Sa stavom

 • Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Francuska feministkinja i filozofkinja Elizabeth Badinter smatra da današnja statistika, kao i osobna iskustva, pokazuju da se kod muškaraca i žena odvija proces dubokih promjena o slici koju stvaraju o samima sebi kao i o drugima.

 • Kad bi u nas trenutno zavladala anarhija, što biste prvo uzeli?

  Kad bi u nas trenutno zavladala anarhija, što biste prvo uzeli?

  Neredi u Londonu, i drugim engleskim gradovima, najčešće opisivani kao "sumanuta pljačka i palež" možda bi se u javnosti percipirali drugačije da su djeca krala kruh. No, kako takvog jasnog iskaza siromaštva nije bilo, a izgrednici su svoje napore usmjerili na Foot Locker , Miss (...)

 • A zašto ne bismo prošetale jednu drolj-šetnju?

  A zašto ne bismo prošetale jednu drolj-šetnju?

  Već desetljećima starije feministkinje prigovaraju mlađima da uzimaju svoja prava zdravo za gotovo, da ne osjećaju sestrinstvo, da nisu politički aktivne. Slutwalks se, međutim, pojavljuju kao bučna oluja, protesti mladih žena protiv seksualnog nasilja i načina na koji se za to krivi žrtve.

 • Čudovišno

  Čudovišno

  Kanye West, Beyoncé i Jay-Z teško da bi mogli biti Libelin par rukavica. No, možda bi ih ipak morali malo bolje pogledati. Album Kanye Westa My Beautiful Dark Twisted Fantasy najbolji je u 2010. godini, ako je suditi po The Rolling Stoneu i MTVu.

 • SPLIT- Najbolja reklama za ZAGREB

  SPLIT- Najbolja reklama za ZAGREB

  Najveći je dalmatinski grad uoči PRIDEa bio inkubator primitivizma, netolerancije i diskriminacije, grad u kojem je sve najavljivalo subotnji sumrak ljudskih i manjinskih prava, počevši od novog vizualnog ruha odnosno homofobnih grafita i plakata, da bi se mudri mislioci kasnije prebacili u (...)

 • Za slobodu izbora

  Za slobodu izbora

  Ovih dana svjedočimo kako je posjet Pape iskorišten da bi se po tko zna koji put poslala poruka o "nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegova prirodnog skončanja..." te pozvalo na reviziju zakona koji dopušta prekid trudnoće. Svjesne smo da živimo u društvu u kojem su žene manje važne, (...)

 • Što donosi novi Zakon o referendumu

  Što donosi novi Zakon o referendumu

  Aleksandar Hatzivelkos je 2008. godine tijekom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o pristupanju Hrvatske NATO savezu bio glasnogovornik građanske inicijative Odluka narodu - NATO na referendum .

 • Zovem se Zelena

  Zovem se Zelena

  Da, trebala sam znati. Da s istim djavlom s kojim tikve sadim već 15 godina ne mogu izać na kraj, nego završit polupanih lončića. Poznajem funkcioniranje većine domaćih mainstream medija, pa kako sam onda mogla dozvoliti sebi da odem u tv emisiju Drugi format i pošaljem tako (...)

 • Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Postoji ozbiljna bojazan da će se ukidanjem instituta Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova smanjiti postojeći nivo zaštite od diskriminacije temeljem spola i seksualne orijentacije. Time će biti poništeni dugogodišnji pozitivni napori za postizanje rodne (...)

 • Medijsko-politički cirkus ili putokaz biračima?

  Medijsko-politički cirkus ili putokaz biračima?

  Vađenje gebisa, izvođenje turbo-folk poskočica ili pak očenaša, neki su od načina na koje su kandidati predsjedničkih ili parlamentarnih izbora iskoristili dodjeljene im televizijske minute, te tako pokušali osvojiti naše glasove. Dvadeset je godina prošlo od prvih višestranačkih izbora, a na (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM