Sa stavom

Kongres Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si

Još jedan ‘visoki skup’ kao napad na reproduktivna prava žena, prava pacijenata/ica i zdravstveni sustav

Još jedan ‘visoki skup’ kao napad na reproduktivna prava žena, prava pacijenata/ica i zdravstveni sustav

U Zagrebu je prekjučer započeo 25. [jubilarni] kongres Svjetskog saveza liječnika katolika (World Federation of Catholic Medical Associations – FIAMC) tematskog naziva “Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si”. Najavljeno je oko 300 uzvanika i 70 predavača uključujući i neke domaće ne-liječničke zvijezde kao što su Stjepo Bartulica i don Damir Stojić. Bartulica (ovom prigodom predstavljen kao Stephen N. Bartulica) dobro nam je poznato lice ultrakonzervativnog pokreta, a u vezi njegove ekspertize u području ginekologije (i šire) podsjećamo na tekst “Kada zbori Donald Stjepo Trump Bartulica Popov” (Libela, 28. 10. 2016.). Što se tiče don Stojića, navest ću njegovu nedavnu izjavu kako “Vjera od žene traži da obavlja svoje staleške dužnosti“, ili onu najužasniju koju pamtimo kako je “medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni tijekom silovanja“. Evo, to su domaći uzvanici vrlog jubilarnog svjetskog kongresa, što već samo za sebe mnogo govori.

Za ovaj skup sam saznala kao jedna od rotacijskih vijećnica Radničke fronte u Skupštini Grada Zagreba pripremajući materijale za 11. sjednicu, s obzirom da je na dnevnom redu uz dvadesetak prijedloga pokroviteljstava Grada Zagreba i Skupštine bio i ovaj kongres. Uglavnom, pokroviteljstvo u iznosu od 40000 kn je prihvaćeno “u paketu” s ostalim pokroviteljstvima (što je pak tema za sebe o tome kako funkcionira lokalna “demokracija”).

Ono što najviše zabrinjava je činjenica da je, osim Grada Zagreba, na stranici kongresa navedeno još 28 sponzora i donatora, a među njima i neke liječničke, strukovne i druge javne udruge i instuticije, primjerice: Hrvatski liječnički zbor, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska liječnička komora, Zagrebačka županija, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo transfuziologa, Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska komora medicinskih biokemičara, Hrvatsko društvo za biotehnologiju. No tu su i neke banke, firme, a zanimljivo mi se čini i da je jedan od sponzora recimo Plinacro d.o.o.

Napomenula bih i visoko pokroviteljstvo predsjednice RH te počasno predsjedništvo kardinala Bozanića, baš kao u slučaju još jednog sličnog skupa “na visokom nivou” – I. Hrvatski kongres forenzičke ginekologije i perinatologije, održan u Topuskom krajem 2016. godine.

Među uglednim govornicima najavljeno je nekoliko predstavnika “Papinske akademije za život”  (Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, kardinal Willem Jacobus Eijk, član Papinske akademije za život, Jacques Suaudeau, član Papinske Akademije za život i duhovnik FIAMC-a), predsjednik FIAMC-a John Lee, prof. Jozef Glasa s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bratislavi, prof. Ján Ďačok s Papinskog sveučilišta Gregoriana te John Lane, iz svjetski poznate Klinike Mayo).

Pozabavimo se nakratko institucijama/organizacijama iz kojih dolaze “ugledni govornici” (i uzgred primijetimo da žena nema).

Papinsku akademiju za život (lat: Pontificia Accademia Pro Vita) utemeljio je 1994. papa Ivan Pavao II. 1994. dekretom Vitae Mysterium, kako bi ta institucija promicala “vrijednosti ljudskog života”. Uz nekoliko izuzetaka koji su se usudili propitivat “svetost života fetusa” te brzo nadglasani, izgnani ili ušutkani, Akademijom “za život” vlada najtvrđa anti-choice ekipa u velikoj mjeri utemeljena u SAD-u, a koju je najpoznatiji ultrakatolički medij/portal Crux nazvao “prvacima pro-life cilja”. Primjerice to su: Carl Anderson,veliki vitez Kolumbijskog viteškog reda, kardinal Willem Eijk, sidneyski kardinal Anthony Fisher te John Haas, predsjednik Nacionalnog bioetičkog centra u SAD-u.

FIAMC je organizacija koja okuplja 80 nacionalnih udruženja liječnika katolika diljem svijeta. Na njihovoj web stranici u rubrici “Kratka povijest FIAMC-a do 1986” možete pronaći da su osnovani 1884. u Francuskoj pod pontifikatom pape Lea XIII. koji je apel kršćanima u encikliki “Humanum Genus” protiv “estetike materijalizma koja krade dušu društva”. Savez je prvi put koordiniran na međunarodnoj razini 1924. u Parizu, dok je prvi kongres održan u Briselu 1935. s temom “The role of physicians and associations of catholic physicians in the Christian rebuilding of society” (Uloga liječnika i udruženja katoličkih liječnika u novoj kršćanskoj izgradnji društva). Drugi kongres je održan već 1936. u Beču s temom “Eugenics and sterilisation” (Eugenika i sterilizacija) – organiziralo ga je Austrijsko društvo liječnika katolika pod snažnim pokroviteljstvom kardinala Innitzera. Zagovarala se Ogino-Knaus metoda tzv. “kalendarska metoda” kao jedina dopuštena i prirodna metoda kontracepcije.

Danas znamo da je eugenika vezana uz nastanak i razvoj nacizma – uključujući kontrolu rađanja, bračne restrikcije, rasnu i mentalnu segregaciju, masovne progone i ubojstva “nepoćudnih”. Tako da bez ograde možemo reći da je FIAMC čiji smo “domaćini” ove godine dignut na temeljima nacističke ideologije,  te da im je osnovna agenda bila i ostala kontrola populacije, počevši od “nepoželjne” populacije koja ne odgovara eugeničkim (čit: nacističkim) standardima.

Nakon Drugog svjetskog rata, kongresi su se održavali u neredovitim razmacima diljem svijeta, no uglavnom u Evropi. S vremenom je “eugenički” diskurs zamijenjen “bioetičkim” pa tako na stranici u rubrici “Bioethics” možete čitat o istim onim temama i pristupima kakvi su zastupani u tom početnom razdoblju saveza – o pobačaju, sterilizaciji, kontracepciji, eutanaziji itd. pod kišobranom tzv. “prigovora savijesti”. Razvijena je čitava mreža bioetičkih centara diljem akademija i katoličko-liječničkih organizacija koji i danas očito propagiraju ideje protiv kojih se progresivni svijet borio i barem donekle izborio – no kako se čini borba i dalje traje.

Valja i naglasit da je Papinska akademija “za život” u čvrstoj sprezi s FIAMC-om što ne iznenađuje.

Glavni organizator – Hrvatsko liječničko katoličko društvo, već nam je poznato kao jedna od utvrda napada na ženska reproduktivna (i ne samo reproduktivna) prava. Nije lako navesti sve njihove doprinose u tom smjeru, no podsjetit ću na protivljenje uvođenju tableta za hitnu kontracepciju (poznata i kao “dan poslije”) još 2010. godine

Ovih je dana predsjednica Društva Ana Planinc Peraica dala više intervjua u kojima je istaknula je kako je misija Društva svjedočiti u profesionalnom životu katolički nauk te izražavati svoje stavove u situacijama kada se pojave etičke dileme.

Upitana o stavu Društva oko ponovno aktualiziranog pitanja pobačaja u Hrvatskoj, odgovorila je kako je njihov stav definiran u Statutu Društva.

“U definiciji našeg Društva je život od začeća do smrti. Prema tome, tu nema dileme kakav je naš stav. Što se tiče priziva savjesti liječnika ističe kako to nije samo pravo liječnika već i drugih profesija. “Mi smo za priziv savjesti ako bi liječnik morao raditi nešto izvan onoga na što se obvezao Hipokratovom zakletvom i ako se to sukobljava s njegovom savješću, on ima pravo odbiti to učiniti”, izjavila je.

Kako navode, pripremili su bogat program liječnike, za doktore dentalne medicine, farmaceute i medicinske biokemičare, “koji zajedno dijele izazove koji stoje pred medicinskom strukom danas”, a posebno ih veseli što se po prvi puta se organizira i poseban simpozij za mlade.

Kao programski kuriozitet dodajem i ovo otkriće: dokument pod nazivom Dekret Apostolske pokorničarnice br. 9/18/l sudionicima 25. jubilarnog međunarodnog kongresa FIAMC-a:

“Papa Franjo odredio je kako se može dobiti potpuni oprost u prigodi jubilarnog 25. Svjetskoga kongresa katoličkih liječnika, koji će se održati od 30. svibnja do 2. lipnja, u Zagrebu, objavila je u dekretu, koji potpisuje kardinal Mauro Piacenza, Apostolska pokorničarna. Mogućnost potpunog oprosta daje se pod uobičajenim uvjetima (uz sakramentalnu ispovijed, pričest i molitve na nakanu Svetoga Oca).

Potpuni oprost se daje vjernicima sudionicima kongresa koji su se iskreno pokajali i koji su vođeni kršćanskom ljubavlju. Oprost se može namijeniti i dušama vjernika koje se nalaze u čistilištu.

Vrijedi za sve vjernike koji će sudjelovati na 25. međunarodnom kongresu u Zagrebu i koji ponizno upućuju Bogu molitve za vlastitu vjernost kršćanskom pozivu, moleći za svećenička i redovnička zvanja i za obranu institucije ljudske obitelji uz marijanski zaziv “Djevice Marijo, zdravlje bolesnih”. Djelomični oprost grijeha daje se onim članovima koji su opravdano spriječeni sudjelovati u radu kongresa ako se skrušena srca ujedine žarkim molitvama.”

{slika}

Sve to se događa puna četiri dana od 30. svibnja do 2. lipnja, u West Innu, all-inclusive,  zajedno s turističkim izletima i razumije se svakodnevnim misama.

Ultrakonzervativni mediji nas ovih dana izvještavaju kako su za tu čast i diku domaćinstva kongresa najzaslužniji članovi Upravnog odbora FIAMC-a “ukazavši povjerenje čelnicima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), njegovoj predsjednici prof. dr. sc. Ani Planinc Peraica  i prof. dr. sc. Jasenki  Markeljević,  članici Upravnog odbora Europskog i Svjetskog saveza liječnika katolika).

Saznajemo, zatim, da je ovo godina u kojoj se obilježava i 50. godišnjica objave enciklike pape Pavla VI. “Humanae Vitae” (Ljudski život) nastale sredinom ljeta 1968., koja je “svojevrsni odgovor na relativizaciju svetosti i dostojanstva ljudskog života i prokreacije prouzročenu društvenim kretanjima 60-tih godina prošlog stoljeća.”

Moto kongresa je citat pape Pavla VI.: “Uvažavamo liječnike i medicinsko osoblje koji iznad svakog ljudskog interesa najviše vrednuju vrhunske zahtjeve svog kršćanskog nauka i time ustrajavaju u promicanju svake prilike za rješenja koja su inspirirana vjerom i razumom…”.  Toliko.

Na kraju, prenosimo pismo/priopćenje koje je povodom ovoga kongresa Platforma za reproduktivna prava uputila zainteresiranoj javnosti te medijima i savezničkim organizacijama:

“Dragi/e prijatelji/ prijateljice, pišemo u ime Platforme za reproduktivna prava koja okuplja organizacije civilnog društva te pojedince/ke koji rade na području ljudskih prava, prva žena i obrane sekularnosti.

U Zagrebu se održava 25. kongres Svjetskog saveza liječnika katolika (World Federation of Catholic Medical Associations – FIAMC), tematskog naziva ‘Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si’. Održava se na 50. godišnjicu u naslovu spomenute Enciklike pape Pavla VI. ‘Humanae Vitae’ (Ljudski život) iz 1968., koja ne samo da se protivi pobačaju, nego i kontracepciji, koju naziva simbolom sebičnosti i neodgovornosti u društvu.

Nije slučajno da je Hrvatska odabrana kao domaćin ovogodišnjeg Kongresa. Prema naputku Ustavnog suda, do ožujka iduće godine mora biti donesen novi Zakon o pobačaju, a oni koji žele ograničiti pravo žena na raspolaganje vlastitim tijelima i životima sve su glasniji. Predstavljajući djelovanje Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, njegova predsjednica Ana Planinc-Peraica kao temeljno načelo i poslanje ističe zalaganje za tzv. kulturu života – život od začeća do smrti. Stoga je izjava koju je papa Franjo uputio Kongresu još indikativnije – poručio im je, između ostalog, da trebaju intervenirati u raspravama koje se odnose na zakone o temama kao što su “prekid trudnoće, završetak života i genetsku medicinu”.

Ono što dodatno zabrinjava je pokroviteljstvo ovog skupa za zabranu pobačaja – pokrovitelji su Hrvatska liječnička komora, Predsjednica RH i Grad Zagreb. U vremenu u kojem svjedočimo urušavanju javnog zdravstvenog sustava koji nije u stanju pokriti osnovne zdravstvene potrebe stanovništva – od lijekova za tretmane rijetkih i teških bolesti do ugroženih davno stečenih reproduktivnih prava žena kao što je pravo na pobačaj, smatramo nedopustivim da se novcem građana i građanki financira jedna tako moćna i financijski dobrostojeća institucija kao što je ova – institucija koja je simbol i poluga sprege onog dijela medicinske profesije koji je izdao sekularne principe svoga poziva.

Djelovanje s ciljem zabrane pobačaja i kontracepcije suprotno je liječničkom poslanju. Postulati Katoličke crkve suprotni su liječničkom poslanju. Priziv savjesti u odnosu na zdravstvene usluge nije prepoznat u obvezujućim međunarodnim dokumentima, niti podržan uspostavljenim standardima ljudskih prava. Ipak, od ukupno 338 ginekologa koji rade u javnim bolnicama u Hrvatskoj, njih 182, odnosno 54% koriste institut priziva savjesti – a nerijetko ga koristi i ostalo medicinsko osoblje. To pobačaj u Hrvatskoj čini nedostupnim, iako je zakonski prepoznat kao legalan. Kongresi poput ovog stoga predstavljaju pritisak ne samo na liječničku struku, zdravstveni sustav i reproduktivna prava žena, već i na Ustavom zajamčenu sekularnost. 

Molimo vas stoga da na svojim stranicama i mrežama podijelite ovo pismo i pošaljete svoju podršku.”

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.