Sa stavom

nakon otkrića ženskih kostiju na vikinškom groblju

Koliko još ratnica nedostaje u knjigama iz povijesti?

Koliko još ratnica nedostaje u knjigama iz povijesti?

Evald Hansen/Švedski povijesni muzej

Nedavno otkriće ženskih kostiju u vikinškom ratničkom grobu još je jedan pokazatelj činjenice da smo tek zagrebli po površini povijesti žena. 

Žene ratnice fasciniraju nas već tisućljećima. U antičkoj Grčkoj Amazonke su bile drugi najpopularniji lik za prikazivanje na vazama. Samo su se Heraklovi zadaci (jedan je od njih uključivao Hipolitu, amazonsku kraljicu) pojavili na više komada keramike. Na prikazima koji su preživjeli Amazonke su uvijek prikazane kako trče prema opasnosti, nikad ne bježe od nje. 

Zbog njihove su ih hrabrosti neprijatelji duboko poštovali. Jedna vaza iz Britanskog muzeja prikazuje Ahileja koji nosi tijelo pobijeđene Amazonke Pentesileje. To je veoma neobično za grčku umjetnost: iako su muškarci često prikazivani kako nose tijela svojih palih drugova, gotovo nikad nisu prikazivani kako nose tijela svojih neprijatelja.

A Amazonke nisu izmišljotina. Postojalo je puno ratnica u antičkom svijetu, od nomadskih skitskih plemena do kraljica ratnica, poput Budike u rimskoj Britaniji ili pak Artemizije I. koja je zapovijedala brodovima tijekom perzijske invazije u Grčku u 5. stoljeću prije Krista. Neke od ovih žena gotovo da nisu imale izbora: Budika je postala ratnica stjecajem okolnosti (njezin muž, kralj plemena Icena, ubijen je, a Rimljani su silovali njezine kćeri). Ali skitske su žene voljele jahati i boriti se zajedno sa svojim muškarcima: ako je pleme nomadsko, svatko je lovac i ratnik. Kosturi brojnih žena, s vidljivim ozljedama iz bitaka, pronađeni su na širokom području euroazijskih stepa, od Bugarske do Mongolije.

U svojoj odličnoj povijesti žena ratnica, ‘Amazonke, Adrienne Mayor navodi nevjerojatan broj naoružanih žena pronađenih u grobovima. Zahvaljujući napretku u modernoj bioarheologiji, tek je nedavno postalo moguće utvrditi spol davno preminulog ratnika. Na nekim antičkim grobljima čak su 37 posto naoružanih bile žene. 

Baš kao što Amazonke imaju svoje temelje u stvarnosti, tako, izgleda, i ratnice u nordijskoj mitologiji imaju svoje povijesne paralele. Nedavno otkriće ženskih kostiju u vikinškom ratničkom grobu dodalo je intrigantnu dimenziju slici o ratnicama kroz povijest. Ova je vikinška žena bila pokopana s mnogobrojnim oružjem, uključujući mač, sjekiru i strijele: drugim riječima, ona nije bila obična, već dobro opskrbljena ratnica. Povijesno gledano, to sugerira da je žena imala visok društveni status (kako biste si drugačije mogli priuštiti mnogobrojno oružje?) i iskustvo u borbi (činjenica da je znala koristiti mač, nož, luk, koplje i sjekiru govori o visokoj razini ratne vještine).

Pitanje koje se zbog ovih nalaza postavlja je, naravno, koliko smo žena previdjeli u ulogama koje se u povijesti tradicionalno percipiraju kao muške? Danas mislimo da su gladijatori bili isključivo muškarci. No u rimsko su doba postojale i žene gladijatorice, čak i ako je satiričar Juvenal na njih gledao s prijezirom (on ih stavlja na hrpu s gotovo svakom drugom društvenom skupinom o kojoj je pisao). Posebno je razočaran debljinom listova žena gladijatorica. Ima prilično nisko mišljenje i o privlačnosti muških gladijatora: krvareći čirevi i nezacijeljene rane ne čine privlačnog idola, smatrao je Juvenal.

Otkriće vikinške ratnice izvrsna je prilika da se podsjetimo da možda znamo manje nego što mislimo u društvima u prošlosti, posebno onima koji su uglavnom imali usmenu kulturu: i Vikinzi i Skiti bili su manje skloni pisanju od, recimo, Grka i Rimljana.

No čak i kad imamo pisani dokaz, ponekad se umiješaju predrasude. Takva je situacija i s ulogama koje ne zahtijevaju fizičku snagu, a kamoli s onima koje zahtijevaju: pogledajmo primjer rimske pjesnikinje Sulpicije. Godinama su cijenjeni znanstvenici koji proučavaju antiku smatrali da ona nije mogla napisati svoje lijepe epigramske stihove jer su bili predobri da bi ih stvorila žena. Nije samo jedan znanstvenik branio to stajalište smatrajući da ne samo da su stihovi bili previše dobri, već su bili i previše prljavi: ni jedna rimska žena nije mogla imati ovakve misli. Jedan od velikih misterija studija antike je što su točno ti profesori mislili da se odvijalo u krevetu između Katula i Lezbije, ili Propercija i Cintije. Možda je mišljenje bilo da je neka grozna žena mogla čini takve stvari, ali da zasigurno ne bi nakon toga pisala poeziju o tome.      

Pokušavajući rekonstruirati živote žena u dalekoj ili rijetko dokumentiranoj prošlosti, borimo se protiv vlastitih predrasuda, ali se borimo i protiv predrasuda njihovih suvremenika. Herodot je prilično impresioniran Artemizijom i njenom odanošću prema perzijskom kralju Kserksu pa relativno detaljno piše o njoj. Ali Tacit je užasnut političkom moći koju drži Agripina, majka cara Nerona. “Sav Rim sada je bio poslušan ženi”, zadrhtao je prisjećajući se razdoblja tijekom kojeg je car u tinejdžerskim godinama zasjeo na prijestolje i zadnju riječ prepuštao svojoj majci. “Bio je to napet, gotovo muški despotizam.”

Latinski je izraz za ove dvije zadnje riječi quasi virile. No otkriće vikinške ratnice nam govori da se žene jesu ponašale “kao muškarci” kroz povijest: tek smo ih počeli otkrivati.   

Prevela i prilagodila Anamarija Špek