Sa stavom

USTAVNI SUD PRAKTIČKI UKINUO KVOTE

Kako su žene izdale feminizam?

Kako su žene izdale feminizam?

Ovim se putem želimo zahvaliti Demokratskoj stranci žena i Ustavnom sudu na povijesnom potezu protiv ostvarivanja rodne ravnopravnosti.

Hvala vam u ime svih žena koje su se borile za pravo glasa žena i ostvarile ga tek 1945. godine u Jugoslaviji.

Hvala vam su ime svih žena koje su tek 2015. izborile za obvezno poštivanje uravnotežene zastupljenosti oba spola na kandidacijskim listama.

Možda ste zaboravile/i trnoviti put kako smo došle do toga?

Sjećate li se 1997. godine kada je u Nacionalnoj politici RH za promicanje jednakosti donesena odluka o otklanjanju uzroka nedovoljne zastupljenosti žena u političkom životu?

Sjećate li se 2000. godine kada je ravnopravnost spolova uvedena kao jedna od najviših vrednota u Ustav Republike Hrvatske?

Sjećate li se 2001. godine i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2001. – 2005.  kada je jedna od programskih zadaća bilo povećanje broja žena u Saboru i Vladi?

Sjećate li se 2003. godine i prvog Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojemu su političke stranke trebale imati plan djelovanja o pitanju uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca i imati metode kako bi promicale uravnoteženu zastupljenost, među ostalim, i na izbornim listama?

Sjećate li se 2006. godine i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. – 2010. kada je istinska demokracija definirana kao ona koja ne isključuje “veliki broj svojih građana/građanki iz procesa odlučivanja”?

Sjećate li se 2008. godine i drugog Zakona o ravnopravnosti spolova kada se nedvosmisleno ističe da postoje posebne mjere koje promiču ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u tijelima zakonodavne vlasti. Ravnopravno sudjelovanje od minimalno 40 posto oba spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja?

Sjećate li se 2011. godine i treće Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011. – 2015. gdje se referirajući na donešeni Zakon o ravnopravnosti spolova ističe da se treba voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti oba spola pri imenovanju u državna tijela?

Sjećate li se 2015. godine kada je napokon Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor uvedena praksa da svaka lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika/ica svakog spola nije pravovaljana?

Sjećate li se svih bitki koje smo (privremeno) izgubile? Poput one o “zip sustavu” – zastupljenosti na listama po redoslijedu žena-muškarac-žena-muškarac?

Drage žene iz Demokratske stranke žena, hvala vam u ime svih žena čija se imena sada neće naći na izbornim listama jer ste vašim parcijalnim interesima odlučile potkopati napore aktivistkinja i političarki u ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

Hvala vam u ime svih žena koje će unatoč svim naporima u strankama i ove godine slušati objašnjenja kako “odluka o tome tko je na listama nema veze sa spolom osobe – žena jednostavno NEMA u stranci” i da su “žene same krive što ne mogu sudjelovati na večernjim stranačkim sastancima kada se donose odluke jer su same ODLUČILE biti doma s obitelji”.

Hvala vam u vašoj ustrajnosti na želji za “uhljebništvom” u Saboru kojom izdajete višestoljetnu borbu žena koja je vama dala priliku da budete politički aktivne i da pokažete kako je vlastito mjesto u Saboru važnije od ravnopravnosti i solidarnosti.

Posebno hvala Ustavnom sudu na donošenju presude dan prije raspuštanja Sabora i oduzimanju ženama političkog prostora za artikulaciju svojeg nezadovoljstva.

Hvala Demokratskoj stranci žena i Ustavnom sudu na manjku solidarnosti, vođenju vlastitim interesima i povijesnoj izdaji.

Srdačno,

Borkinje i borci za rodnu ravnopravnost