Sa stavom

 • Nije kriva radnica, što je riba smrdljiva

  Nije kriva radnica, što je riba smrdljiva

  Ovo je drugi u seriji od šest tekstova 'Adrio bella', o zadarskoj industriji i prošlosti i sadašnjosti Tvornice za preradu i konzerviranje ribe Adria. Prvi tekst, pod nazivom 'Iza Bagatovog nebodera, kod bivšeg SAS-a', koji nudi pregled razvoja zadarske industrije i Zadra kao grada od (...)

 • Ne to nije kompliment, to je seksualno uznemiravanje!

  Ne to nije kompliment, to je seksualno uznemiravanje!

  Iako inače nemam običaj na Internetu javno dijeliti osobna iskustva, kada se jučer Twitterom na inicijativu aktivistkinje Marinelle Matejčić počeo širiti hashtag #ženeujavnomprostoru pod kojim žene dijele vlastita iskustva seksualnog uznemiravanja, nisam mogla odoljeti da ne podijelim (...)

 • 'Iza Bagatovog nebodera, kod bivšeg SAS-a'

  'Iza Bagatovog nebodera, kod bivšeg SAS-a'

  Toplo je ljeto, dani su dugi. Tek se uspostavila avionska linija Pariz-Zadar. Konobar u hotelu Slavija, Ivan Rančić, pronašao je i Talijanu Francescu Ferrandiniju vratio 60.000 dinara. Tvornica Bagat pustila je u dućane "superautomatik" šivaći stroj Bagat 555. Moderna galerija domaćin je (...)

 • Žene u politici nisu dekorativna kulisa, niti je rodna ravnopravnost floskula

  Žene u politici nisu dekorativna kulisa, niti je rodna ravnopravnost floskula

  Osim održavanja usred globalne pandemije, parlamentarne izbore 2020. pamtit ćemo i po činjenici da je njima u mnogo aspekata dominiralo pitanje ženskih prava. Kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra? Kada govorimo o položaju žena u hrvatskom (...)

 • Romantično je političko

  Romantično je političko

  Predstavljamo tekst Coral Herrera Gómez , spisateljice i istraživačice, blogerke, feministkinje, autorice nekoliko knjiga, kao i niza predavanja na svom YouTube kanalu . Koordinatorica je 'L aboratorija ljubavi', feminističke društvene mreže, zajednice žena iz različitih (...)

 • Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice

  Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice

  Nakon kampanje koju je obilježilo propitivanje ženskog prava na izbor te kolektivno pokazivanje srednjeg prsta Miroslavu Škori, u 10. saziv Hrvatskog sabora izabrane su 34 žene odnosno žene čine 22,51% ukupnog broja izabranih zastupnika/ca. To je određen napredak u odnosu na prethodni 9. saziv (...)

 • Možemo!: Zašto je glas za zeleno-lijevu koaliciju glas za ljudska prava i društvenu jednakost

  Možemo!: Zašto je glas za zeleno-lijevu koaliciju glas za ljudska prava i društvenu jednakost

  U već stalnoj stranačkoj ponudi u kojoj se tek povremeno izmjenjuje postava ovisno o korupcijskim skandalima i inim unutarstranačkim konfliktima, te pojavom poneke one-man-show stranačke opcije, na hrvatskoj političkoj sceni već duže vrijeme činilo se kao da nekih pravih opcija zapravo i (...)

 • Što feministkinje zahtijevaju od novog parlamenta i vlasti

  Što feministkinje zahtijevaju od novog parlamenta i vlasti

  Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, koji se održavaju u vrlo turbulentnim vremenima, razgovarale smo s nekoliko feministkinja iz različitih sfera života i pitale ih što očekuju od samih izbora, ali i što zahtijevaju od nove vlasti i premijera.

 • Serijal 'Hillary' potvrđuje: feminizam je za Trumpa bauk, za Clinton rudnik

  Serijal 'Hillary' potvrđuje: feminizam je za Trumpa bauk, za Clinton rudnik

  U jednom od dosadnijih perioda samoizolacije pogledala sam "Hillary" – serijal od četiri epizode koji prati životni put Hillary Clinton od odrastanja u Illinoisu do poraza na predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine. Nagrađivana američka redateljica Nanette Burstein , koja je do (...)

 • Je li Andrej Plenković u pravu: Žene ne mogu pobijediti u Hrvatskoj?

  Je li Andrej Plenković u pravu: Žene ne mogu pobijediti u Hrvatskoj?

  Državno izborno povjerenstvo objavilo je pravovaljane liste za izbor zastupnika/ca u Hrvatski sabor. Ukupno su političke stranke i nezavisne liste kandidirale 1.120 odnosno 41,96% žena pri čemu možemo napomenuti da su političke stranke kandidirale nešto više mladih žena nego mladih muškaraca (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM