Sa stavom

Šest načina

Kako razgovarati sa svojim sinom o muškom nasilju i zdravom maskulinitetu

Kako razgovarati sa svojim sinom o muškom nasilju i zdravom maskulinitetu

Prilično je uobičajena zabrinutost o tome kako se žene, osobito naše kćeri, stavlja u “rodne kutije” te kako ih se potiče da se uključe u po njih škodljiva ponašanja – i to samo zato što su žene.

Daleko je manje, pak, uobičajeno, da se brinemo o muškarcima, čak i o vlastitim sinovima, te u kojim se sve oni “rodnim kutijama” nalaze i koja štetna ponašanja uče samo zato što su muškarci.

Ipak, čak i četverogodišnji dječaci ponekad čuju “budi muško!”, osobito plaču li ili ako pokazuju strah. A kada odrastu bombardirani su porukama da “biti muškarčina” znači:

Obratite samo pažnju na tisuće godine staru povijest zaraćenih grupa koje su pljačkale i silovale i vidjet ćete otkuda dolazi ta prevladavajuća ideja o muškosti.

Postoje jasni dokazi o tome kako je ta povijest dovela do ovakvog društva i medija koji promiču sliku muškosti kao inherentno opsjednute ratovanjem i seksom. Tu sliku neki muškarci zatim pretvaraju u stvarnost, uzimajući si za pravo da napadaju i dominiraju drugima, osobito ženama. Ipak, rijetko se govori o tome kako je ovakvo nasilje povezano s našim tradicionalnim shvaćanjem muškosti. Također, iako većnu nasilja počine muškarci, većina muškaraca NIJE nasilna.

Mnogi su muškarci, dakle, brižni, odgovorni i nenasilni. Ipak, iako mnogi muškarci ne koriste nasilje kako bi izrazili svoje osjećaje i kontrolirali druge, mnogima nije ugodno pokazati svoju drugu stranu zbog straha da bi ih se moglo proglasiti “mekima”, “emotivnima” ili “gej”.

Zato o muškosti moramo razgovarati drugačije. Definicija muškosti treba odražavati raznolikost među muškarcima izvan uskog okvira u kojemu se trenutno nalaze – ne samo da bi se snizila razina muškog nasilja, nego da bismo također podržali/podržale muškarce u prihvaćanju svih aspekata sebe i kako bi se mogli izraziti u potpunosti i bez srama.

Men Can Stop Rape organizacija je koja je kroz organiziranje klubova za muškarce prevenira nasilje pružajući mladićima srednjoškolske dobi i studentima strukturirani i poticajni prostor za izgradnju individualnih definicija muškosti koje promiču zdrave odnose.

Prema njihovom vrlo učinkovitom program, donosimo nekoliko ideja o tome kako razgovarati sa svojim sinom i drugim muškarcima u svom životu o tome što njima predstavlja muškost, te o njihovom odnosu prema nasilju i vlastitu životu u cjelini.

1. Pokušajte ih razumjeti

Mnogi muškarci možda nikada nisu kritički promišljali o tome kako društvo prikazuje muževnost. Ponekad vjeruju da je taj prikaz sasvim normalan – da je nasilje jednostavno način na koji se postaje muškarcem. Možda, dakle, uopće nisu u stanju razumjeti zašto je o tome toliko važno raspravljati. Istovremeno, mnogim je muškarcima stran i neugodan način na koji ih se prikazuje u medijima, te se ne identificiraju s krupnim i ratobornim ženskarima koje možemo vidjeti u filmovima.

Stoga je važno ne pretpostavljati ništa o njihovim uvjerenjima, ne optuživati ih i kriviti, niti ih pokušati promijeniti. Poanta nije u tome da se stvori još jedan uski okvir u koji ćemo strpati muškarce, nego da proširimo izbor koji imaju te da ih podržimo u istraživanju muškosti u skladu s njihovim vrijednostima.

2. Pomozite im prepoznati muške uzore

Iako mediji nerijetko veličaju nasilne muškarce, u stvarnom životu obično im se ne divimo; upravo suprotno – divimo se odgovornim, suosjećajnim i brižnim muškarcima koji pridonose zajednici.

Pitajte ih na koje sve načine njihovi uzori pokazuju snagu u svojim odnosima te kako se odnose prema drugima. Podrška razumijevanju da se muškarci koje poštuju ne uklapaju u tradicionalno poimanje muškosti proširuje njihovo shvaćanje muškosti i daje im više opcija.

Mnogi će možda po prvi put svjesno razmisliti o tome kako se snažni i dobri muškarci koje poštuju ne uklapaju u nametnuti okvir.

3. Razmotrite kako mediji predstavljaju idealnog muškarca

Mediji su prepuni prikaza izmišljenih muških likova koji su prvenstveno nagrađeni za borbu i osvajanje djevojke.

Razgovarajte s njima o tome kako to utječe na njegovu predodžbu o tome kako bi se muškarci trebali ponašati i usporedite to s ponašanjem muškaraca koje poštuje. Muškarci nisu često u prilici usporediti to dvoje; često je upravo tradicionalna predodžba dominantna do te mjere da gotovo i ne vide alternativu.

4. Razgovarajte o tradicionalnoj muževnosti u njihovu ponašanju

Iako mnogi muškarci uistinu nisu nasilni, tradicionalna muževnost potiče i opravdava neka druga ponašanja koja se u našem društvu smatraju normalnima, kao što su ulično uznemiravanje, fizičko zastrašivanje slabijih, osjećaj da imaju pravo na seks, itd.

Važno je, dakle, da povežu nasilje i društveno nepoželjno ponašanje s muškom dominantnošću. Što su svjesniji vlastitog ponašanja, lakše im je odabrati žele li se tako ponašati ili ne.

5. . Razgovarajte s njima o ulozi tradicionalne muškosti u nasilju, osobito u nasilju nad ženama

Budući da su socijalizirani tako da vjeruju u tradicionalnu muškost kao ideal, može potrajati neko vrijeme dok ga povežu s nečim čemu se protive, poput nasilja. Razmislite, dakle, kako jedno vodi drugome i raspravite zašto i kako nasilno ponašanje muškarcima postane prihvatljivo.

Iako, naravno, tradicionalna muškost ne mora uvijek voditi u nasilje, ona ipak podržava mušku dominaciju nad drugima, stvarajući permisivnu kulturu u kojoj prevladavaju štetni stereotipi poput “dečki su dečki”, “on se ponekad ne može kontrolirati” i “izazvala ga je”.

6. Razgovarajte o tome kako nenasilni muškarci mogu doprinijeti okončanju nasilja

Mnogi nenasilni muškarci vjeruju da je dovoljno biti nenasilan. Ipak, to bi trebao biti tek početak, a ne krajnji domet muškog angažmana u naporima na okončanje nasilja. Uvid u statistike o nasilju u obitelji i seksualnom zlostavljanju može mu pomoći razumjeti da vjerojatno poznaje nekoliko žena i muškaraca koji su bile/bili žrtve zlostavljana, iako toga nikada nije bio svjestan.

Pokažite mu različite načine na koje se može uključiti. Učenje o toj temi, volontiranje u neprofitnim organizacijama, razgovori s muškim i ženskim vršnjacima – sve to može doprinijeti okončanju nasilja.

Ovi razgovori nisu jednostavni. Oni, dapače, mogu biti vrlo zahtjevni, stoga se nemojte iznenaditi uzrujate li se ili osjetite da svog sugovornika osuđujete.

Ne zaboravite da ovim razgovorom propitujete ono što mu društvo i mediji već godinama poručuju o tome što znači biti muško. Ti su pojmovi ukorijenjeni duboko na podsvjesnoj razini, stoga i samo sudjelovanje u razgovoru za njega podrazumijeva velik korak.

Najvažnije od svega, imajte na umu da nije na vama da ga uvjerite da je u krivu niti da prihvati vašu predodžbu muškosti. Upravo je to vrsta dominacije koju nastojite iskoriijeniti!

Propitujte, ipak, i dalje njihove predodžbe kako biste ga potaknuli da se upusti u vlastite procese kritičkog razmišljanja o tome kakav tip muškarca želi biti. Vaš je cilj pomoći mu da steknu uvid I u druge mogućnosti u svrhu svjesnog donošenja vlastitih odluka.

Prevela i prilagodila Silvija Jakovljević