Sa stavom

osvrt na prosvjede u turskoj

Naomi Wolf za Libelu: ‘Žene su hrabre otkad je žena’

Naomi Wolf za Libelu: ‘Žene su hrabre otkad je žena’

Surfala sam prije kojih tjedan dana neumorno po webu, čitajući reportaže i vijesti o prosvjedima u Turskoj te pomalo mazohistički čitala sve komentare ispod fotografija i članaka. Tužni rezime je bio da su brojni komentari fokusirani na izgled prosvjednica, a nemalo je i čuđenje zbog ‘ženske hrabrosti’. Sjetila sam se Naomi Wolf, jer je jedna od onih koja je mnogo pisala o mitu ljepote i subordiniranju žena usmjeravajući ih uvijek na fizičko, na izgled, na ljepotu, i iskrivljenoj percepciji žena kroz tu prizmu.  Na njenoj službenoj stranici pronašla sam kontakt mail i odlučila ju upitati za komentar, ne nadajući se previše odgovoru, uzimajući u obzir njen pretrpani raspored.

Međutim, šest dana kasnije, na mail koji joj je proslijeđen od tima koji filtrira sve mailove upućene na gore navedenu adresu, Naomi je kratko i jasno odgovorila.

Moj upit za komentar na trenutnu situaciju u Turskoj, i činjenicu da su brojni komentari vezani za izgled prosvjednica, odjevne predmete koje nose, a nemalen je broj i iznenađenih glasova onih koji ne mogu vjerovati da su žene ‘tako neustrašive’ i ‘bez pomicanja stoje pred policijom’, Wolf je prokomentirala:

‘Bez obzira na uloge koju žene prisvajaju u javnom kontekstu, njihov je izgled uvijek naglašavan i istican; to je način skretanja pozornosti sa snage i moći njihova djelovanja. Žene su hrabre otkad je žena – najbolja strategija je jednostavno biti uporna u hrabrosti i usmjerena na cilj svoga djelovanja. Neki mediji i komentatori možda gledaju na prosvjednice kroz krivi okvir, ali ne treba zaboraviti da se mnogi od nas u svijetu dive hrabrosti prosvjednika u Turskoj i njihovoj predanosti u borbi za demokraciju, bez obzira na to što nose i kako izgledaju! U tome ih istinski podupirem’, odgovorila je.

{slika}

Wolf je inače prošle godine izdala novu knjigu, Vagina: A New Biography, koja je naišla na brojne negativne reakcije od strane publike, što feminističke, što one – ‘neutralnije’. Nije to prvi puta da je uzburkala javnu scenu, bila je uhićena tijekom Occupy Wall Street prosvjeda, njeni javni nastupi često su proglašavani ‘radikalnima’, a knjige su joj uzrokovale lavine ljubavi i mržnje istovremeno. Jedno možemo reći sigurno – Naomi je jedna od onih koja svoje mišljenje izražava bez straha, a na mejlove odgovara i eto – malim portalima s drugog kraja svijeta.