i čuva zdravlje žena'

  Kako će se uskoro na hrvatskom tržištu naći ključna kombinacija lijekova za medikamentozni abortus , neinvazivnu metodu prekida trudnoće kao alternativu kirurškom obavljanju pobačaja, poslale smo upit Kliničkom bolničkom centru Rijeka, koji od 2015. godine koristi medikamentoznu pilulu, da (...)

 • Prestanimo govoriti 'nisam za abortus', kad zapravo jesmo

  Prestanimo govoriti 'nisam za abortus', kad zapravo jesmo

  Beskrajne se rasprave, i to nažalost ciklički, vode o reproduktivnim pravima kao segmentu ženskih prava. Iznova i iznova slušamo jedne te iste argumente o "početku života", o njegovoj svetosti, o pravu na isti. Rasprave vodimo ne samo na akademskoj i stručnoj, nego na svim razinama, i unutar (...)

 • Neplaćeni ženski rad nisu samo kućanski poslovi

  Neplaćeni ženski rad nisu samo kućanski poslovi

  "Svemu si me podučila. Hvala ti. Promijenila si mi viđenje svijeta". Varijantama ove izjave obilježena su mi sjećanja na svaki prekid veze koji sam ikad doživjela – bilo da sam ostavljala ili bila ostavljena. Nakon te izjave obično bi uslijedio sjetan pogled, posljednji poljubac, (...)

 • Toksični maskulinitet hrani 'alt-right' pokret - i obratno

  Toksični maskulinitet hrani 'alt-right' pokret - i obratno

  U diskusijama o paranoidnom ekstremno-desničarskom strahu od kulturalne i rasne "prevlasti", koji prožima anti-imigrantsku retoriku diljem svijeta, često se previđa njegova dubinska povezanost s mizoginim napadima koji su također na internetu u porastu u posljednjem desetljeću.

 • Pet genijalnih žena iz povijesti o kojima trebamo govoriti

  Pet genijalnih žena iz povijesti o kojima trebamo govoriti

  1. Hypatia Hypatia je bila genijalna žena. Bila je matematičarka, astronomkinja i izumiteljica. J edna je od prvih, ako ne i prva, zabilježenih žena u matematici . Rođena je nekad između 350. i 370. godine pr. n. e.

 • Kad žensko 'ne' vrijedi manje od njezinog (fiktivnog) dečka

  Kad žensko 'ne' vrijedi manje od njezinog (fiktivnog) dečka

  Kada Lucie-Colombe Chailan izađe u klub s prijateljicama, uvijek pazi da je na zaslonu svog telefona ima fotografiju svoga dečka. Kaže da je to jedini način da spriječi pokušaje flerta ili traženje telefonskog broja. Reći da nije zainteresirana nije dovoljno, kaže 22-godišnjakinja.

 • Socijalizam i oslobođenje žena

  Socijalizam i oslobođenje žena

  Ovo je sedmi tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM