Sa stavom

Tatoo umjetnice dvadesetog stoljeća

Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

Tradicija tetoviranja stara je tisućama godina i rasprostranjena diljem svijeta, od Ötzija, 12 tisuća godina stare mumije pronađene u Alpama, do starih Egipćana koji su tetoviranjem liječili razne bolesti.

Tetoviranje je dio mnogih tradicija i ima nevjerojatno bogatu i raznoliku povijest. U ovom članku osvrnut ćemo se na žene koje su transformirale ovu formu umjetnosti na samom početku 20. stoljeća.

1.Maud Wagner – prva tattoo umjetnica

Maud je rođena 12. veljače 1877. u okrugu Lyon, Kansas. Odrasla je u bijedi, bez mogućnosti stvaranja bolje budućnosti. Kao tinejdžerica pobjegla je od kuće i pridružila se cirkusu.

Kada je 1904. upoznala svog budućeg supruga, Gusa Wagnera, Maude je već bila glasovita žena od gume i akrobatkinja. On je bio mornar, pokriven tetovažama koje je prikupio tijekom svojih putovanja, a Maud je bila fascinirana njegovim umjetničkim djelima. Gus je slovio za poznatog tattoo umjetnika.

Očaran njome, Gus je zaprosio Maud i ona je pristala… pod uvjetom da je nauči tetovirati!

Umjesto spojeva, zakazivali su lekcije. Maud je naučila tradicionalnu metodu tetoviranja rukom. Radi se o metodi kada se jedna igla uroni u tintu, a zatim opetovano rukom ubode pod kožu kako bi se stvorio uzorak. To je ubrzo postala njezina omiljena metoda, i nikada nije koristila stroj za tetoviranje.

Zahvaljujući Gusu i njegovim lekcijama, Maud je ubrzo skupila impresivnu kolekciju tetovaža i postala tetovirana atrakcija.

Nakon vjenčanja, Maud i Gus su napustili su cirkus kako bi se bavili tetoviranjem, putujući okolo s kazališnim trupama, obilazeći sajmove, cirkuse i izložbe rariteta.

1908. godine Maud je rodila kćer Sarah. Nažalost, samo mjesec dana nakon rođenja, Sarah je umrla. Dvije godine kasnije, rodila je drugu kćer, Lovettu. Maud je bila vrlo zaštitnički nastrojena prema Lovetti, i zabranila je Gusu da tetovira njihovu kćer. Iako je Lovetta i sama postala tatto umjetnica, nikad nije imala tetovažu. 1941., kada je Gus umro, Lovetta je rekla da se nikada neće tetovirati, jer ako je otac ne može tetovirati, onda nema smisla (ali i zato što Maud ni mrtva ne bi tetovirala svoju curicu).

S vremenom se Maud proslavila kao prva američka tattoo umjetnica. Bila je tražena u cijeloj zemlji, a radila je sve do svoje smrti 1983. godine.

Njezina posljednja tetovaža bila je tradicionalna ruža koju je tetovirala na kolegu umjetnika Dona Eda Hardyja.

Obitelj Wagner dovela je tetoviranje u kontinentalne krajeve zemlje, popularizirajući ga i šire od obalnih gradova.

Maud se još uvijek slavi kao prva poznata tatto umjetnica u SAD i utjecala je na mnoge druge umjetnice. Uključujući i…

2.Millie Hull – majka moderne tetovaže

Mildred Hull, od milja poznata kao Millie, bila je čudo tattoo svijeta. Tridesetih godina prošlog stoljeća bila je jedina tattoo umjetnica legendarne grupe Bowery tattoo. Ta će grupa kasnije biti poznata kao začetnik modernog tetoviranja.

Rođena 1897. godine, živjela je u, blago rečeno, sirovijim dijelovima New Yorka. Napustila je školu u dobi od 13 godina, ubrzo se pridružila cirkusu (radi se o uočljivom obrascu) i počela raditi kao plesačica.

Lovac na talente rekao joj je da bi kao tetovirana atrakcija mogla zaraditi više novca – čak do osamdeset dolara tjedno.

Tako se sastala s glasovitim tatto umjetnikom Charlesom Wagnerom i započela vrlo bolan proces tetoviranja cijelog tijela u samo nekoliko tjedana.

Kasnih tridesetih, Millie je kroz intervjue izravno komentirala kako se osjećala prisiljena na tetoviranje ne bi li zaradila više novca.

“Imao sam nekoliko trenutaka slabosti za vrijeme tetoviranja, ali uglavnom najviše je pretrpio moj bankovni račun”, našalila se.

Prestala je plesati, naučila zanat tetoviranja i otvorila vlastiti salon, Tattoo Emporium, u Boweryju, iza jedne brijačnice. Većina tattoo salona u Bowreyju bile su smještene u malim sobičcima iza drugih obrta.

Vlastiti biznis bio je za Millie nevjerojatno postignuće. U to vrijeme su tetoviranjem u potpunosti dominirali muškarci. A Bowery, kao vrlo neugodno mjesto za život i rad, nije joj išlo na ruku.

Millie nije marila. Gledala je svoja posla i razvila Tattoo Emporium u uspješan biznis.

Našla se u središtu revolucije tetoviranja. S Bowrey tattoo umjetnicima stvarala je tradicionalne šarene motive koji se i danas koriste.

Još važnije, Millie je postala slavna. Na primjer, 1936. se pojavila na naslovnici Family Circlea, poznatog ženskog lifestyle časopisa koji je sadržavao savjete o dizajnu interijera i recepte. Na njegove su naslovnice obično dospijevale holivudske zvijezde, a među njih je dospjela i Mille – s tetovažama u prvom planu!

Nažalost, Millein život završio se tragično. Tijekom cijelog života patila je od depresije, a 1947. počinila je samoubojstvo. Ostavila je velik trag i ostala poznata kao majka i utemeljiteljica modernog tetoviranja.

3. Jessie Knight

Jessie je nešto bolje dokumentirana ličnost. Poznata je kao prva dokumentirana britanska tattoo umjetnica. Rođena je 1904. u Croydonu (London), u velikoj obitelji, kao jedna od osmero djece.

Njezin je otac bio je mornarički kapetan, tatto umjetnik i izvrstan strijelac, dok je majka bila pjesnikinja i ilustratorica.

Jessie je također bila cirkusantica. Cijela joj se obitelj time bavila. Radila je kao ljudska meta i strelkinja. 1933. godine pojavila se na BBC-u sa sestrom i bratom i izvela točku bacanja noža, jednu od prvih cirkuskih točaka ikad prikazanih na televiziji! Njezina karijera u velikim prugastim šatorima naglo je prekinuta kad je pogođena u rame.

Zatim je odlučila slijediti stope svoga oca i zamijeniti pušku vlastitim strojem za tetoviranje. Počela je tetovirati sa svojim ocem 1921. godine. Kad je napunila 18 godina, već je imala prilično veliku bazu klijenata u tatinom tattoo salonu i bila je omiljena u lokalnoj zajednici.

Jessiein stil tetoviranja bio je šaren i upečatljiv. Radila je slobodno, što je značilo da je umjesto korištenja šablona, crtala izravno po koži svojih klijenata_ica. Zbog toga je bila još veća atrakcija u svijetu tetoviranja!

Njezine tetovaže bile su vrlo popularne, a 1955. njezina tetovaža škotskog plesa osvojila je drugo mjesto na natjecanju tatto umjetnika_ca u Engleskoj. To je bilo golemo postignuće za Jessie. Tattoo umjetnice bile su prava rijetkost, te je ova nagrada lansirala Jessie u zvijezde.

Nakon ovog uspjeha Jessie je otvorila vlastiti salon za tetoviranje, prvo u lučkom gradu Portsmouthu, a zatim kasnije u Aldershotu. To je značilo nevjerojatno postignuće – imala je sredstva i popularnost da otvori vlastiti biznis i radi što želi. Tetoviranje još uvijek nije bilo mainstream, i to nije bilo moguće mnogim umjetnicima_ama.

Nije bilo lako. Drugi_e tattoo umjetnici_e širili_e su glasine o tome kako je prljava, nazvali_e su je kurvom i vandalizirali_e joj salon. Toliko je puta bila opljačkana, da je morala unajmiti tjelesnog čuvara kako bi uopće mogla poližiti novac u banku.

Kada je imala 27 godina, udala se za čovjeka koji ju je zlostavljao. Nakon osam godina noćne more, Jessie je svoga muža ranila pištoljem.

1968. godine vratila se u svoj voljeni Barry (navodno s ljubavnikom). Iako se službeno povukla iz tetoviranja 1963., nastavila je raditi što je voljela. Većina njezine klijentele sada su bile žene! Tih su se godina stavovi mijenjali, a Jessie je bila jedna od predvodnica.