Sa stavom

 • Slučaj Hrvatska:Obiteljsko nasilje - ženska stvar; žensko tijelo - crkvena stvar

  Novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ne jamči ni djelotvornu zaštitu žrtava niti primjereno kažnjavanje počinilaca - kao da životi žena žrtava obiteljskih nasilnika vrijede manje od života stradalih na cestama. Kakvo bi to uopće bilo društvo u kojemu je zakonom zabranjeno biti nasilan prema ženi nakon stresnog dana na poslu, i to još u vrijeme ekonomske krize? Kakva bi to bila država kad bi svaka žena imala pravo na majčinstvo i kad ne bi bilo potrebno da to njezino pravo autorizira zakoniti suprug.

 • Mitologija gender-diskursa

  Debata nad izvorima društvene isključenosti žena i aktivnostima za sprečavanje diskriminacije trebala bi u obzir uzimati ulogu mitova i pogrešnih stereotipa vezanih uz tako zvanu "muškost" i "ženskost". S mitologijom "ženskosti" i "muškosti" susrećemo se ne samo u krugu (...)

 • Gay lobi drma Hrvatskom

  Gay lobi drma Hrvatskom

  Nacionalna se dalekovidnica možda ne može pohvaliti promicanjem ravnopravnosti spolova  /ok, prikažu tu i tamo poneku sapunicu i srodan ženski film al što ne umeju Helenu i Gordanu da razlikuju, ne ide pa ne ide:)

  Imaju oni zato drugih vrednota. Kad se najmanje nadate, prateći emisije za noćobdije, možete čuti jako zanimljive stvari. Dosta vam je da povežete dva i dva te na temelju kratkog priloga, u primjerice glazbenoj emisiji, dođete na trag fascinantnih otkrića.

 • Do ravnopravnosti spolova preko telenovela

  Jedna od Libelinih dražih tema svakako je jedina nam javna televizija , o čijem shvaćanju rodne ravnopravnosti smo već nekoliko puta pisale. Kada je stigao poziv za sjednicu Odbora za ravnopravnost spolova na kojem će upravo sam HRT pričati o tome kako promiču jednakost spolova, srce (...)

 • Prva premijerka

  Prva premijerka

  Iako je jučer u otprilike 15 minuta Hrvatska dobila prvu premijerku od samostalnosti i prvu predsjednicu trenutno najjače političke stranke (i još k tome desne), nitko da nađe vremena za prigodnu proslavu te činjenice (osim nepoznatog nekog čiji buket cvijeća su jučer uslikali pred Banskim (...)

 • Here I Go Again...

  Već nam ponestaje zabavnih naslova kojima bismo popratile postove o emisijama koje uređuje i vodi Dijana Čuljak Šelebaj. Nakon emisije o rodnoj ravnopravnosti i nakon emisije u kojoj je patronizirala glasnogovornicu studenata/ica Filozofskog fakulteta, sada je uredila i odvodila (...)

 • Lekcija iz aktivizma!

  Lekcija iz aktivizma!

  Par savjeta kako se uspješno okupiti na Markovom trgu. Prvo vam treba ideja ili tema oko koje ćete se okupiti. Trebaju vam ljudi koji će vas podržati. Treba netko tko će sve to organizirati. Treba netko tko će pokriti materijalne troškove ukoliko ih budete imali.

 • Zovi 060 (3,66 + PDV) za besplatno obrazovanje

  Zovi 060 (3,66 + PDV) za besplatno obrazovanje

  Studentski val prosvjeda zahvatio je i naš fax. Od četvrtka službeno je i Fakultet političkih znanosti u blokadi! Naši ciljevi isti su kao i ciljevi naših kolega i kolegica s Filozofskog fakulteta te iz ostalih dijelova Hrvatske, koji su se pridružili prosvjedu.

 • U kojem smo zapravo tropskom voću?

  U kojem smo zapravo tropskom voću?

  U predstavništvu Europske Komisije u Dublinu se početkom travnja održala jednodnevna konferencija na temu "Izazovi irskim ženama u trenutnoj ekonomskoj situaciji". Pokušali su odgovoriti na pitanja poput kakvu ulogu žene igraju u nacionalnom i globalnom oporavku ekonomije, trebamo (...)

 • O lezbama, balijkama, političkoj ne/korektnosti i guglanju

  Prikazi žena u medijima često su blago rečeno osebujni. I kao takvi bivaju predmetom socioloških, feminističkih, kulturoloških i inih rasprava. Al' urednice, urednici, novinarke, novinari (kritikama, sugestijama, zakonu o ravnopravnosti spolova usprkos) sveudilj teraju po svome.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM