Sa stavom

 • Žene su oduvijek prekidale trudnoće

  Žene su oduvijek prekidale trudnoće

  Kroz američku povijest, žene svih klasa, rasa, starosne dobi i društvenih položaja prekidale su svoje trudnoće, i prije nego što su se pojavili bilo kakvi zakoni o pobačaju i nakon što su zakoni 19. stoljeća ograničili pristup pobačaju. Naše nepoznavanje te povijesti, međutim, pomaže (...)

 • Ne brini, sestro, mi smo tvoj vučji čopor

  Ne brini, sestro, mi smo tvoj vučji čopor

  Nakon što smo objavile zbivanja i borbe na polju prava žena u Hrvatskoj u 2019. godini, evo i kratkog pregleda na globalnoj razini. Kako je izgledala feministička borba diljem svijeta 2019. godine i oko kojih se ključnih problema vodila? Neke od borbi su dugotrajne i ne tako vidljive pa - uz (...)

 • 2019: Bile smo, jesmo, bit ćemo

  2019: Bile smo, jesmo, bit ćemo

  Dok odbrojavamo posljednje dane 2019. godine, prisjećamo se svega što smo na političkom i društvenom planu prošle ove godine. Kako godine prolaze , izgleda kao da svjetlo na kraju tunela neprestano titra, a začaranom krugu pokušaja oduzimanja i istovremene borbe za očuvanje naših prava baš se (...)

 • Alkoholizam - 'ravnopravnost' koja nije bila potrebna

  Alkoholizam - 'ravnopravnost' koja nije bila potrebna

  Kako pričati o alkoholu, a pritom ne pokvariti blagdanski raspored domjenaka i novogodišnju pijanku? Posljednjih se dana zabavljamo gledajući pijano čelo države, a društvene mreže frcaju memeovima koji banaliziraju upotrebu alkohola kao kul sredstva za smirenje i hendlanje problema ili (...)

 • Jačanje transfobnih glasova unutar feminizma

  Jačanje transfobnih glasova unutar feminizma

  U posljednje vrijeme, nažalost, svjedočimo sve prisutnijim transfobnim glasovima unutar feminizma. Takozvane i samoprozvane "radikalne feministkinje," inzistiraju na ukidanju roda, što se najjasnije manifestira kroz napade na trans osobe. Ti napadi su najčešće skriveni pod krinkom samo (...)

 • Surogat-majčinstvo u globalnom kapitalističkom patrijarhatu

  Surogat-majčinstvo u globalnom kapitalističkom patrijarhatu

  O surogat-majčinstvu želim napisati tekst od proljeća/ljeta ove godine, kada je ova tema došla u fokus zbog najavljenog (Pred)nacrta građanskog zakonika u susjednoj Srbiji koji regulira obiteljske odnose kao i status materinstva i očinstva u slučaju začeća uz biomedicinsku pomoć.

 • Prve bajke bile su feministička kritika patrijarhata - moramo oživjeti njihovu ostavštinu

  Prve bajke bile su feministička kritika patrijarhata - moramo oživjeti njihovu ostavštinu

  Većina revolucija započinje tiho. Na primjer, bajke. Popularno je shvaćanje da su bajke nastale isključivo usmenom predajom – od neobrazovane dadilje, "majke guske", priče su se stoljećima prenosile uz ognjište. Ali ova je priča mit.

 • Ne stane na Stup srama, pa ćemo ovako

  Ne stane na Stup srama, pa ćemo ovako

  Za sve one koji/e su propustili/e ovotjedno izdanje Nedjeljom u 2 evo što o seksualnom nasilju kaže Aleksandar Stanković. Koliko se informirao o temi prije emitiranja, ostavit ćemo vam na prosudbu. (izvor: Nedjeljom u 2 s Jelenom Veljačom , 20.10.2019.): "Malo miješamo nasilje nad (...)

 • Bile smo, jesmo, bit ćemo

  Bile smo, jesmo, bit ćemo

  U trećem razredu osnovne škole, dok smo se vraćali doma s nastave, grupa dječaka bacila me na pod i kao "škakljala". Vikala sam da prestanu, bilo im je smiješno i nisu odustajali. Kad sam se konačno uspjela izvući, druga djeca oko mene pokušala su me smiriti sa: "Pa sviđaš im se, sve je OK".

 • Ana(u)to(no)mija sveučilišta u hrvatskom Gileadu

  Ana(u)to(no)mija sveučilišta u hrvatskom Gileadu

  Ima li na sveučilištu mjesta za promociju crkvenih dogmi i "znanstvenih" djela koja su evidentno usmjerena protiv temeljnih ljudskih prava, i to onih koja su upisana u međunarodne pravne dokumente koje potpisuje ova država te u sam Ustav? Očito ima.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM