Sa stavom

I valaj, borit ćemo se do kraja!

Živio Osmi mart!

Živio Osmi mart!

I.Z.

Oko 7.000 ljudi okupilo se na Noćnom maršu u Zagrebu te je borbeno i glasno na ulicama proslavilo Međunarodni dan žena. Maršu se pridružio i kolektiv “Žene ženama”, koji je uz transparent “Ne možete nas sve pobiti” poslao snažnu poruku protiv nasilja prema migrantkinjama i migrantima na granicama Europe. Na početku i na kraju marša izveden je performans “Patrijarhat siluje” pod vodstvom Le Zbora i uz bubnjanje Drum ‘n’ bijesa. Riječ je o domaćoj verziji internacionalne feminističke himne protiv seksualnog nasilja.

Kao i prethodnih godina, Libela prenosi govore s Noćnog marša.

U nastavku pročitajte uvodni fAKTIVov govor kojim se slavi Osmi mart i feminizam:

Kada smo prije pet godina odlučile da na 8. mart želimo marširati, pitale smo se koliko će nas biti. Prve godine petstotinjak, iduće deset puta više. Iz godine u godinu se organiziramo i stvaramo savezništva, brojnije smo i hrabrije, branimo izborena prava i gradimo pokret koji traži pravedniji svijet, svijet solidarnosti i jednakih mogućnosti za sve. Protiv svake nepravde koju osjetite na koži borit ćemo se zajedno, borit ćemo se feministički.   

Danas slavimo 8. Mart, danas slavimo feminizam. Feminizam koji se bori za žene i sve ugrožene, sve one koji se danas ne mogu boriti za sebe. Feminizam koji se bori protiv društvenog sistema koji proizvodi izrabljene i lišene prava, koji na ljudske živote u opasnosti odgovara nasiljem, a na životima žena prelama mjere štednje i prilagodbe. 

Ne slušate nas i podcjenjujete nas, mislite da smo razjedinjene te da su nas vaša desetljeća zatiranja solidarnosti i inzistiranja na individualnosti oslabila. Svaki glas, svaki prkos, svaki otpor govori drugačije. Drugarstvo i sestrinstvo u pet gradova u Hrvatskoj, više gradova u regiji, diljem cijelog svijeta, danas i cijele godine. Nećemo dati izbrisati borbe koje su nam prethodile, utkat ćemo ih u borbe koje nam slijede. 

Potičete strah i koristite ga kako biste kreirali lažne neprijatelje, druge i drugačije. Podsmjehujete se feminizmu, znajući da on nagriza vaše privilegije, ruši moć koju ne želite dijeliti. Jer je nepokolebljiv, oslobađa od ugroza i opasnosti, radi na poštenijem i ravnopravnijem svijetu za sve. 

I valaj, borit ćemo se do kraja!