Sa stavom

pustite ga da plače

Kako odgojiti sina feminista

Kako odgojiti sina feminista

oxane.tumblr.com

U današnja vremena ćemo reći našim kćerima da mogu biti što god požele – astronautkinja i majka, ‘tomboy’ i ‘girlie girl’, no to ne radimo i sa sinovima. Sociolozi kažu da, iako smo djevojčicama dali više izbora za uloge koje obavljaju, svijet dječaka je i dalje ograničen.

Ako želimo stvoriti pravedno društvo, u kojem sve/i uspjevaju, također moramo dati dječacima više izbora. Gloria Steinem kaže: “Drago mi je da smo počele/i odgajati naše kćeri više poput naših sinova, no nećemo uspjeti sve dok ne počnemo odgajati naše sinove poput naših kćeri.”

To je zato što se ženske uloge ne mogu širiti sve dok se i muške također ne prošire, no ne radi se samo o ženama. Vještine poput suradnje, empatije i marljivosti, često smatrane ženskima, su sve više cijenjene na današnjem modernom poslu i školi, a poslovi koji zahtjevaju te vještine su u usponu.

U svojoj novoj knjizi Chimamanda Ngozi Adichie, nigerijska autorica, daje instrukcije za odgajanje kćeri feministkinje, ali kako možemo odgojiti sinove feministe?

Pitala sam neuroznanstvenike/ce, ekonomiste/kinje, psihologe/inje i ostale da odgovore na to pitanje, temeljeno na najnovijim istraživanjima i podacima koje imamo o rodu. Jednostavno sam definirala feminista, kao osobu koja vjeruje u potpunu jednakost muškaraca i žena. Njihov savjet se može široko primijeniti – za svakoga tko želi odgajati djecu koja su draga, samouvjerena i slobodna da slijede svoje snove.

 

Pustite ga da plače

Istraživanje pokazuje da dječaci i djevojčice jednako plaču kada su bebe i kada tek prohodaju. “Oko pete godine života dječaci dobiju poruku da je ljutnja prihvatljiva, ali da ne smiju pokazati druge osjećaje, poput ranjivosti,” kaže Tony Porter, suosnivač A Call to Men, grupe za edukaciju i zaštitu. “Našim kćerima je dozvoljeno biti ljudskim bićima, a naše sinove učimo da budu poput robota,” on govori. “Naučite ga da ima pun spektar emocija, da stane i kaže ‘Nisam ljut, uplašen sam’ ili ‘Povrijeđeni su mi osjećaji’ ili ‘Trebam pomoć'”.

 

Dajte mu uzore

Istraživanje pokazuje da dječaci posebno dobro odgovaraju na vrijeme provedeno s uzorima, čak više nego djevojčice. Sve je više dokaza da dječaci, koji odrastu u domu bez očinske figure, su lošiji u ponašanju, školi i dohotku. Jedan od razloga tomu, prema ekonomistima Davidu Autoru i Melanie Wasserman, je taj da dječaci ne vide muškarce koji preuzimaju životne odgovornosti. “Okružite sina dobrim muškarcima,” kaže gospodin Porter.

Također im dajte snažne ženske uzore. Razgovarajte o postignućima žena koje znate, o poznatim ženama u sportu, politici ili medijima. “Sinovi samohranih majki uglavnom imaju mnogo poštovanja prema njihovim postignućima,” kaže Tim King, osnivač Urban Prep Academies za siromašnije afričko-američke dečke. Potiče ih da na taj način gledaju i druge žene.

 

Pustite ga da bude svoj

Istraživanje je otkrilo da čak i ako se odrasle rodne uloge spajaju, dječji proizvodi su postali više rodno podijeljeni nego što su bili pred 50 godina: roze princeze i plavi kamioni i to ne samo u odjeljku igračaka, već i na šalicama i četkicama za zube. Nije niti čudno da se dječji interesi ravnaju prema tome.

No neuroznanstvenici/e kažu da djeca nisu rođena s tim preferencijama. Do polovine 20. stoljeća, roza je bila muška boja, a plava je bila za djevojčice. Prema studijama, novorođenčad nije pokazala snažne preferencije prema igrački. Razlika, prema znanstvenicima, se ispoljava u isto vrijeme kada djeca postanu svjesna svog roda, oko druge ili treće godine, kada očekivanja društva mogu nadjačati urođene interese.

Longitudinalna istraživanja ipak pokazuju da podjela igračaka ima dugotrajne posljedice za jaz među rodovima u akademiji, prostornim i socijalnim vještinama, kaže Campbell Leaper, predstavnica odsjeka psihologije na University of California, Santa Cruz. Da bi djeca postigla svoj potpuni potencijal moraju slijediti svoje intrese, bili oni tradicionalni ili ne. Pustite ih. Ideja je da se ne pretpostavi da sva djeca žele raditi iste stvari, već da se pobrine da ih se ne ograničava.

Sociologinje savjetuju da ponudite kreativne aktivnosti, poput igranja s kockama ili glinom te da potičete dječake da se okušaju u aktivnostima poput igre odijevanja ili sata umjetnosti, čak i ako ih sami ne bi zatražili. Prozovite stereotipe. “Šteta je što kutija za igračke pokazuje samo djevojčice jer znam da se dječaci također vole igrati s kućicama za lutke.”

To također može poboljšati status žena. Znanstvenici/e ukazuju da razlog zbog kojeg roditelji potiču kćeri da igraju nogomet ili postanu doktorice, a ne sinove da plešu balet ili postanu medicinska braća, je taj što je “ženstveno” ekvivalentno nižem statusu.

{slika}

 

Naučite ga da se brine o sebi

“Neke majke odgajaju svoje kćeri, no vole svoje sinove,” rekao je Jawanza Kunjufu, autor i predavač o edukaciji crnih dječaka. “Tjeraju kćeri da uče, obavljaju kućanske poslove, idu u crkvu, no ne rade isto sa sinovima.”

Razlika je očita i u podacima: američke djevojke u dobi od 10 do 17 godina provode tjedno dva sata više radeći kućanske poslove nego dečki, dok je za dečke 15 posto više vjerojatno da će biti plaćeni za obavljanje kućanskih poslova, prema studiji University of Michigan.
“Učimo naše sinove kuhati, čistiti i brinuti se o sebi – da budu jednako sposobni u domu, baš kao što očekujemo od naših kćeri u uredima,” kaže Anne-Marie Slaughter, šefica New America, ‘think tank’.

 

Naučite ga da se brine o drugima

Podaci pokazuju da su žene i dalje većinski njegovateljice, za djecu i starije osobe, i više rade  kućanske poslove, čak i ako oba roditelja rade puno radno vrijeme. Poslovi njegovatelja su u usponu, stoga naučite dječake da se brinu o drugima.

“Razgovarajte o tome kako muškarci balansiraju posao i obitelj, te kako se od sinova, a ne samo od kćeri, očekuje da se brinu za roditelje i rođake kada ostare,” kaže gospođa Slaughter. Angažirajte dječaka u pravljenju juhe za bolesnog prijatelja ili za posjetu rođaku u bolnici. Dajte im odgovornosti brige za životinju ili mlađu sestru/mlađeg brata. Potičite ih da čuvaju djecu, podučavaju i pomažu. Postoji program u kojem bebe prisustvuju u učionicama osnove škole, za koji je potvrđeno da povećava empatiju i smanjuje agresiju.

 

Podijelite posao

Roditelji bi se trebali oduprijeti rodnim ulogama u kućanstvu i brizi oko djece, kada je moguće. Djela govore više od riječi, smatra Dan Clawson, sociolog na University of Massachusetts, Amherst: “Ako majka kuha hranu i čisti kuću, a otac pokosi travu i često izbiva iz doma, te lekcije će se naučiti.”

Također, podijelite dohotke. Studije su pokazale da muškarci, koje su odgajale majke, koje su radile barem godinu dana dok su im sinovi bili tinejdžeri, su češće stupali u brak sa ženama koje rade. Druga studija je utvrdila da sinovi žena, koje su radile prije njihove 14-te godine, kao odrasli više vremena provedu oko kućanskih poslova i brige za djecu. “Muškarci odgojeni od zaposlenih majki su značajno više egalitaristički u svojim rodnim stavovima,” kaže Kathleen McGinn, profesorica na Harvard Business School.

 

Potičite prijateljstva s djevojčicama

Istraživanje iz Arizona State University je pokazalo da se do kraja vrtića djeca odvajaju prema spolu, što pojačava rodne stereotipe. Djeca koju se pak poticalo na igru s prijateljima drugog spola su se naučila boljem rješavanju problema i komunikaciji.
“Što je više očito da se rod koristi za kategoriziranje grupa ili aktivnosti, više je vjerojatno da će rodni stereoptipi i pristranost biti pojačani,” smatra Richard Fabes, direktor univerziteta Stanford School, koja proučava rod i obrazovanje.

Organizirajte miješane rođendanske zabave i sportske timove za mlađu djecu, kako djeca ne bi počela vjerovati da je prihvatljivo isključiti grupu na bazi spola, misli Christia Brown, psihologinja za razvoj na University of Kentucky. Nemojte niti u jeziku praviti razliku: jedna studija je pokazala da kada su učitelji/ce u vrtiću rekli/e ‘djevojčice i dječaci’ umjesto ‘djeco’, djeca su držala više do stereotipnih uvjerenja o muškim i ženskim ulogama, te su provela manje vremena igrajući se jedni s drugima. Manje je vjerojatno da će dječaci koji su sagradili prijateljstva s djevojčicama gledati na žene kao na seksualna osvajanja, kaže gospodin Porter.

 

Učite ih da’ ne znači ne’

Jedan od načina kako učiti o poštivanju i pristanku je da zahtijevate od djece, već od vrtića, da pitaju prije nego što dotaknu tuđe tijelo. Također ih učite o moći riječi ‘ne’ – prestanite ih škakljati ili hrvati se s njima kada to kažu.

Prikazujte zdravo rješavanje problema kod kuće. Dječje izlaganje razvodu ili nasilju je povezano s lošim rješavanjem konflikata u budućim romantičnim vezama, kaže W. Bradford Wilcox, sociolog i direktor National Marriage Project na University of Virginia.

 

Prozovite druge kada su netolerantni

Recite nešto kada vidite zadirkivanje ili uznemiravanje te vježbajte igru uloga s dečkima kako bi mogli intervenirati kada ih vide, kaže Brown.

Prozovite i njih kada se neprikladno ponašaju. “Dečki će biti dečki” nije izlika za loše ponašanje. Očekujte više od njih. Budite oprezni u preusmjeravanju ponašanja koje je ponižavajuće, netolerantno, nepošteno i uvredljivo “, rekao je King.

{slika}

Nemojte koristiti ‘cura’ kao uvredu

Nemojte govoriti, niti nemojte sinu dozovoliti da govori, da netko baca ili trči poput cure. Isto vrijedi i za seksističke šale.

Budite oprezni i sa suptilnim jezikom. Istraživanje Emily Kane, sociologinje na Bates College, pokazuje da roditelji provode tradicionalne rodne uloge za sinove uglavnom iz straha da će ih netko zadirkivati. “Sve/i možemo pomoći izbjegavanjem osuđivanja i izbjegavanjem malih, svakodnevnih pretpostavki o tome u čemu će dijete uživati ili biti dobro na temelju njihovog roda”. Dečki koji su zadirkivani bi mogli reći “ne, svatko se može igrati perlicama,” ili “ja nisam cura, ali zašto misliš da su one lošije od dečkiju?” kaže Lise Eliot, neuroznanstvenica na Rosalind Franklin University.

 

Neka čitaju puno, pogotovo o djevojkama i ženama

Vjerojatno ste čule/i da su dječaci bolji u znanosti i matematici, a djevojčice u jezicima i čitanju. Stereotipi mogu postati samoispunjavajući. Prema meta-analizi gospodina Leapera, majke razgovaraju više s kćerima, nego sa sinovima. Borite se protiv stereotipa razgovarajući s dječacima, čitajući im i poticajte ih da čitaju.

Čitajte o širokoj raznolikosti ljudi i pričama koje izlaze iz kalupa, a ne samo o dječacima koji spašavaju svijet i djevojčicama koje trebaju biti spašene. Kada se knjiga ili vijest uklapa u taj kalup, razgovarajte o tome: zašto majka u ‘Berenstain Bears’ uvijek nosi kućnu haljinu i rijetko napušta kuću? Zašto fotografija u vijestima prikazuje samo bijele muškarce?

“To bi trebalo početi u trećoj godini, kada stvarno počnu kupiti stereotipe i primijećivati ih”, rekla je gospođa Brown. “Ako im ne pomognete da ih označe kao stereotipe, oni će pretpostaviti da je to tako.”

 

Slavite dječaštvo

Dakle, hrvajte se, pričajte viceve, gledajte sport, penjite se na drveća, gradite kampove. Učite dječake da pokažu snagu – snagu da priznaju svoje osjećaje. Učite ih da zbrinu za svoju obitelj – brinući se o njoj. Pokažite im kako biti jak – dovoljno jak da se usprotivi netoleranciji. Dajte im samopouzdanje – da se bave onime za čime su strastveni.

Prevela i prilagodila: Mia Vodopija