Sa stavom

 • Žene i novi Zakon o radu

  Žene i novi Zakon o radu

  Ekskluzivno za Libelu pravna savjetnica u Nezavisnim hrvatskim sindikatima Ana Kranjac Jularić komentira što ženama donosi prijedlog novog Zakona o radu. Postupak usklađivanja Zakona o radu s pravnom stečevinom EU u postupku pregovora u okviru poglavlja 19. Socijalna politika i (...)

 • Što nije u redu s prostitucijom

  Ovaj tekst predstavlja govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. Tekst je prevela Bernarda Lusch. Posvećeno mom ocu, Anthonyju Mottu, preminulom u siječnju ove godine.

 • Jacinih sto dana

  Malo tko je prije 100 dana očekivao da će Jadranka Kosor na mjestu premijerke dočekati jesen. Trebala je biti obična Sanaderova lutka na koncu, a na kraju izgleda da samo još Butković povremeno zaplače zbog drIvina odlaska i zazove kakve prijevremene izbore.

 • Ecce homo

  Ecce homo

  Zbog posla kojim se bavim, kao i činjenice da oduvijek volim slušati zanimljive govornike, bez obzira o kojoj se temi radi, mogu reći kako sam prisutvovala i moderirala brojne takve nastupe. Neki su od tih ljudi bili zanimljivi, drugi dosadni, treći fascinantni, četvrti zabavni...no nitko od njih (...)

 • Za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

  Za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

  U subotu 26.09. uhićen je u Zurichu poznati poljski režiser Roman Polanski . Na temelju tjeralice izdane u SAD-u daleke 1978 tereti ga se za silovanje maloljetne, 13godišnje djevojčice Samanthe Geimer . Tijekom sudskog procesa Polanski je priznao, da je djevojčicu napio i drogirao pa (...)

 • Sudar civilizacija

  Tako je otprilike izgledalo sinoćnje predavanje Naomi Wolf u nažalost polupraznoj dvorani Jedinstvo. Da se razumijemo, žena je sjajna, sve što priča stoji, i još pritom to priča zanimljivo i nadahnuto s puno prostora za pitanja i diskusiju. Ali.

 • Nouvelle cuisine Jadranke Kosor

  Najprije je istrošenu metaforu vrućeg krumpira, koju malo tko više i primjećuje jer je postale klišej - spretno prihvatila i vratila u izvorni kontekst iz kojeg dolaze krumpiri. U kuhinju i prehrambenu ekonomiju. U svojoj kuhinji/Vladi, potom je, s metaforom ukusne krumpir-salate, najavila da će (...)

 • Kuhinja u visokoj politici

  Pokušava li javnim obavljanjem kućanskih poslova ili barem pričom o tome kako ih obavlja, zamjenska kapetanica Jadranka Kosor nadomjestiti gubitak kompasa na HDZ-ovoj 'barci maloj' što pušta na sve strane? Može li joj to vraćanje 'iskonskim' ženskim poslovima pomoći da prikrije nedostatke svoje (...)

 • Zašto je zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji feminističko pitanje

  Zašto je zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji feminističko pitanje

  U posljednjih mjesec dana svi su mediji prepuni komentara novog zakona koji nam se prošlog petka poput giljotine spustio na vrat. U osudi restriktivnog, nestručnog i nepravednog zakona ujedinili su se partijski i nepartijski mediji, velik dio opozicije, stručnjaci i stručnjakinje koji se bave (...)

 • Vesna Kesić: In vitro veritas, ili o tome kako su žene zakoračile u političku arenu

  Vesna Kesić: In vitro veritas, ili o tome kako su žene zakoračile u političku arenu

  Po prvi puta organizirane žena upotrijebile su političku moć u obrani  svojih  interesa pred političarima koji s njihovim pravima i potrebama dilaju poput trgovačkih putnika.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM