Sa stavom

Kratka povijest muškog preuzimanja zasluga za postignuća žena

Ja sam tu kučku učinio slavnom

Ja sam tu kučku učinio slavnom

Smithsonian Institution Archives

U knjizi Donalda Trumpa objavljenoj 2011. Time to Get Tough: Making America #1 Again, budući predsjednik je dao zapanjujuću izjavu kako Lady Gaga vjerojatno treba zahvaliti na svojoj međunarodnoj slavi nikom drugom nego… Donaldu Trumpu. “Postala je velika zvijezda i možda je postala zvijezda zato što sam ju stavio u natjecanje za Miss Universe”, napisao je. “To je vrlo moguće, tko zna što bi se inače dogodilo, jer je bila senzacija“.

Naravno, ovaj problem seže daleko prije i onkraj Trumpa. Ženama, posebno ne-bijelim ženama, konstantno su se poricale zasluge za njihove ideje, kreativnost, genijalnost i uspjeh (da ne spominjem kako su plaćene manje od muškaraca). Stoga, u čast Mjeseca ženske povijesti (Women’s History Month), sastavila sam ovu tužno nepotpunu kronologiju oduzimanja zasluga ženama:

 

Paleolitik (Starije kameno doba)

Predeuropska spiljska umjetnost se do 2013. pripisivala lovcima (muškarcima), a tada su kraj tih slika i crteža na deset poznatih takvih lokacija antropolozi/ginje otkrile/i otiske ruku koji najvjerojatnije pripadaju ženama.

12. stoljeće

Znanstvenici su stoljećima pogrešno pretpostavljali kako je Trota iz Salerna, autorica ginekološkog priručnika “O patnjama žena” bila muškarac.

1806.

Na kraju ekspedicije Lewisa i Clarka, Sacagawea nije bila isplaćena za godinu i pol svoga prevoditeljskog i vodičkog rada. Njezin suprug, bijeli traper koji ju je oženio nakon što je bila zarobljena, dobio je 500 dolara.

1818.

Mary Shelley je objavila Frankensteina anonimno. Predgovor je potpisala pod imenom svoga supruga i svi su pretpostavljali da je on i pisac romana.

1843.

Matematičarka Ada Lovelace pokazuje kako analitički stroj Charlesa Babbagea (teoretički računalo) može izvoditi složene matematičke operacije. Njezin doprinos, koji se smatra prvim softverom, odbacili su brojni muški povjesničari: “Nije pretjerano reći da je je bila manično-depresivna s nevjerojatnim deluzijama”.

{slika}

1840-e

Sestre Brontë su pisale pod muškim pseudonimima. “Na spisateljice se gleda s predrasudama”, zapisala je Charlotte, autorica Jane Eyre. Mary Ann Evans je napisala Middlemarch kao George Eliot, vjerojatno kako bi izbjegla “tretman kakav su imale autorice”.

1859.

Nakon deset godina inženjerskog rada i izuma signalnih baklji, Martha Coston je na patentu bila navedena kao “administratorica”. Zasluge za izum pripale su njezinom suprugu, premda je bio već dugo mrtav.

1888.

Ellen Eglin je prodala svom agentu prava za korito za pranje veša koje je izumila. Taj izum je agentu donio “ogroman financijski uspjeh”, a njoj je platio 18 dolara.  “Da se znalo da je crna žena patwentirala ovaj izum, bjelkinje ga ne bi kupovala”, objasnila je.

1904.

Elizabeth Magie je stvorila The Landlord’s Game. Charles Darrow je kasnije patentitarao modificiranu verziju te igre: Monopoly.

 

{slika}

1905.

Nettie Stevens je objavila rad kojim postavlja teoriju kako kromosomi, a ne faktori okruženja ili prehrane, određuju spol organizama.  Iste godine, E.B. Wilson, njen slavniji kolega došao je do istog zaključka i prisvojio većinu zasluga za nj.

1908.

Henrietta Leavitt, “ljudsko računalo” u Opservatoriju na Harvard Collegeu, otkrila je vezu između lumioziteta i perioda cefeida (što je dulji period pulsiranja, to je zvijezda luminoznija/sjajnija). Njezin je rad ključan za izračun međuzvjezdanih udaljenosti, no muški astronomi su potpuno preuzeli zasluge – Leavitt je umrla potpuno nepoznata.

1917.

Rad “Fountain” (Pisoar) je bio prijavljen za izložbu u New Yorku. Likovni kritičari su kasnije navodili dokaze kako je ovo slavno djelo Marcelu Duchampu poslala “prijateljica” – to je vjerojatno bila baronesa Elsa von Freytag-Loringhoven – pod pseudonimom R. Mutt.

{slika}

1938.

Na temeljima promatranja svoga njemačkog kolege Otta Hahna, židovska fizičarka Lise Meitner stvorila je prvi model nuklearne fisije. Hahn je objavio rad i dobio Nobelovu nagradu, a Meitner je predstavljao kao svoju pomoćnicu. 60 godina kasnije po njoj je nazvan novi kemijski element – majtnerij (Meithnerium).

1939.

Tijekom Drugog svjetskog rata, britanska vlada je zaposlila Joan Clark kao kriptografkinju u timu Alana Turinga. Godinama poslije, na filmu ju je ovjekovječila Kiera Kinghtly – no, ostala je zapamećena uglavnom po nesretnoj vezi s Turingom.

1946.

Vlada i znanstvenici su organizirali svečenu večeru kako bi proslavili prvo elektroničko računalo, izvijestio je New York Times. Na tu večeru nije bila pozvana niti jedna zaslužna programerka.

1952.

R&B pjevačica Willie Mae “Big Mama” Thornton prva je snimila country blues pjesmu “Hound Dog”, napisanu posebno za nju. Daleko poznatiju verziju Elvisa Presley, Rock & Roll Hall of Fame kasnije je opisao kao “najilustrativniji primjer bijelog prisvajanja afro-američke glazbe.”

1953.

Otkriće strukture DNK Jamesa Watsona i Francisa Cricka temelji se na snimkama/studijama difrakcije X-zraka na uzorcima DNK koje je radila Rosalind Franklin, no bila je izostavljena iz tima koji je dobio Nobelovu nagradu. 1968. godine James Watson je objavio knjigu “Dvostruka uzvojnica” u kojoj je posprdno pisao o Rosalind Franklin nazivajući je Rosy, iako je tako nisu zvali ni najbolji prijatelji. “Rosy bi mogla biti prilično olaravajuća kada bi imalo pažnje obraćala na svoju odjeću”, napisao je Watson.

{slika}

1957.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za fiziku “preskočio” je Chien-Shiung Wu – znanstvenicu koje je radila na Projektu Manhattan, koja je osmislila eksperiment koji je potvrdio takozvanu teoriju očuvanja struje vektora, odnosno “slabe interakcije”. Nagradu su dobila dvojica njenih kolega koji su ju angažirali.

1961.

Muški znanstvenicei iz NASA-e oslanjali su se na matematičku genijalku Katherine Johnson i njezine kolegice matematičarke (Hidden Figures) kako bi poslali ljude u svemir, dok u biltenu NASA patronizira svoje zaposlenice.

1970.

46 istražiteljskih novinarki tužilo je Newsweek zbog toga što su muški kolege i urednici sebui pripisivali zasluge za njihov rad.

{slika}

1986.

Margaret Keane tuži bivšeg supruga Waltera Keanea tvrdeći da je ona autorica slika s djecom velikih očiju i životinja po kojima se on proslavio. Njezin slučaj se povlačio na sudu godinama. Na kraju se Margaret odustala jer je Walter bio presiromašan da bi platio.

1993.

Povjesničarka Margaret Rossiter stvorila je frazu “Matilda efekt“, prema sufražetkinji Matildi Joslyn Gage za koju se smatra da je izumila stroj za čišćenje pamuka – patent koji je prisvojio inovator Eli Whitney. Taj pojam se, dakle, odnosi na potcjenjivanje doprinosa žena u znanosti.

2006.

Pismo Trumana Capotea u kojem hvali radnu verziju romana “Ubiti pticu rugalicu” svoje prijateljice iz djetinjstva Harper Lee, proizvelo je desetljeća spekuliranja o tome je li on pravi autor romana – što sam Capote nije nastojao otkloniti.

2007.

M.I.A. proziva novinare jer pišu kako je glavni tvorac njezinog prvog albuma njezin bivši muž, premda je autor tek nekoliko pjesama na albumu. “Jednostavno smatram uvredljivim mišljenje kako ne mogu imati vlastite ideje zato što sam žena.”

{slika}

2008.

Nakon što su dečki koji nemaju pojma pokušali “poučiti” esejisticu Rebeccu Solnit o temama u kojima je ona stručnjakinja, napisala je esej naslovljen “Men Explain Things to Me” (“Muškarci mi objašnjavaju”). Riječ “mansplain” je ušla u rječnike.

2014.

Whitney Wolfe je tužila Tinder tvrdeći da joj je bivši šef oduzeo titulu dopredsjednice rekavši joj pri tom kako “imati mladu žensku suosnivačicu izgleda kao vic”. Slučaj je okončan privatnom nagodbom.

2015.

U studiji o akademskom napredovanju na najpozatijim programima iz ekonomskih znanosti, studentica s Harvarda Heather Sarsons otkrila je kako izostaju zasluge žena za pisanje radova u kojemu su im koautori muškarci.

2016.

Kada je mađarska plivačica Katinka Hosszú oborila svjetski rekord na Olimpijskim igrama u Riu, NBC je za ovaj uspjeh proglasio zaslužnim njezinog supruga i trenera. “Za ovo je zaslužan muškarac!, uzviknuo je komentator.

{slika}

2016.

Kanye West repuje: “Mislim da bi se ja i Taylor [Swift] opet mogli seksati. Zašto? Pobogu, ja sam tu kučku učinio slavnom”.

 Prevela i prilagodila Sanja Kovačević