Sa stavom

07.01.2015. 09:09:04 - Ivana Horvat

Desničarska patetika u Histrionskom domu

Zlatko Vitez preporuča

Ukoliko ste se ovih dana zaputili u Histrionski dom kako bi pogledali dobru predstavu, u izlogu ćete pronaći, umjesto kazališne najave, fotografije predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar- Kitarović i izbornu preporuku ravnatelja Histriona Zlatka Viteza.

U nedjelju će Hrvatska dobiti Predsjednicu koja hrvatski narod ne dijeli na ustašku zmiju i na antifašiste, koja vrlo dobro zna da Hrvatska nije nastala slučajno već u krvavom i obrambenom Domovinskom ratu.

Dobit ćemo Predsjednicu koja ne vrijeđa svoj narod u stranim parlamentima, koja ne trguje povjerljivim transkriptima sa stranim agenturama.

Bit će to Predsjednica koja se neće grliti i ljubiti sa četničkim vojvodama i neće se primitivnim vicevima rugati utemeljitelju i ocu domovine dr. Franji Tuđmanu.

U nedjelju ćemo dobiti Predsjednicu koja je pametna, obrazovana i lijepa, koja svojim osmijehom i optimizmom ulijeva nadu u bolju i prosperitetniju Hrvatsku.

Tako nam Bog pomogao.

Zlatko Vitez

Ne možemo nijekati da kazalište može (i mora?) biti politički angažirano. Ali od Viteza smo umjesto poticaja za razmišljanje i uspjele provokacije dobili/e uobičajenu dozu domoljubne patetike.  Desničarsko manipuliranje Domovinskim ratom dio je standardnog arsenala. Svi se dobro sjećaju bojišta, granata, vlažnih podruma i strepnje što će se dogoditi s našim najmilijima. Stoga je privatiziranje Domovinskog rata, hrvatstva i domoljublja od strane jedne političke stranke stalno iznova poprilično zastrašujuće.

I naravno opet se vraćamo u doba Drugog svjetskog rata i dijeli nas se na ustaše i partizane. Rođena sam 40 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, pa se pitam kada ćemo ga ostaviti u prošlosti. Nije li tužno da su nam događaji od prije gotovo 70 godina aktualne političke i društvene teme?

Ne treba zaboraviti ratove, ali treba se krenuti dalje. U protivnom stalno se iznova vrtimo u začaranom krugu, kako oni stariji, tako i, što je možda najtragičnije, mladi.

Fotografija objavljena na Facebook stranici Mladeži HDZ-a Split

Fotografija objavljena na Facebook stranici Mladeži HDZ-a Split

Politička situacija u Hrvatskoj je dosegnula dno. HDZ i SDP, kao dvije najveće političke stranke trebale bi se ozbiljno reformirati i odbaciti retoriku kojom vrijeđaju ne samo jedni druge, nego i sve građane i građanke. Trebale bi početi promovirati vrijednosti koje zagovaraju moderne stranke, promovirati jasno i glasno svoje programe sa konkretnim rješenjima, a ne samo pusta obećanja kako nam baš oni donose boljitak.

Uz to, Zlatko Vitez i opet iznova promovira stereotipe i legitimira kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, kao ljepoticu sa osmijehom i optimizmom. Kvazi rodna ravnopravnost na desničarski način stalno se perpetuira i samo pokazuje kako činjenica kandidatkinje – žene na desnici i dalje JEST čuđenje u svijetu.

Crkva, nogometno igralište, kazalište, što je iduće. Možda Karamarko umjesto kino plakata? Iako, obzirom na njegovu političku i profesionalnu karijeru, mogao bi to biti pravi, punokrvni triler.

Tagovi: histrioni, izbori, kazalište, politika, predsjednilki izbori, zlatko vitez

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM