Sa stavom

 • Zašto je odluka o majčinstvu prvenstveno ekonomske prirode?

  Zašto je odluka o majčinstvu prvenstveno ekonomske prirode?

  Konzervativna atmosfera u Hrvatskoj uvelike se zasniva na ideji žene koja rađa, bilo u kontekstu repopulacije napuštenih dijelova zemlje, bilo opće ideje da je majčinstvo ženina ako ne jedina, onda svakako "prirodna uloga". Idejom majčinstva se u hrvatskom javnom prostoru barata kako se i gdje (...)

 • Analiza 2/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Analiza 2/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Prema nekim kvalitativnim istraživanjima, žene s poremećajem u prehrani izražavaju više straha od tjelesnih promjena u trudnoći od žena koje nisu u riziku od poremećaja. Ti rezultati zorno prikazuju koliko pritisak medija i javnosti može biti štetan za trudne žene u kontekstu estetskih standarda (...)

 • Analiza 1/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Analiza 1/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  U javnome prostoru već se neko vrijeme u Hrvatskoj i drugim zemljama vode rasprave o reproduktivnim pravima žena, s posebnim naglaskom na pravo na pobačaj. Kao posljedica klerikalizacije i retradicionalizacije društva, u fokusu rasprave nalazi se pravo na abortus kao vrijednosno najjače obojeno (...)

 • Žuti prsluci i crveni badići, zvijezde i petokrake

  Žuti prsluci i crveni badići, zvijezde i petokrake

  "Kada neki prosvjednici unište automobil ili zapale dućan, oni zapravo napadaju privatno vlasništvo koje je osnova kapitalizma. Kada napadaju policajce, to je simboličan čin odbacivanja i izazivanja represivnih državnih aparata – onih sila koje štite kapital. Mrzim nasilje...

 • Rodno uvjetovano nasilje nad odgojno-obrazovnim radnicama

  Rodno uvjetovano nasilje nad odgojno-obrazovnim radnicama

  Prošlotjedni incident prilikom kojeg je čakovečki nastavnik Franjo Dragičević odgurivanjem reagirao na dugotrajno neprihvatljivo ponašanje dvojice učenika na društvenim je mrežama pokrenuo lavinu svjedočanstava nastavnika/ca s oznakom #ijasamfranjo.

 • Novi Zakon o udomiteljstvu stigmatizira istospolne parove, ali i postojeće dugine obitelji

  Novi Zakon o udomiteljstvu stigmatizira istospolne parove, ali i postojeće dugine obitelji

  Uredništvo Libele povodom donošenja novog Zakona o udomiteljstvu zaprimilo je otvoreno pismo istospolnog para koji je prošao stručnu evaluaciju za udomitelje, no udomljavanje im, isključivo na temelju njihove seksualne orijentacije i dalje ostaje nedostupno.

 • Transformativna moć kolektivnog bijesa najjače je oružje potlačenih

  Transformativna moć kolektivnog bijesa najjače je oružje potlačenih

  Jedna od najvećih tragedija koja je snašla potlačene koju su bili/e prisiljeni/e internalizirati jest poricanje legitimiteta njihovih osjećaja i emocionalnih odgovora na njihovo konstantno ugnjetavanje. Potlačenima je uskraćeno pravo na vlastite emocije što predstavlja katastrofalni raskol između (...)

 • Začetnica Everyday Sexism Project: Biti feministkinja znači biti optuživana za preosjetljivost i histeriju

  Začetnica Everyday Sexism Project: Biti feministkinja znači biti optuživana za preosjetljivost i histeriju

  U proljeće 2012. godine, nakon postavljanja web-stranice koja se bavi rodnom nejednakošću, zatražila sam podršku Lady Gage na njezinom Twitteru. Želeći podići svijest o mojem novom projektu Everyday sexism , ponadala sam se da će ona proširiti vijest sa svojim pratiteljima/cama.

 • Mom-shaming iliti zašto osuđujemo tuđe odgojne metode?

  Mom-shaming iliti zašto osuđujemo tuđe odgojne metode?

  Bez obzira imate li djecu, vjerojatno ste već dobro upoznate/i s pojmom mom-shaming . Posramljivanje majki je odavno ukorijenjeno u našu kulturu, ali posljednjih godina je postalo toliko rašireno da još moram upoznati majku koja nije iskusila barem stupanj posramljivanja.

 • Istanbulska konvencija je stupila na snagu - kako dalje?

  Istanbulska konvencija je stupila na snagu - kako dalje?

  Istanbulska konvencija kao "tema" zauzimala je velik dio javne rasprave u posljednjih nekoliko godina. Nakon ratifikacije u Hrvatskom saboru 13. 4. 2018., Konvencija je stupila na snagu 1. 10. ove godine. Borba u Hrvatskoj za njeno usvajanje bila je duga i iscrpljujuća.

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM