Sa stavom

Obične i divne

Kroz oko Sally Nixon: kako zapravo izgledaju žene kad ih niko ne gleda

Kroz oko Sally Nixon: kako zapravo izgledaju žene kad ih niko ne gleda

Sally Nixon/Instagram

Odrasla sam gledajući savršene žene oko sebe (na televizoru i u magazinima). One su lijepe, pametne i uspješne, najčešće sa naglaskom na – lijepe. U tom savršeno kadriranom svijetu, uvijek su perfektno izdepilirane, našminkane, nasmijane. Lice i ten su im sjajni čim se probude, stanovi su im minimalistički uređeni, a eventualan “nered” dio je šarma neke nestvarno lijepe glumce/pjevačice/manekenke. Iako su oko mene postojale i malo stvarnije žene, ja sam uglavnom vidjela (i pristajala da vidim) žene koje su provučene kroz super-oko kamere. Savršene, utegnute i fotošopirane. I nepostojeće.

{slika}

S erom novim medija i Instagram manijom, moje “obične” drugarice postale su poput cura iz magazina. Čak i sama kadriram haljinu i vino na izložbi ili kasnim na posao tražeći ugao da uhvatim prirodnu svjetlost na svom licu za neki #nofilter #nomakeup momentum. Pritisak medija i marketing rade svoje i sjajno nam prodaje iluziju da nam samo fali još ta jedna krema ili ta haljina pa da konačno postanemo kao te nestvarne žene sa bilborda.

And there comes Sally.

{slika}

Sally Nixon je grafička dizajnerka iz Arkanzasa koja se primarno bavi ilustracijom. Iako kaže da nakon koledža želi da se bavi ilustrovanjem knjiga za djecu, mi smo je otkrile zahvaljujući njenim sjajnim ilustracijama koje prikazuju mlade žene malo drugačije od onog na šta smo navikli. Kaže da su se prvi radovi desili slučajno, kad su joj rekli da nikada ne crta odrasle osobe. I onda je ona sjela i nacrtala ono što je postalo ogledalo mnogima. Kroz svoj projekat 365 imala je izazov da svakog dana uradi i objavi po jednu ilustraciju što joj je, kako kaže, pomoglo da unaprijedi svoj stil.

{slika}

Sally Nixon je sve ono što smo i mi same. Ona je super cura koja će vam pokazati koliko smo sve slične i fantastične sa svim svojim nesavršenostima. U svojim ilustracijama ona prikazuje svakodnevni život onakvim kakav on zapravo jeste – neglamurozan, jednostavan, pomalo haotičan i nadasve stvaran.

U njenim radovima nema žena sa savršenim bokovima i predugim nogama, njene žene ne uvlače stomak dok se oblače, one spavaju na kauču pored svog psa, piju vino s prijateljicama i jedu junk hranu i ne smiju se non stop i bez prestanka, zamislite.

{slika}

One ovdje ne osvajaju planinske vrhove niti vode svjetske konglomerate a možda se ni ne interesuju za revolucije. A možda sve to i rade ali to se na ovim ilustracijama ne vidi (kao što se naizgled ne vidi ni u stvarnom životu). Ovdje vidimo cure, obične i svakodnevne i zanimljive, u njihovom slobodnom vremenu. One sa kojima možemo da se poistovjetimo. Piju dosta vina, provode dosta vremena na telefonu i sa svojim prijateljicama, čitaju ili ne rade ništa.

A to je nešto što i mi ostale radimo, ne?

{slika}

Njeni radovi kvadratnog oblika, prozori su u stvarni svijet svake od nas. Vesele boje i dinamično okruženje na ilustracijama pokazuju koliko su naši ‘obični’ životi zapravo lijepi. I možda zbilja niste najsrećnija osoba na svijetu dok same doručkujete tost sa džemom tamo nekog kišnog utorka prije posla, ali to je zapravo ono što je vaš život. Pogledajte ga kroz Sallyne šarene ilustracije i sjetićete se kako je zapravo vrijedan i poseban.

A to je ono što Sally i želi da postigne svojim ilustracijama.

{slika}

Ne želi da izmišlja nešto neviđeno, inspiraciju pronalazi u onom što jeste njen i naš život. “Scene koje kreiram oko njih (djevojaka koje crta) su svakodnevna mjesta: kupatilo, restoran, neuredna soba. Ipak, moj cilj sa svakim crtežom jeste da uzdignem naizgled obično u nešto posebno i vrijedno pažnje” , kaže Sally.

{slika}

U svijetu Sally Nixon ne žive isključivo privilegovane bijele djevojke sa savršenim strukom. Njen svijet je zapravo malo ogledalo za sve djevojke i žene koje samo žive svoj život, i pokazuje nam koliko je on, naizgled običan i ni po čemu poseban, zapravo super! Jer je naš.

P.s. I taman kad sam se zapitala kako bi bilo družiti se sa Sally, naiđem na ovaj instagram post – na meniju za ručak su povrće i cupcake. Ok, eto odgovora s kim želim podijeliti obrok 😉