Sa stavom

Potplaćene i diskriminirane

Osmi mart nije cvijeće i Kozmo sniženje parfema

Osmi mart nije cvijeće i Kozmo sniženje parfema

Iskoristila bih ovaj naglašeni dan za nekoliko sitnica. U mom najširem krugu postoje djevojke koje tvrde kako su žene pogriješile kad su dobile pravo glasa i pravo na rad. Takvo što izlazi iz usta obrazovanih, ambicioznih pravnica, ekonomistkinja, profesorica – ne gine nam očito još pokoja Ruža Tomašić ili Željka Markić. Tako mlade žene, odnosno dio njih, ipak razmišlja, pokušavala sam si lagati da ih nema, ali ima. “Meni ne treba feminizam” – da nije bilo feminizma, srećo draga, niti bi se ti školovala, niti bi radila, niti bi pravo glasa imala. Kad smo već kod toga, žene pravo glasa nisu dobile nego izborile, u većini slučajeva ne zato što je patrijarhat prepoznao: “Oh, gle, divne su nam žene i ajmo nek’ budu ravnopravne”.

Žao mi je što je hrpa frendica trenutno dotakla kako stakleni strop (ako imaju sreće!) tako i tržište rada koje ih nije dočekalo spremno, žene koje su prve odmahivale rukama: “Joj, ti i taj feminizam”. No, onda dođemo u situaciju kada nas na razgovorima za posao pitaju: “Planirate li udati i kad ćete imati djecu, koliko su vam stara djeca, oh, mala su vam djeca, često ćete izostajat s posla, žao mi je ne možemo vas primiti”. E, sada odjednom stakleni strop, part time job, prekarijat, nesigurni oblici rada, jednaka plaća za jednaki rad…. Zašto? Jer smo iskusile nejednakost i ravnopravnost na vlastitim kožama. Dok smo možda tijekom studiranja odmahivale rukom i rodnu diskriminaciju shvaćale kao individualan problem, našle smo se u situaciji kada sve oko nas se hrvaju s istim ili sličnim nepravdama. A zašto? Jer nije individualno, nego je strukturno i sistemski.

Reakcije na HollaBack! Croatia incijativu i tekst Sigurnija mjesta: “Ahsad vas nećemo moć barit”. Halo, maltretiranje nije barenje. Ako si pojeo, uzmi tanjur i pokupi mrvice, čašu stavi u sudoper, napravi pire, ne moraš čekati ženu da dođe s posla. Nismo se ni mi rodile s receptima i sve što znamo apsolutno je savladljivo i usvojivo i imaš internet na kojem piše voda + krumpiri = pire.

Osmi mart nije cvijeće i Kozmo sniženje parfema 40 posto, već obilježavanje dana kad su žene prosvjedovale zbog malih plaća i loših uvjeta. Što čine i dan danas. Između ostalog, da bi tebi bilo bolje. Učini i ti nešto za društvo – evoluiraj.