Sa stavom

kako postati saveznik u borbi protiv patrijarhata?

Četiri stvari koje muškarci moraju napraviti prije nego sebe identificiraju kao feminista

Četiri stvari koje muškarci moraju napraviti prije nego sebe identificiraju kao feminista

http://feministryangosling.tumblr.com

Nedavno sam se probudila da bi me dočekala vijest da još jedna žena bila ušutkana na svom radnom mjestu: ovaj put u američkom senatu. Od posljednjih američkih predsjedničkih izbora (8. studenog 2016.) svakodnevno čujem neposustajuće ženske glasove, jasno i glasno iz svih kutaka američkog društva – ali muškarci ih ne čuju.

Mnogi muškarci koje volim nazivaju se feministima. Kao i mnogi muškarci s čijom se politikom osobno slažem. Dobro, ali muškarci – želim da prestanete govoriti na jedan trenutak, napisala je za Bust Alessandra Wollner. Želim Vas vidjeti kako pretačete svoje riječi u djela. Jer sam prerijetko čula muškarce kako postavljaju ovo pitanje, jedino pitanje koje je bitno:

Što mogu napraviti da Vam budem saveznik?

Možda to muškarci ne rade zato što im se čini da ženska neravnopravnost, naša neravnopravnost, nije dovoljno pomodna i hitna. Ali, što je sa silovanjem? Seksualnim napastovanjem? Dokidanjem prava žene na izbor? Prijetnjama smrću u komentarima na internetu? Sizifovskom poslu pretvaranja sebe upola manje prijetećom, a više nego dvostruko boljom? Probudite se muškarci. Nasilje je stvarno.

Sada se pitaš što ti je činiti? Ako se ne pitaš, pretvarat ću se da pitaš.

1. Educiraj se

Pročitaj Men Explain Things To Me od Rebecce Solnit. Ili Sister Outsider od Audre Lorde. Ili The Declaration of Sentiments iz Seneca Falls (usput; znaš li uopće što je Seneca Falls?). Ili Grand Unified Theory of Female Pain od  Leslie Jamison. Ili ovo bijesno i izvrsno pismo Open Letter to White Liberal Feminists Rhone Manigault-Bryant. Ili Borderlands/La Frontera Glorie Anzaldúa. Ili Fuck Us Harder  od Cade Leebron, uragan eseja o tome kako je bilo biti silovana u prvom tjednu fakultetskih studija. Ili When Rape Culture Comes From Inside The House, esej iz pera Leore Fridman. Ili pogledaj, sada već (od strane muškog izvršnog tima) otkazanu seriju s Amazona, Good Girls Revolt, u kojoj se radnja vrti oko ženske borbe za jednakost u američkoj medijskoj kući na prijelazu iz 60-ih u 70-e godine 20. stoljeća. I znaj da, gotovo 50 godina kasnije, ja i mnoge druge žene se još uvijek možemo poistovjetiti s borbom tih ženskih likova. I pogledaj na svoju policu s knjigama; koliko knjiga, koje posjeduješ, su napisali bijeli muškarci? Možda ti treba malo raznovrsnosti.

2. Povisi svoju razinu svijesti

Koliko prostora zauzimaš? Doslovno i figurativno. Koliko je glasan tvoj glas? Doslovno i figurativno. Koliko si danas već puta ispravio/prekinuo/govorio preko/objašnjavao nešto nekoj ženi? O kojim brigama u životu apsolutno nikad ne razmišljaš, samo zato što si muškarac? Na koje si načine bio neosjetljiv? Evo, dopusti da ti ja započnem: “Pa da, rod je definitivno odigrao ulogu u predsjedničkim izborima, ali u konačnici je ekonomija prevagnula”.

3. Postani skroman

Postoje stvari koje nikad nećeš razumjeti o opresiji, suzbijanju, predrasudama i odbacivanju vlastite ljudskosti. To jednostavno nije bilo tvoje životno iskustvo. Tvoje početno nerazumijevanje je oprostivo: tvoja kontinuirana neukost nije! Pretpostavljam da svaki od Vas ima najmanje jednu ženu negdje u svom životu. Pitajte jednu od tih žena, jednu od onih koja se neće suzdržavati, da Vam objasni kako se osjeća nakon predsjedničkih izbora i zašto. Pitajte ju, prije i poslije toga, s kakvim se izazovima susreće u svojoj karijeri. Pitajte ju kako je i kada morala izbjegavati da bude seksualizirana protivno svojoj volji. Onda, pitajte najtežu stvar. Pitajte ju da se reflektira na Vas. Pitajte ju da Vam nabroji pute kada ste ju učinili da se osjeća manjom, zanemarenom, omalovažavanom. Pitajte i onda slušajte. Prepustite se svojoj neugodnosti. Kad pomislite da ste slušali s poštovanjem i strpljivošću dovoljno dugo, slušajte još duže. A onda, kada pomislite da morate nešto reći ili ćete eksplodirati, nemojte. Šutite. Skromno. Uistinu duboko, nepokolebljivo, istinski skromno.

 4. Iskoristi svoju privilegiju

Ako ste u poziciji poslovne moći; zapošljavajte žene. Postavite ih na rukovodeće pozicije. Hvalite izvrsnost njihova posla javno ispred svojih nadređenih i svojih kolega/ica, od kojih su neki također muškarci i vjerojatno će više vjerovati vašoj riječi jer na nekom dubokom, primitivnom nivou, vjeruju vašoj riječi više. Ako stvarno želite razumijeti kako je to hodati uredom kao žena pročitajte Feminist Fight Club: An Office Survival Manual (For a Sexist Workplace). Prihvatite svoju nelagodu kada čujete tzv. “locker room talk”. Vokalizirajte ju. Pokažite svoju ranjivost pred drugim muškarcima i dječacima.

Muškarci, jeste li spremni? Razumjete što “da” znači? Odricanje dijela sveobuhvatnog, eonima dugotrajnog mjesta pod reflektorima i slavom u koje ste rođeni, jednostavno zato što ste muškarci. To znači postavljanje žene, ispred sebe samog, za promaknuće, čast, javnu ulogu. To znači silaženje sa svog “bijelog konja” i skidanje svoje odore “šarmantnog princa”. Ako ste ozbiljni, pojavite se kao pješadija.

Slobodni ste da Vam se sviđa ili ne sviđa ovaj članak. Ali ako Vam se sviđa, Vaša je obaveza da učinite najmanje jednu stvar s ove liste. Klikom na “like”, “share” dugme pristajete poduzeti konkretnu i direktnu akciju da se postavite kao saveznici ženama. Jer ako je sve što radite čitanje vijesti uz mikroakcije lajkanja bez prave predanosti, održavate patrijarhat na životu. Sudionici ste u mizoginiji, seksizmu i šovinizmu. Vi, moji prijatelji, bivši ljubavnici, kolege s fakulteta, radne kolege, članovi obitelji koji se identificirate kao muškarci perpetuirate neprihvatljivu, nepodnošljivu, nečuvenu   i razbješnjujući nejednakost.

Živjeti kao feminist, saveznik i zagovornik zahtjeva prijelazne glagole. Umjesto  “Ja sam feminist” ili “Ja sam dobar muškarac”, kažite “Ja poduzimam“, “Ja vježbam”, “Ja se pojavljujem”. Iznova i iznova i iznova.

“Razbij patrijarhat”

Slažeš se?

Onda čekić u ruke.

Ovo je i tvoj posao.

Preveo i prilagodio Dino Vidović