Sa stavom

Žensko poduzetništvo u Jablanici

Emancipirane i aktivne Jablaničanke

Emancipirane i aktivne Jablaničanke

Na izlasku iz Muzeja Bitke za ranjenike nalaze se dvije suvenirnice. Prva, službeno “Titova” suvenirnica nudi dijapazon proizvoda sličan onome koji se nudi u Kumrovcu. Druga, etno suvenirnica dana je na korištenje Jablaničankama. U malenom prostoru, prepunom ručnih radova, tabletića, šarenih tunika, vunenih čarapica i eko proizvoda dočekala me je simpatična gospođa Mevlida Delić iz udruženja žena “Most” iz Jablanice.  Udruženje okuplja žene iz regije te se bavi poticanjem: poljoprivredne i stakleničke proizvodnje, uzgoja i prikupljanja ljekovitog bilja, tkanja i tekstilne obrade te rukotvorstva. Udruga je osnovana 2009. godine s ciljem emancipacije i ekonomskog osnaživanja žena. U suradnji s humanitarnom organizacijom Žene za žene International Sarajevo u Jablanici je pokrenut niz radionica. Jablaničanke su tako prošle tečajeve emancipacije te su nakon toga završile certificirane tečajeve za gore spomenute djelatnosti.

Gospođa Delić je naglasila da je život u Jablanici težak, no da su ljudi na prostorima Neretve na to naučili. Obitelji  se za hranu i osnovne životne potrebe snalaze,ali veliki izazov predstavlja školovanje djece. S obzirom da je broj nepismenih u BiH visok i imajući u vidu usporen ekonomski oporavak zemlje,  ovakav oblik udruživanja pruža Jablaničankama prijeko potrebne izvore primanja i mogućnost nastavka školovanja za njihovu djecu.

Udruga se okupila spontano, ispričala mi je Mevlida. Povratak na stare poslove i u tvornice nije bio moguć, a potrebe mjesta nakon rata velike, te su se žene okrenule poljoprivredi  i rukotvorstvu. Prodajući svoje proizvode ‘u prolazu’ intenzivno su komunicirale sa svojim kupcima i širile informacije o svojoj proizvodnji. Kroz neposrednu komunikaciju stupile su u kontakt sa Žene za žene International u Sarajevu koje su im omogućile edukaciju i dobivanje certifikata  neophodnih za nastavak njihove proizvodnje. Udruga “Most” surađuje s ostalim poljoprivrednim i pčelarskim udrugama u regiji pri čemu se uvelike oslanjaju na dobru suradnju s općinskim vlastima i upravom Muzeja Bitke za ranjenike, koji im je ustupio prostor. Udruživanje je povećalo vidljivost njihovih proizvoda i omogućio nastupanje na regionalnim sajmovima.

Gospođa Delić , koja se bavi tekstilnim rukotvorstvom i izradom divnih šarenih tunika, kazala je da su za nju kukičanje i kačkanje izvrsna terapija koja je smiruje i omogućava miran san, a mirne noći su rijetkost u Jablanici koja se još psihički oporavlja od ratnih stradanja.

Jablaničanke, predstavljaju tvrdoglavu snagu i otpor svim problemima. One ne traže novac nego priliku, ne sjede besposleno nego u tišini vrijedno i marljivo rade. Jablanica je mjesto u kojem se i dalje osjeti ponos mještana na bitku koja se ovdje odigrala.  Nabujala Neretva otplavila je drveni most koji je spajao riječnu obalu sa srušenom vertikalom mosta. Sanacija i obnova drvenog mosta u Jablanici se čeka i danas. Kako? Učenici Osnovne Škole Suljo Čilić iz Jablanice napravili su akcijski plan sanacije – elaborat vrijedan divljenja koji je izložen u sklopu Muzeja i koji ističe: ” Partizani su drveni most napravili za 19 sati, a nadležnim organima u BiH to nije uspjelo ni za 19 godina!!!“.  Panel svjedoči o mentalitetu Jablaničana i Jablaničanki, malih i velikih da usred loše ekonomske situacije i pravnog i birokratskog kaosa u kojem se BiH nalazi ne sjede i ne kukaju, već aktivno rade za boljitak svoje zajednice.

Mevlidinim stopama krenula je i njezina kćer Merima Delić koja se bavi izradom unikatnog nakita kojeg prodaje u Mostaru i preko društvenih mreža. Na njenoj je stranici bogata galerija slika s različitih sajmova i događanja na kojima zajedno s majkom i ostalim mještankama izlaže svoje rukotvorine.

Ako vas put odvede u Jablanicu, svakako posjetite suvenirnicu udruge “Most”. Ako vas nešto zanima slobodno pitajte i saznajte. Mevlida će vam ponosno pokazati proizvode i odgovoriti na sva vaša pitanja jer je komunikacija sa svima koji su voljni slušati ključ uspjeha ovih hrabrih i ponosnih žena. Budući razvoj udruge je neizvjestan. Jablaničanke priželjkuju daljnji razvoj i širenje djelatnosti udruge. Velika im je želja nabaviti tkalačke stanove i intenzivirati vunenu tekstilnu proizvodnju. Novaca za kupnju tkalačkih stanova i druge opreme nemaju, općina podupire rad udruge koliko može, ali najveći problem predstavlja pravna paraliza u Državi zbog čega je trenutno nemoguće tražiti poticajna sredstva iz inozemstva. Prijavljivanje poduzetničke djelatnosti također nije opcija jer u BiH još uvijek ne vlada povoljna poduzetnička klima. Stoga, ovim putem se pozivaju čitatelji i čitateljice Libele da ukoliko posjeduju (ili znaju nekoga tko posjeduje) ispravan tkalački stan, vrtlarsku i poljoprivrednu opremu koji im ne trebaju, a spremni su donirati kontaktiraju udrugu ili Asju Murvat, predsjednicu Udruženja žena “Most”  na mail  asjamurvat@yahoo.com kako bi pomogli/pomogle daljnje djelovanje hrabrih žena  ove udruge.