Sa stavom

 • O lezbama, balijkama, političkoj ne/korektnosti i guglanju

  Prikazi žena u medijima često su blago rečeno osebujni. I kao takvi bivaju predmetom socioloških, feminističkih, kulturoloških i inih rasprava. Al' urednice, urednici, novinarke, novinari (kritikama, sugestijama, zakonu o ravnopravnosti spolova usprkos) sveudilj teraju po svome.

 • Pravo na silovanje

  Povuci-potegni oko novoga afganistanskog zakona o obitelji samo se na prvi pogled tiče 'tamo nekih', da ne reknemo: divljaka. Reklo bi se da se sve svodi na odnos snaga: da Kharzai prihvaća zakon koji dopušta silovanje u braku zato da bi osigurao većinu na skorim demokratskim izborima, ali (...)

 • Zbog ljubavi prema HDZ-u provela 5 godina u psihijatrijskoj ustanovi!

  Zbog ljubavi prema HDZ-u provela 5 godina u psihijatrijskoj ustanovi!

  Ana je bila sasvim obična šesnaestogodišnjakinja u primorskom gradu poznatom po luci i rokenrolu. Išla je u srednju umjetničku školu, družila se, izlazila vani... Osim školskih obaveza, Ana je imala i jedan hobi, strast štoviše.

 • Mala škola seksizma

  Piše Tajana Broz U subotnjem Novom listu Tihomir Ponoš posvetio je kolumnu navodnoj novoj svetoj kravi hrvatske politike, a to je prema njemu ravnopravnost spolova. Toj novoj svetoj kravi pripisao je oštar napad na slobodu izražavanja i slobodu mišljenja te je predstavio kao (...)

 • Postosmomartovska depresija

  U zadnja dva tjedna bilo je na desetke različitih događanja uoči Dana žena, od okruglih stolova, tribina, radio i tv emisija, konferencija za medije, do filmskih festivala posvećenih ženama, i prosvjednih povorki. I dok se na tim događajima govorilo o položaju žena u politici, ili na tržištu (...)

 • Tramvaj zvan sekularizam

  Prenosimo uvodnik s portala H-alter.org Korizmeno vrijeme kao apstinencijsko razdoblje uvijek donese različite vidove ljudskog odricanja. Ovogodišnji pobjednik je "Koalicija za sekularizam" koja se, hrabro i bez ustezanja, odrekla i samog Boga.

 • Zgrožena, zgađena i oduševljena

  Kako smo mi novinari uglavnom kritički nastrojeni u želji da budemo maksimalno objektivni i neovisni, osim naravno onih koji su ovisni i nisu objektivni, kad vam novinar/ka kaže da je zgrožen, zgađen i oduševljen znači da ste pogodili G točku.

 • Stampedo na umjetnu oplodnju

  Piše: Romana Dugandžija, novinarka poslovnih novina Business.hr U ovoj zemlji svi bi nešto stalno branili. Iskreno, ja bih s ovakvim delegatima najradije zabranila demokraciju da opet ne bismo slučajno izabrali istu garnituru.

 • Kako to izgleda kad HTV radi emisiju o rodnoj ravnopravnosti

  Dijana Čuljak Šelebaj uređivala je i vodila sinoćnje "Otvoreno" koje se, vjerovatno prigodom nadolazećeg 8. marta, bavilo ženama u politici. Iako je "Otvoreno" poznato po svom konceptu pro i contra , ovaj puta Čuljak Šelebaj je u studio dovela 8 istaknutih žena - političarki, (...)

 • Maloljetničke trudnoće

  Večernji list donio je proteklog vikenda priču o maloljetničkim trudnoćama u Virovitici. Pritom su priču obojali u blago ružičasto ne pitavši se koji su uzroci maloljetničkim trudnoćama, kakve će ona ostaviti posljedice na živote tih djevojaka te koliko društvo svojim žmirenjem pred (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM