Sa stavom

Primjeri iz svakodnevnog života

Ovo je kultura silovanja i šteta koju čini

Ovo je kultura silovanja i šteta koju čini

Živimo u svijetu u kojem seksualno zlostavljanje može biti odbačeno vicevima ili isprikama, korišteno za započinjanje razgovora ili razvučeno kao natpis preko majice. Statistički podaci vezani uz silovanje u Velikoj Britaniji su šokantni, kao i grozna izvješća projekta Everyday Sexism.

Na što mislimo kad kažemo “kultura silovanja”? Taj se termin koristi odnedavno. Njime se opisuje okruženje u kojem je silovanje i seksualno zlostavljanje često (u Velikoj Britaniji silovano je preko 85 tisuća žena, a 400 tisuća je seksualno zlostavljano svake godine). Njime se opisuje okruženje u kojem dominantne društvene norme omalovažavaju, odbacuju, šale se ili čak opravdavaju silovanje i seksualno zlostavljanje. Njime se opisuje okruženje u kojem je normalizacija silovanja i seksualnog zlostavljanja toliko raširena da su često žrtve okrivljavane nakon što im se nanese takav zločin, implicitno ili eksplicitno. To je okruženje u kojem ostali čimbenici, kao što je objektifikacija u medijima, olakšavaju prikaz žene kao dehumaniziranog objekta stvorenog isključivo u svrhu muške seksualnosti.

Na eBay-u se prodaju majice s natpisom “I’m feeling rapey” (“Osjećam se silovateljski”), što je dio silovateljske kulture. Isto vrijedi za člana sportskog tima na fakultetu koji u noćni izlazak ode s majicom na kojoj piše “casual rape” (“ležerno silovanje”) ili kad drugi tim igra igru naziva “Nije silovanje ako…“.

Dio je silovateljske kulture kad je dijete, žrtva seksualnog zlostavljanja, optuženo da je zavelo zlostavljača i voljno sudjelovalo u zlostavljanju. Silovateljska kultura otežava i muškim žrtvama da prijave nasilje, pošto ruku pod ruku s opisivanjem silovanja kao urnebesne šale ide i stigma muških žrtava silovanja kao feminiziranih, impotentnih ili nepostojećih.

Ponekad je teško prepoznati ili razumjeti silovateljsku kulturu bez da se čuju primjeri iz stvarnog života i kako oni utječu na svakodnevni život, krećući od iznimno rane dobi:

Jill Nicholls  @EverydaySexism Na putu do kuće iz svoje osnovne škole pratila me grupa dječaka govoreći da će me silovati – nisam znala što to znači, ali bilo me strah – pobjegla sam.

TashaHugs  @EverydaySexism  Čula sam mlade dečke u autobusu kako govore: “Silovat ću ti mamu toliko da neće moći hodati!”. Odvratno!

To znači da razgovor i prijetnje silovanjem postaju prihvatljiv dio javnog diskursa:

ShrutiSardesai @EverydaySexism Ne mogu izaći iz kuće i prošetati jer me stalno zlostavljaju, nazivaju imenima i govore da me treba silovati. Divne stvari.

Anna Porretta  @EverydaySexism Kolega s posla me dopratio do auta nakon što mi je smjena završila. Zahvalila sam mu,  a on se nasmijao i rekao da bi me sad mogao silovati.

To dovodi to česte zablude da je “žena to tražila” ili da “žena to želi”, čak i kad direktno kaže suprotno:

Chocoholic Girl @EverydaySexism Na partyju na kojem sam bila s najboljim prijateljem, upoznala sam njegovog prijatelja i njegovu trudnu djevojku. Pratio me u toalet i rekao da će me silovati jer ja to želim.

To dovodi i do javne spekulacije o tome da li je žrtva sama kriva radi toga što je odjenula ili kako se ponašala:

Wolf Mommy @EverydaySexism Dok sam u javnosti dojila svoje dijete, muškarac mi je rekao da će me radi toga netko silovati.

Time se sva pažnja skreće na žrtvu, dok se počinitelja niti ne spominje:

Sarah_Watsons @EverydaySexism Otkad sam bila dijete majka mi je govorila kako da ne budem silovana, dok je nikad nisam čula da je mojoj braći ikad rekla da ne siluju.

Od učionica:

Ellen Steenkamp @EverydaySexism Kad sam s 11 godina bila na školskom putovanju, jedan je učenik izjavio da me “ionako nitko ne bi silovao jer sam previše ružna”. Ostali su se tome samo smijali.

Do naših domova i obitelji:

honey-senpai @EverydaySexism Kupila sam majicu s izrezom na leđima za jedan koncert, a tata mi je rekao da majica vrišti “siluj me”.

Kako riječ počinje gubiti svoje značenje, postaje sve teže prigovoriti silovateljskom okruženju:

Charlie Price @EverydaySexism #LadCulture bivši dečko mi je rekao da bi me htio silovati, a onda mu nije bilo jasno zašto sam se naljutila.

Najgore od svega, široko raširena i normalizirana silovateljska kultura iznimno otežava žrtvama da progovore, pošto su naučile da ih se neće shvatiti ozbiljno ili ih se odbaci ako to učine:

Amanda Tall @EverydaySexism U gotovo praznom metrou četvorica muškaraca vikala su da me žele silovati. Uplašila sam se, ali ne bi smjele raditi frku oko toga, pa nisam nikome rekla.

Lorg Mo Chearta @EverydaySexism Imala sam 15 godina kad sam silovana na zabavi. Nikad nisam to prijavila jer sam znala da bi mene okrivili i da mi nitko ne bi vjerovao.

Vidyut @EverydaySexism Kad sam prijateljima rekla da sam silovana, rekli su mi da sam trebala biti pažljivija.

Ciklus se nastavlja kako su žrtve utišane i okrivljene, zločin je normaliziran i zločinci kompletno ignorirani.

To je kultura silovanja.

Prevela i prilagodila Nataša Vajagić