Sa stavom

Crkveno (ne)informiranje

Crkveno (ne)informiranje

Gledajući vijesti iz Europe ovih dana može se iščitati prava crna kronika. Prosvjedi obilježeni nasiljem između policije i građana u Sloveniji, Makedoniji, Španjolskoj, Grčkoj…  Građani tih zemalja su nezadovoljni posrnulom ekonomijom, gospodarstvom, velikom stopom nezaposlenosti, korupcijom, porezima i nametima. U isto vrijeme, gledajući vijesti, mislim si blago nama Hrvatima. Pa mi uopće nemamo takvih problema, nama je glavna i jedina preokupacija uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. Mi očito nemamo ni jedan od ovih prethodno navedenih problema. Kod nas na ulice izlaze samo Nepomireni jer se ne mogu pomiriti sa činjenicom da živimo u sekularnoj državi.

Kardinala Bozanića ni sam Bog ne može zaustaviti da prestane pričati o zdravstvenom odgoju, pa čak ni na Božić. Prevršio je svaku mjeru i spominjao zdravstveni odgoj u božićnoj čestitki građanima. Ni slavlje Kristova rođenja na polnoćki nije uspjelo proći bez apela protiv uvođenja te loše namjere u škole, a na sam Badnjak su se dijelili letci u svrhu informiranja građana o famoznom zdravstvenom odgoju. Kao šećer na kraju bila je božićna misa u katedrali gdje je premijeru Milanoviću ravno u oči rekao kako njegova Vlada razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku (tako nešto se Sanaderu nikad ne bi usudio reći). Te riječi kardinala i ostalih pripadnika duhovnog staleža, te sama medijska pompa oko te teme me vrijeđaju i kao katolikinju i kao građanku Republike Hrvatske. Naime božićno vrijeme je najljepše doba u godini, kada se obitelj okupi oko stola, okiti božićna jelka, pjevaju se božićne pjesme, peku kolači i pripremaju raznovrsna jela. Badnjak i Božić su za mene dva doista posebna dana u godini, magični trenuci kada svi problemi koje imamo nestaju, vrijeme koje se provodi s obitelji i bližnjima, vrijeme tolerancije, razumijevanja, dobrih namjera. No tolerancija i razumijevanje su riječi koje ne postoje u Bozanićevom rječniku. S druge strane, Vlada Republike Hrvatske ima tisuću mana, kao i sam premijer, ali dijeljenje propagandnih letaka protiv Vlade i u tzv. svrhu informiranja građana od strane Crkve, te propovjedi o tome na Božić smatram jednim gnjusnim činom. Gdje je ta ista Crkva bila u zadnjih 20 godina i zašto je šutila dok su nas sustavno pljačkali i prodavali našu imovinu? Zašto Bozanić tada nije apelirao protiv Vlade? Zato što su njeni predstavnici sjedili u prvim redovima u zagrebačkoj katedrali i glumili velike vjernike. Zato što je neke od njih Crkva odgojila i to toliko dobro da su sada osuđeni na 15 godina zatvora. Za Crkvu, jedini grijeh ove koalicijske Vlade je što imaju drugačije svjetonazore koji nimalo ne odgovaraju njihovim interesima.

Zdravstvenim odgojem u školama se želi spriječiti nasilje među djecom, naučiti ih zdravo živjeti što uključuje pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, osobnu higijenu, spriječiti ovisnosti od droge, alkohola i cigareta, naučiti djecu komunicirati s drugima, te kako se ponašati prema suprotnom spolu. Crkva ni u jednom trenutku nije spomenula ove stavke programa, oni samo mlate po spolnom odgoju i pokušavaju ga prikazati na potpuno ne adekvatan način.  Ovo mi liči samo na jedno, a to da Crkva od sebe želi napraviti žrtvu ugroženu od crvene opasnosti koja ne dopušta njeno miješanje u svjetovni život.

Da zaključimo stvar, Crkva smatra da ima pravo informirati svoje vjernike, no ne sa krivim informacijama. Zašto niti u jednom trenutku nisu predložili građanima da pročitaju Kurikulum zdravstvenog odgoja gdje je sve detaljno opisano i razmisle o tome. Pretpostavljam da zato što misliti svojom glavom nije nimalo u njihovom interesu.