Sa stavom

Jednostavan vodič

Kako mensplejnati* u šest lakih koraka?

Kako mensplejnati* u šest lakih koraka?

Mislite da NISTE mensplejner? Samo se nadajte! I vi možete biti bolno patronizirajući prema ženama, a da to ni ne znate! Samo pratite ovaj jednostavan vodič i prštat ćete od samodopadnog zadovoljstva u čas posla, a deseci histeričnih komentatorica slijedit će vas na Internetu.

Scenarij: Upravo ste pročitali objavu na blogu/portalu/FB statusu koji piše žena za koju nikada niste čuli i shvatili ste da se vaše mišljenje razlikuje od njenog. (Znam, znam, kučke su lude).

Prvo: Obratite joj se njenim imenom.

Premda ju ne poznajete i ne znate ništa o ovoj ženi, obratite joj se njenim imenom prije nego krenete s razlozima zašto je u krivu. To pomaže da utvrdite kako ste vi glavni u raspravi i, hej, pa vi ste kulturan tip.

Ovo je posebno zgodno ako se BAŠ NIKAD ne obraćate po imenu muškim autorima.

Drugo: Izrazite svoje mišljenje kao činjenicu.

Predstavite svoje mišljenje kao da je jedino ispravno, točka. To ne znači da biste trebali izmišljati (jer, kako se pokazalo, žene znaju pronaći činjenice), ali nikada ne koristite jezik koji sugerira da nudite mišljenje koje bi se moglo propitivati. Kada odgovarate ženi, izbjegavajte fraze kao što su “ja mislim”, “čini mi se”, “po mom mišljenju”.

Treće: Odgovorite joj kao da su njezine činjenice mišljenja.

Samo zato što se ona referirala na neka istraživanja ili je napisala nešto iz svog životnog iskustva, to ne znači da ste i vi došli do istih zaključaka, Njezin “spin” o činjenicama nije ništa više valjan od vašeg. Zapravo, vjerojatno je manje valjan. Jer, ne zaboravite: ona to vidi očima žene, što znači da je zaslijepljena i ne vidi kako stvari doista funkcioniraju. Premda niste pročitali niti jedan tekst koji je spomenula i niste s njom proveli niti minutu, vaše mišljenje o njenim iskustvima uvijek je opravdano.

{slika}

Četvrto: Svakako joj dajte do znanja što mislite o njoj.

Ako žene nisu željele vaše mišljenje, onda nisu ni trebale javno objavljivati. To što su nešto javno objavile, znači samo da su vas pozvale da to procijenite. Ako, primjerice, shvatite da se slažete s nekom ženom (Da! Mensplejnanje funkcionira i kad se sa ženom slažete!), to biste joj obavezno trebali i deklarativno reći. Ona bi trebala znati da ste vi odlučili da su njezina stajališta valjana.

U svakom slučaju (ovo je ključno!), nemojte se ograničiti na procjenu sadržaja koji je objavila. Osim onoga što žena govori, važno je primijetiti kako to govori.

Razmotrite neke od sljedećih prijedloga što da ocjenjujete:

Njen ton/glas

Njen izbor fraza

Njenu sposobnost da zadrži vaše zanimanje

Je li ili nije zabavna

Njen izgled (pa, ako je bila dovoljno drska da objavi svoju sliku, morala je očekivati i reakcije)

Peto: Bez zadrške joj obznanite svoje pretpostavke o njoj. Posebno one koje se tiču njenih godina i iskustva.

Brojni su razlozi zašto neka žena koja objavljuje na Internetu ne misli isto kao i vi. Pogledajte još jednom njenu fotografiju. Izgleda li mlađe od vas? Vjerojatno se radi o tome da nema dovoljno iskustva. Izgleda starije od vas? Vjerojatno je izgubila korak s vremenom. Izgleda li hm, ne baš pametno? Vjerojatno ste pohađali bolju školu od nje i/ili pročitali NEUSPOREDIVO više o temi o kojoj ona piše. Imate dobre razloge da pretpostavite kako vi znate bolje, a isto tako i da tu spoznaju podijelite.

Ako je stvarno lijepa, onda ste malo u problemu. Naravno, to što dobro izgleda vjerojatno joj dopušta da misli kako može reći što god želi jer joj nijedan tip u stvarnom životu neće kontrirati (zato što želi seks s njom). No, ako joj to kažete, prelazite iz mensplejnanja ravno u šovinizam (ako ne i u mizoginiju). A vi niste TAKAV muškarac. Prema tome, nemojte joj spomenuti kako je lijepa. Umjesto toga, obraćajte joj se kao da ste na nekoj od platformi za upoznavanje. Koristite aluzije i jezik flerta kako biste bili sigurni da zna da se to što nije u pravu nikada neće ispriječiti vašoj želji da joj se zavučete u gaćice.

Posljednje, šesto: Ako vas žena prozove zbog bilo kojeg od gore navedenih ponašanja, obavezno joj recite da je preosjetljiva.

Žene su nevjerojatno osjetljive, zar ne? Vi niste tip koji govori ženama da se nasmiješe, jer vi niste mizogini! Vi ste tip koji ih zamoli da se nasmiješe, ljubazno, jer žene su ljupke, a vi ne želite da izgledaju tužno. Vi ste samo ljubazni. Jednostavno želite pomoći. Samo pokušavate pokazati da ste vi u pravu. Iskreno, jednostavno znate više od nje (tko god ona bila).

Kada vam žena kaže da ste patronizirajući šupak, ona nema pojma o čemu govori. Samo je slaba i ne može podnijeti različito mišljenje. Defenzivna je zato što nije u pravu. Misli da su svi muškarci koji se ne slažu s njom ženomrsci, a to nipošto nije tako. Ako mrzite žene, zašto biste uopće pročitali to što je napisala?

Žene bi trebale cijeniti ne samo to što čitate ono što pišu, jer vi ste za njih učinili još više – komentirajući to što su napisale. Zapravo im činite uslugu.

A kada u potpunosti shvatite koliku zahvalnost zaslužujete zbog svog komentara, kada u potpunosti prigrlite kako je vama važno da njezinim riječima date svoj glas, TADA ćete postati pravi majstor umjetnosti mensplejnanja.

Molim, i drugi put.

Htjedoh reći, hvala. 

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević


* mensplejnanje, mensplejnati, mensplejner ß mansplain … nastalo spajanjem engl. riječi man (muškarac) i explaining (objašnjavati)  “objašnjavati nekome nešto, na tipičan način kako muškarci objašnjavaju ženama, omalovažavajući  i patronizirajući”  [prema: Steinmetz, Katy (18 November 2014) “Clickbait, Normcore, Mansplain: Runners-Up for Oxford’s Word of the Year”.