Sa stavom

 • Ubojstvo Isre Gharib nema nikakve veze s čašću

  Ubojstvo Isre Gharib nema nikakve veze s čašću

  U srijedu su tisuće Palestinaca/ki na cijeloj Zapadnoj obali, kao i u dijaspori, prosvjedovale protiv ubojstva Isre Gharib , 21-godišnje Palestinke iz sela Beit Sahour u blizini Betlehema. Israa je bila ambiciozna i iskusna vizažistica. Život joj je prekinut prošli tjedan, kada su je navodno (...)

 • '13 Reasons Why' problematične dinamike prikazuje na nekritičan način

  '13 Reasons Why' problematične dinamike prikazuje na nekritičan način

  Nakon gledanja treće sezone tinejdžerske serije "13 Reasons Why" , poželjet ćete da ni prva sezona nikada nije snimljena. Kada sam prije dvije godine oduševljeno pisala o seriji koja se, za razliku od njezinih prethodnica, problematikom međuvršnjačkog zlostavljanja, seksualnog (...)

 • Žene nisu bolje u multitaskanju, jednostavno više rade

  Žene nisu bolje u multitaskanju, jednostavno više rade

  Multitasking se tradicionalno doživljava kao žensko područje, Žena, pogotovo ona s djecom rutinski će žonglirati na poslu i voditi kućanstvo - što je samo po sebi mješavina ručkova za djecu, kućanskih poslova, organiziranja sastanaka i društvenih događanja.

 • Pismo isprike mom tijelu

  Pismo isprike mom tijelu

  Imamo težak odnos. Pišem ti kako bih se ispričala. Puno sam ti to puta već htjela reći, utješiti te, čuti što mi imaš za reći. Do ovog trenutka u svom životu nisam ti se mogla ni ispričati ni cijeniti te. Otkad sam bila dijete, uvijek si tu za mene. Nisam previše razmišljala o tebi.

 • Svijet bez muškaraca, 2. dio

  Svijet bez muškaraca, 2. dio

  Margaret Atwood nam je rekla kako "u svakoj distopiji ima malo utopije, a u svakoj utopiji malo distopije". Skovala je termin koji izražava ovu povezanost: ustopija. Završetak romana New Amazonia naglašava distopiju kao inherentnu utopiji.

 • Svijet bez muškaraca, 1. dio

  Svijet bez muškaraca, 1. dio

  Prije nekoliko godina, ako ste poput mene bili cijelo vrijeme online , vjerojatno ste naletjeli na heštagove #killallmen ili #banmen. Ti ironični potpisi uglavnom su cirkulirali u feminističkim krugovima, a na njih se još uvijek referiraju alt-rightovci (poznati po svom iznimnom (...)

 • Je li toliko loše biti debela?

  Je li toliko loše biti debela?

  Došla sam kod novog fizioterapeuta zbog problema s vratnom kralježnicom i tamo me dočekao visoki mišićavi muškarac u sportskoj odjeći. Nakon kraćeg razgovora o mom stanju, Davor me počeo masirati i krckati kralješcima. "Koliko dugo već imaš te probleme?" upitao me.

 • Feministička povijest surogat-majčinstva: daje li trudnoća ženi pravo nad bebom?

  Feministička povijest surogat-majčinstva: daje li trudnoća ženi pravo nad bebom?

  Glosswitch daje pregled višedesetljetnog feminističkog promišljanja surogat-majčinstva te kako su ženski rad i svakodnevno životno iskustvo povezani u ovoj kompleksnoj etičkoj debati. Surogat-majčinstvo nije nova ideja; zapravo, spominje se još u Knjizi postanka, u priči o Abrahamu, Sarah (...)

 • 7 basistica koje su oblikovale suvremenu glazbu

  7 basistica koje su oblikovale suvremenu glazbu

  Ako pratite glazbene vijesti, u zadnje ste vrijeme sigurno pročitale/i nekoliko priča o bivšim članicama dva utjecajna benda – Jackie Fox (Runaways) i Kim Gordon (Sonic Youth). Na Foxinu priču o izrabljivanju i seksualnom napadu nje kao 16-ogodišnje rock zvijezde javnost (...)

 • Politike roditeljskog dopusta kao poticatelji rodnih nejednakosti?

  Politike roditeljskog dopusta kao poticatelji rodnih nejednakosti?

  Korištenje roditeljskih dopusta od strane očeva doprinosi boljem položaju žena u javnoj i privatnoj sferi te ima višestruke koristi za kognitivni i socijalni razvoj djeteta i njegovu opću dobrobit. Stoga je Margaret O'Brien, kada je 2009. godine objavila jednu od prvih komparativnih studija (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM