Sa stavom

Borite se protiv seksualnog posramljivanja!

Na ljestvici od djevice do drolje: Zašto broj nije bitan?

Na ljestvici od djevice do drolje: Zašto broj nije bitan?

Kao i mnoge druge žene, uvijek sam imala pomiješane osjećaje u vezi svoje seksualne prošlosti. Primjerice, kada sam spavala sa svojim prvim partnerom, nisam željela da on zna da mi je prvi. Naposljetku, u filmovima (koji su mi bili jedini pravi izvor informacija o prvom putu) se uvijek prikazivalo kako bi to trebala biti “velika stvar” za žene i nisam željela staviti takav pritisak na svog novog partnera. No opet, kada sam bila s drugim partnerom (koji je slučajno bio djevac) željela sam da je i meni prvi put, pogotovo uzimajući u obzir njegovu arogantnu reakciju kada je saznao da meni nije.  

Jedna od mojih najdražih filmskih scena svih vremena je iz hipsterskog filma “Daydream Nation”, u kojem glumi Kat Dennings. Film sam po sebi je jedan od onih koje za koje želim da sam ih pogledala prije nego sam se počela seksati, jednostavno zbog načina na koji je to prikazano. Lik Kat Dennings je zadovoljan seksom i nikoga ne osuđuje jer se seksa ili ne seksa. U svakom slučaju, scena koju spominjem uključuje Kat koja u toaletu stavlja ruž, ležerno objašnjava patrijarhat i redefinira seksualnost djevojci koja ju je upravo nazvala droljom.

Naše društvo stavlja preveliki pritisak na seks kao da je to najvažniji element, i taj pritisak se eksponencijalno povećava za žene. Trebale bismo biti djevice, ali seksi; djevojka iz susjedstva, ali femme fatale; dama na ulici, ali luda u krevetu. Postoji toliki pritisak na seks, ali onda opet, i pritisak da se ne seksa, tako da nije čudo da žene odrastu razočarane i zbunjene svojom seksualnošću. Ne postoji nešto poput iskusne djevice, no ipak, od žene se očekuje da bude upravo to.

I zašto uopće tome vjerovati?

Kada razmislimo, koji su praktični razlozi za brojanje nečijih seksualnih partnera? Nikakvi. Nema razloga. Tvoj seksualni život je tvoj s razlogom; on ne mora biti javno otkriven, prebrojavan ili računan na ljestvici od djevice do drolje. Istina je da nitko nema nikakvih prava osuđivati vas za seks kojeg je bilo ili nije bilo. Jedino što je zaista bitno je da je seks u kojeg ćete se upustiti siguran, zaštićen i sporazuman.

{slika}

Sada, kada me novi partneri pitaju s koliko sam osoba bila, iskreno odgovorim da ne znam. Da, mogla bih se vratiti u prošlost i brojati, ali nemam aktivan mentalni brojač. Ne ležim u krevetu sa seksualnim partnerom osjećajući se krivo jer imam još jedan broj za dodati u svoju evidenciju, niti se osjećam ponosno jer imam još jedan broj za dodati u svoju evidenciju. Seks je seks, i jedina što je važno je kako se u vezi toga osjećaju sudionici.

Broj prethodnih partnera koje je netko ima nema nikakve veze s trenutačnom seksualnom situacijom, i potreba brojanja je samo alat seksualne represije. Nitko ne mora ništa dokazivati nikome, i nikoga ne treba posramiti zbog broja ljudi s kojima je spavao. Borite se protiv seksualnog posramljivanja jednim po jednim partnerom: ne pitaj, ne govori.

Ili sam možda to samo ja. 

Prevela i prilagodila Mirela Lišinović