Sa stavom

Ako si muškarac i bijelac - ok je.

Od kuda nekima pravo da budu monstrumi?

Od kuda nekima pravo da budu monstrumi?

Oscars 2017 facebook

U centru pozornosti prilikom nominacija za Oscara, kao i samoj ovogodišnjoj dodjeli Oscara našla se priča o “davno zaboravljenim” optužnicama za seksualno zlostavljanje podignutim protiv Casey Afflecka – glumca nominiranog za najbolju mušku ulogu u filmu “Manchester by the Sea”.

Zašto kažemo “davno zaboravljenim optužnicama”? Jer od trenutka kada je film “Manchester by the Sea” ugledao svjetlo dana, brojni američki i svjetski mediji raspisali su se o zavidnoj, glumačkoj karijeri 41-godišnjeg Caseya uz tek pokoju repliku na nemili incident koji se dogodio prije sedam godina.

Iako se cijela priča dobrim promidžbenim marketingom pokušala “pomesti ispod tepiha”, javnost je ipak postala donekle senzibilizirala s pravima žrtava da se pita: “Zašto zlostavljači uvijek prođu nekažnjeno? Zašto hollywoodska elita, kao i sav establišment šalje poruku kako muškarcima sve može poći za rukom, kako su nedodirljivi?”

A to nekako i osvjetljava svijet u kojem se nalazimo, zar ne? Najbolji primjer je Donald Trump, čovjek koji se usprkos šovinističkim, rasističkim i ostalim negativnim komentarima uspeo do pozicije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država! Zašto onda jednom Casey Afflecku oduzeti pravo na najprestižniju glumačku nagradu koja postoji samo zato što je seksualno uznemirivao žene? Nije niti prvi niti posljednji. Casey Affleck stoji bok uz bok Woodyju Allenu, Mel Gibsonu, Johnny Deppu, Sean Pennu, Alecu Baldwinu, Charlie Sheenu, Hugh Grantu. Svim do reda bijelim muškarcima.

Čini se kako je logika jednostavna – ako si muškarac i još uz to bijelac, ako nešto krivo napraviš, neovisno o veličini i opsegu prekršaja – svi će zažmiriti ne samo na jedno oko, nego na oba.

Casey Affleckov grijeh nije mali, ne dajte se zavarati! U 2010. godini producentica Amanda White i snimateljica Magdalena Gorke podigle su optužnice za seksualno uznemiravanje protiv njega tijekom snimanja eksperimentalnog filma “I’m Still Here”.

Jedna od žrtava istaknula je kako joj se Affleck uvukao u krevet bez njezinog pristanka, dok je druga žrtva, u svojoj optužnici, istaknula kako je Affleck bio fizički nasilan prema njoj nakon što ga je odbila. Obje žrtve optužile su Casey Afflecka između ostalog i za verbalno uznemirivanje. Affleck se izvansudskom parnicom nagodio se za obje optužbe, dok iznos nagodbi nikada nije objavljen, međutim neki izvori ističu kako je iznos samo jedne od nagodbi bila veća od 2 milijuna američkih dolara.

Sedam godina kasnije, isti glumac stao je pred stotine kolega iz svijeta show businessa te milijune televizijskih gledatelja koji su putem live streama pratili ceremoniju dodjele Oscara te prihvatio nagradu za najboljeg glumca. Za interpretaciju Lee Chandlera u filmu “Manchester by the Sea” osim Oscara, Casey Affleck nagrađen je i Golden Globom, kao i brojnim drugim nagradama i nominacijama.

Preuzimajući Oscara, Casey Affleck rekao je samo: “Čovječe, da barem imam nešto više i smislenije za reći!”. To bismo i mi voljeli.

Kao što je već ranije spomenuto – Casey Affleck nije jedini glumac kojemu je pošlo za rukom ne samo da nekažnjeno bude zlostavljač, nego i to da mu karijera u niti jednom trenutku prilikom i/ili nakon optužnice za seksualno zlostavljanje nazaduje, štoviše. Svi ostali ranije nabrojani glumci/redatelji i dalje stvaraju, i dalje glume. Jedini koji je “pao” zbog optužnica za zlostavljanje – je Bill Cosby. Ali njegov je problem što – eto nije bijelac.

Nemojte me krivo shvatiti, ne kažem da Casey Affleck nije zaslužio za odigranu ulogu Oscara. Dapače! Uloga Lee Chandlera slojevita je, odlično okarakterizirana i u konačnici – odlično odglumljena. No, ako se nagrađuje i sama osoba koja je odigrala tu ulogu (što bi trebao biti slučaj) – Casey Affleck nije zaslužio Oscara.

Američka Akademija trebala bi voditi računa i na karakter osobe koja interpretira nagrađivanu ulogu, jer u suprotnom šalje poruku kako je nekim ljudima dopušteno biti monstrumima sve dok na velikom platnu znaju odglumiti “običnog čovjeka”.

Nedavno sam prevodila tekst o tome kako je nova studija pokazala da broj protagonistica u hit-filmovima je dosegnula u 2016. godini najveći postotak ikada, kako je sve veća zastupljenost žena u hollywoodskim hit-filmovima i kako je Akademija krenula u “rat” protiv diskriminacije žena u studijima što je pokazatelj pozitivne prakse, no onda se dogodi ovo – jer prema muškarcima i dalje vrijede drugačija pravila!

Nije li i ironija i da je Oscara Casey Afflecku uručila Brie Larson koja je prošle godine nagrađena Oscarom za ulogu u filmu Room koji prikazuje život žene koja je godinama bila zatočenom i zlostavljana u malenoj prostoriji od strane bijelog muškarca?

Svijet se i dalje vrti oko penisa. Teško mi je povjerovati da se on ne može i/ili ne želi kazniti ni simboličnom gestom u najgorem slučaju (u ovom slučaju – oduzimanjem nominacije za nagradu), nego se on i dalje nagrađuje. Neovisno o svemu! Možete li se uopće staviti u položaj žrtava – kada ne samo da holivudska elita plješće vašem zlostavljaču – nego cijeli svijet!