Sa stavom

odluke o našim životima ne smiju se donositi iz subjektivne fotelje jednog ministra

I žene OSUĐUJU svaki oblik ekstremizma!

I žene OSUĐUJU svaki oblik ekstremizma!

fAKTIV

Uslijed radikalnog nasrtanja na reproduktivna i seksualna prava žena, pokušaja ograničavanja da same odlučuju o svojim tijelima i životima, te najave kako će Ustavni sud u srijedu, prvog ožujka, nakon 26 godina, donijeti odluku o ustavnosti takozvanog Zakona o pobačaju, Libela je zajedno s feminističkim kolektivom fAKTIV analizirala potencijelne scenarije za budućnost temeljene na medijskim natpisima i izjavama političara.

Broj 1: Hrvatska će ubuduće posebnu pozornost posvetiti zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku definiranom kao zajednici žene i muškarca, koji je i “prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva”.

Davor Ivo Stier pozicionirao se gornjom izjavom na ravan s klasičnim apologetom postrojavanja i povorke marginalaca iz A-HSP-a. Onih koji su nedjelju odlučili provesti šireći mržnju, okićeni  zastavom neonacističke Nacionalne partije Njemačke (NPD), zastavom SAD-a (veleposlanstvo SAD-a odbacilo je “neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju”) te neizostavnom hrvatskom zastavom na kojoj je prvo polje šahovnice – bijelo. Sve to uz koordinirano uzvikivanje “Za dom spremni” (i “Pozdrav Trumpu”), uz budnu pratnju policije, koja je PROMATRAČE upozoravala “da ne provociraju”, a njihovog poglavnika Dražena Keleminca uhitila NAKON pošteno odrađenog fašističkog posla. Taj klasični apologeta s početka paragrafa je ispod članka o Keleminčevoj raboti ostavio sljedeći komentar:

“Zašto nikad ne uhite nikoga iz LGBT povorke, nekoga od onih koji su za neprirodno?”

Definiranjem ‘prirodnog’ i ‘normalnog’ bavi se i udruga Vigilare, koja je pokrenula kampanju za zabranu pobačaja “Želim živjeti”, a čiji je gost na konferenciji ‘Tradfest’ bio – Davor Ivo Stier. Sudjelovao je, naravno i u tzv. “Hodu za život” Željke Markić, kojeg je djelomično financirao i Milan Bandić iznosom od 35 tisuća kuna. Nedavno je u intervjuu za Bitno.hr sažeo i ideju iza 40-dnevnog iživljavanja ispred javnih bolnica, kampanju “40 dana za život”. Nju također podupire Vigilare, a u novi krug maltretiranja pacijentica kreću 1. ožujka pod geslom “Muževi, ljubite svoje žene”. Stier kaže:

“Vjera nije stvar privatnosti, nego i pozitivna društvena snaga koja može generirati solidarnost u društvu.”

Ti zgodni biografski detalji dovode nas do sljedećeg problema, odnosno sljedeće primjedbe Hrvatske na Nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini.

Broj dva: Oko pojma “seksualno i reproduktivno zdravlje i pravo” ne postoji konsenzus (na međunarodnoj razini i razini EU-a) pa – “U tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj”.

Pa je potom Stier za govornicom na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a zauzeo stav o “poštivanju života od začeća pa do smrti” te se založio za suradnju s državama koje imaju o tome slične stavove pa je u Ženevi rekao sljedeće (prenio ga je Hrvatski radio):

“U uvjetima progresivnog razvoja ljudskih prava, promicat ćemo uvjerenje da ljudski život treba poštovati u svim njegovim fazama. Uvjereni smo da je ljudsko dostojanstvo univerzalno i poduprijet ćemo inicijative koje jačaju univerzaln­u zaštitu ljudskog života. Radujemo se većoj suradnji sa zemljama koje slično razmišljaju i pridružuju se zajedničkim inicijativama u Vijeću za ljudska prava.”

Premijer Andrej Plenković nas pritom uvjerava da – nema drame! A na konferenciji ‘Demografija – refleksije na mirovinski sustav’ izjavljuje da “osnaživanje obitelji i razvijanje kulture života” ne podrazumijeva zabranu pobačaja na zahtjev, “ali obuhvaća stvaranje pozitivnog ozračja, promicanje obiteljskih vrednota i uloge očeva, između ostalog, u odgoju djeteta, kao i posebnu senzibiliziranost za mlade obitelji i roditelje edukacijom da se takve situacije izbjegavaju”. Retorika se u određenim točkama poklapa sa sloganom ovogodišnjih 40 dana uznemiravanja pacijentica ispred javnih bolnica: “Muževi, ljubite svoje žene”. Može li Stierova izjava o podupiranju “inicijativa koje jačaju univerzalnu zaštitu ljudskog života” značiti da će ih pustiti u bolnice, kao što je slučaj s makedonskom udrugom ‘Lidija – srce koje kuca’? Na stranici Prolife.hr 11. veljače objavljen je intervju sa Svetlanom Jovanovom, ravnateljicom te udruge. Ona objašnjava da je Makedoniji izmjenama zakona 2013. “određeno je da žena mora napraviti ultrazvuk i uvedeno je obavezno savjetovanje prije odluke za abortus. Uz to, propisan je i trodnevni moratorij na izvršenje odluke”. U ta tri dana, dodaje Jovanova, ženu se upoznaje s “mogućim tjelesnim, psihičkim i emotivnim posljedicama abortusa i ističe da abortus nije jedino rješenje”.

To nas dovodi do jutrošnje naslovnice tiskanog izdanja Jutarnjeg lista, kojom dominira naslov “Ustavni sud odbit će zahtjev za zabranu pobačaja”. Jutarnji piše i da se, prema njihovim informacijama, suci i sutkinje “slažu u stavu da ne treba zabraniti pobačaj, ali nisu toliko jedinstveni kada je posrijedi obrazloženje”. Naznačit će se u odluci, izvještava Jutarnji, “negativan stav prema pobačaju, ali i navesti kako najbolja borba protiv njega nije zabrana, već edukacija, socijalna politika i druge mjere koje će ženi pomoći da rodi dijete”. To je u skladu s izjavama ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je u listopadu rekao da je protiv zabrane pobačaja, ali je potrebna edukacija djevojaka, “kao i psihološka i materijalna potpora države – da se nijedna majka ne boji začeti dijete”. U skladu je to i sa stavom Davora Ive Stiera, koji je rekao da “odbacuje tvrdnje da će Vlada mijenjati zakon o pobačaju”, što može značiti i da Vlada sama neće, ali će morati poštivati upute Ustavnog suda ili kakvog referenduma.

Stoga, pozdravljamo potencijalnu odluku Ustavnog suda da odbaci zahtjeve udruge “U ime obitelji”. Nadamo se samo da u uputama zakonodavcu neće pribjeći rješenjima koja će narušiti ionako krhka seksualna i reproduktivna zdravlja i prava žena!

fAKTIV vas poziva da nam se pridružite na maršu, bez obzira na odluku. Pokažimo da se odluke o našim životima ne smiju donositi iz subjektivne fotelje jednog ministra!

Više o Noćnom maršu – 8. mart pročitajte OVDJE!