Sa stavom

Novo izdanje serije iz devedesetih

Sjećate li se Darie, ikone cinizma iz devedesetih?

Sjećate li se Darie, ikone cinizma iz devedesetih?

MTV

Djeco devedesetih i oni_e koji_e se tako osjećate, evo uzbudljive vijesti za vas: MTV najavljuje novo izdanje animirane serije Daria. Nova serija zvat će se Daria & Jodie, a glavne će uloge imati feministička ikona Daria Morgandorffer i njezina prijateljica Jodie Landon, predstavljena u izvornom izdanju serije. Iako je u originaloj seriji Darijina najbolja prijateljica bila Jane Lane, u središtu nove serije je Jodie, jedna od tek nekoliko nebijelih djevojaka. Jane i Daria u ponovnom će izdanju vjerojatno biti bijele.

Iako su obožavatelji_ce Darie uzbuđeni_e, postavlja se pitanje: za koga je ovaj reboot? Obožavatelji_ce originalne serije sada su u kasnim dvadesetima i tridesetima i nisu ciljana publika za MTV-eve serije.. Nije Daria baš relikvija – njezin cinizam, inteligencija i srce su univerzalni – ali vremena su se promijenila. Generacija Z ima jednako pravo biti tjeskobna, razočarana, i sita srednjoškolskih problema kao što su to bili milenijalci, ali oni_e su i dalje sljedeća generacija. Daria se kroz originalnu seriju bavila rasom, identitetom, popularnošću, tjeskobom, slikom tijela i drugim temama. Nije loše za seriju koja je nastala kao spinoff Beavisa i Buttheada, ali MTV će morati ići još dalje da bi ponovno izdanje doista imalo smisla.

Daria je inteligentna, umorna i blazirana, što je za jednu seriju u devedesetima bilo revolucionarno. Danas je to gotovo zaseban žanr komedije. Koncept više nije originalan niti svjež. Dakako, postoje načini da se serija osvježi – samo zamislite da Daria s Quinn i Brittany razgovara o Twitteru. Ipak, čemu oživljavanje stare serije kada možete napraviti novu? Štoviše, ironični, samosvjesni, “baš me briga” stav više i nije u modi. 2018. je godina i tinejdžeri_ce su “na ti” sa svojim osjećajima – entuzijazam i strast su super. Svejedno, 2018. godina još uvijek ima mjesta za Dariu.

{slika}

Daria je možda imala blaziranost karakterističnu za devedesete, ali je također prednjačila po pitanju crnih žena na televiziji, i to je još uvijek potrebno. U članku za Vulture, komičara i obožavateljica Darie Phoebe Robinson opisala je što joj je kao junakinja značila Jodie. Jodie je bila lijepa, popularna i dosljedno i realistično prikazana, za razliku od većine priglupih popularnih navijačica. No, Jodieine krize identiteta jasno su vidljive u seriji. Jodie je bila jedina crna učenica u svojoj srednjoj školi i otvoreno je govorila o svim vrstama tokeniziranja koje je doživjela. Iako je serija nazvana Daria, a ne Jodie, crnkinja je dobila ulogu koja nije bila samo karikatura. Dakle, ako Jodie uz Dariu bude imala vodeću ulogu u novoj seriji, kao što to sugerira novi naslov, to bi doista moglo dovesti seriju u novo tisućljeće.

Nova serija očito će morati uhvatiti korak s vremenom, ali obožavatelji_ce će vjerojatno očekivati da ponešto ostane isto. Likovi u Dariji bili su poznati i dragi zbog svoje blaziranosti, uvrnutosti i samosabotiranja, a kul klinci su većinom bili iritantni – osim dobre i pozitivne Jodie. Darijini roditelji voljeli su je i prihvaćali kao mrtvo puhalo, a obožavatelji_ce kao otupjelu ikonu ravnodušnosti. Bez te dosadnjikave vibre, to uopće ne bi bila Daria.

Ako nova serija doista bude Daria i Jodie, Jodieina će priča doći do izražaja, dok će Darijina neentuzijastičnost biti točka na i. Nadamo se da će biti dovoljno pizze za sve.