Sa stavom

evolucijska psihologija?

Seksistička prtljaga: Znanost stalno podcjenjuje žene

Seksistička prtljaga: Znanost stalno podcjenjuje žene

nywici.org

U svojoj novoj knjizi “Inferior: How Science Got Women Wrong” Angela Saini tvrdi kako nas je “seksistička prtljaga” unutar znanosti krivo uvjerila u to da su žene slabije od muškaraca.

Tri znanstvenika sa sveučilišta McMaster 2013. godine objavila su znanstveni članak u časopisu PLOS Computational Biology pod nazivom “Mate choice and the origin of menopause” (Odabir partnera i podrijetlo menopauze). U članku trojica cijenjenih muških znanstvenika tvrde da su žene evoluirale da prolaze kroz menopauzu jer muškarci, pa čak ni oni stariji, ne smatraju starije žene privlačnima, što uzrokuje gubitak plodnosti.

Nakon što je pročitala njihov članak, znanstvena novinarka Angela Saini bila je ispunjena čistim bijesom. Nakon opažanja ostalih sličnih pseudoznanstvenih seksističkih sranja, Saini je napisala Inferior: How Science Got Women Wrong—and the New Research That’s Rewriting the Story.

Središnja pretpostavka njene knjige je da znanost, kao bilo koja druga disciplina, ima sposobnost da pojačava seksističke i rodne stereotipe te su kao posljedica toga žene podcjenjivane kroz cijelu povijest.

Saini tvrdi da je znanost postigla neobičan status u našem društvu kao jedini nosilac nepristrane istine. Mi laici ne možemo razumjeti tajne znanosti – o muškarcima u bijelim kutama i onim velikim okruglim metalnim cilindrima za razdvajanje tvari – pa govorimo stvari poput “Što si ti, rocket scientist? Ha ha ha” kada želimo reći da je netko inteligentan/na i shvaća sve činjenice.

Neiznenađujuće je da i sami znanstvenici ovjekovječuju taj mit o nepogrešivoj znanosti. To im pomaže da opravdaju svoj nedodirljivi položaj u društvu, isti onaj uzvišeni položaj koji je i Bill Cosby uživao do nedavno. Kao studentici književnosti, studenti prirodnih znanosti su mi sa zadovoljstvom govorili kako je njihovo akademsko zvanje superiorno jer se oslanja na objektivnu istinu, a ne na ljudske mane i nagađanja.

Ipak, studiranje književnosti dalo mi je kritični um koji može analizirati sranja koja trojac sa McMastera prodaje. Hvala ti, književnosti! A Inferior je knjiga koja je morala biti napisana, samo je neobično što je za to trebalo toliko dugo vremena.

“Tijekom povijesti, znanost je bila seksistički orijentirana prema ženama te je utjecala na to šta nam istraživanja govore o ženama”, objašnjava Saini, nadodajući da je htjela razumjeti patrijarhat iz znanstvene perspektive.

Žene su stalno bile isključivane iz znanstvene zajednice, od Marie Curie koja je bila izbačena iz Francuske akademije znanosti (Académie des Sciences) 1911. godine, odnosno iste godine kada je osvojila svoju drugu Nobelovu nagradu, pa do vidljivog nedostatka žena u STEM području. “To znači da je bilo mjesta da se predrasude uvuku u znanstvene krugove”, tvrdi Saini, navodeći znanstvenike poput Darwina, koji je bio opčinjen svojom mizoginijom jednako kao i fosilima (tvrdeći da su žene manje evolucijski razvijene od muškaraca). Iako je Darwin mrtav, njegovo nasljedstvo ostaje jer se još stvaraju znanstveni radovi koji šire mizoginiju.

{slika}

“Mnogo je loše evolucijske psihologije”, govori Saini, citirajući istraživanja koja tvrde da su muškarci bolji vođe zbog njihove uloge lovca i sakupljača u prošlosti, ili da su žene manje promiskuitetne od muškaraca. U stvarnosti, priče koje dobivamo od nekih evolucionarnih psihologa/inja su krive. Saini kao primjer daje rane ljudske zajednice u kojima su žene i muškarci ravnopravno dijelili obveze i gdje su žene također obavljale ulogu lovkinja i sakupljačica. No, nije cijela evolucijska psihologija loša. “Neke hrabre žene, poput antropologinje i feministkinje Sarah Blaffer Hrdy hrabro su izazvale seksizam unutar discipline”, objašnjava Saini.

Kada je znanost trebala gurati žene naprijed, ona ih je obuzdavala. Znanost u društvu ima status nosioca nepristranih činjenica i način na koji o njoj moramo razmišljati je poput procesa. Ljudi moraju razumjeti da znanost nije samo struja ispravnih činjenica nego da i ona može skrenuti u lošem smjeru. Stručnjaci nisu bogovi.

Središnji Sainin argument je da su intelektualna i tjelesna snaga žena stalno podcjenjivane od strane znanstvenika. “Žene su isto snažne i smatrati ih slabijim spolom je krivo”, govori Saini. “Biološki su žene bolje u preživljavanju od trenutka svog rođenja. Imaju snažniji imunološki sustav i zaštićene su od nekih genetskih stanja koja zahvaćaju samo muškarce, što djelomično objašnjava i činjenicu zašto žene žive dulje”.

Saini strastveno objašnjava kako je ideja da su muškarci lovci i sakupljači, a žene njegovateljice samo to – ideja, odnosno socijalna konstrukcija koju smo si sami nametnuli/e. Ali stvarnost, kako u prošlosti tako i danas u zemljama u razvoju, je veoma drugačija.

“Žene diljem svijeta rade jednako teško kao i muškarci. Većina žena svaki dan radi veoma teške fizičke poslove”, kaže Saini. “Ja sam iz Indije, i tamo žene rade jednaku količinu posla kao i muškarci, ako ne i više. Ta činjenica postoji tisućama godinama, prije nego je patrijarhat postojao”.

Naposljetku, Sainijina ambicija je novi znanstveni model, onaj koji će prepoznati da i znanstvenici/ce mogu pogriješiti i biti skloni/e predrasudama kao i svatko drugi. Ali, stvari se već mijenjaju.

“Kako žene sve više ulaze u znanost te društvo postaje puno prosvjećenije, stvara se nova priča”, objašnjava Saini. Želim da žene vide da ravnopravnost nije samo politički ideal, nego da smo i biološki jednako sposobne kao muškarci.

A razlog zašto žene prolaze kroz menopauzu i unatoč tome dalje napreduju te žive dulje od muškaraca? To nije zbog toga jer su ružne i neprivlačne, nego zato jer ih trebamo. Saini zaključuje: “Starije žene su neprocjenjive, ne samo kao pomoć u odgoju djece, nego i zbog njihove mudrosti i posla koje rade u našim zajednicama. One su živi dokaz zašto trebamo žene”. 

Prevela i prilagodila: Morana Novak