Sa stavom

 • Hrvatske umjetnice od kraja 19. do 21. stoljeća - 2. dio

  Hrvatske umjetnice od kraja 19. do 21. stoljeća - 2. dio

  Za one koje_i još ne znaju, izložba Zagreb, grad umjetnica prva je izložba posvećena samo umjetnicama (od samostalnosti RH) u razdoblju od kraja 19. do 21. stoljeća, s radovima u svim medijima - od klasičnih slikarstva i kiparstva do suvremenih načina umjetničkog izražavanja.

 • Hrvatske umjetnice od kraja 19. do 21. stoljeća - 1. dio

  Hrvatske umjetnice od kraja 19. do 21. stoljeća - 1. dio

  Kada sam vidjela da će Umjetnički paviljon održati izložbu o hrvatskim umjetnicama jako sam se obradovala, zato što kada se govori o umjetnosti u kontekstu Hrvatske, spominju se gotovo isključivo umjetnici. Izložba Zagreb, grad umjetnica bit će prva izložba posvećena samo (...)

 • Evo što sam saznala iz razgovora sa ženama o seksu

  Evo što sam saznala iz razgovora sa ženama o seksu

  U jesen 2014. stajala sam u mnoštvu žena koje su službenicima_ama Američke agencije za hranu i lijekove ( FDA ) opisivale kako im se libido smanjio u usporedbi s prijašnjim. Za neke je to bio postepeni pad, za druge se dogodio odjednom, "kao da je netko pritisnuo prekidač".

 • Prekinula sam trudnoću jer nisam imala plaćeni porodiljni dopust

  Prekinula sam trudnoću jer nisam imala plaćeni porodiljni dopust

  U ljeto 2018., imala sam 34 godine. Živjela sam s budućim suprugom u jednosobnom stanu u ruralnoj Novoj Engleskoj. Nakon što sam skoro godinu dana bila nezaposlena, bila sam presretna kada mi je ponuđen posao s punim radnim vremenom na koledžu.

 • Silovatelj si ti!

  Silovatelj si ti!

  Ritam je zarazan, mnoštvo žena diži stisnute pesnice i pomiče stopala. Njihovi glasovi se podižu dok pjevaju stih: "To nije moja greška, niti gdje sam bila i što sam obukla!" Mnoge žene će razumjeti, samo iz ovog stiha, da se radi o silovanju.

 • Žene su oduvijek prekidale trudnoće

  Žene su oduvijek prekidale trudnoće

  Kroz američku povijest, žene svih klasa, rasa, starosne dobi i društvenih položaja prekidale su svoje trudnoće, i prije nego što su se pojavili bilo kakvi zakoni o pobačaju i nakon što su zakoni 19. stoljeća ograničili pristup pobačaju. Naše nepoznavanje te povijesti, međutim, pomaže (...)

 • Ne brini, sestro, mi smo tvoj vučji čopor

  Ne brini, sestro, mi smo tvoj vučji čopor

  Nakon što smo objavile zbivanja i borbe na polju prava žena u Hrvatskoj u 2019. godini, evo i kratkog pregleda na globalnoj razini. Kako je izgledala feministička borba diljem svijeta 2019. godine i oko kojih se ključnih problema vodila? Neke od borbi su dugotrajne i ne tako vidljive pa - uz (...)

 • 2019: Bile smo, jesmo, bit ćemo

  2019: Bile smo, jesmo, bit ćemo

  Dok odbrojavamo posljednje dane 2019. godine, prisjećamo se svega što smo na političkom i društvenom planu prošle ove godine. Kako godine prolaze , izgleda kao da svjetlo na kraju tunela neprestano titra, a začaranom krugu pokušaja oduzimanja i istovremene borbe za očuvanje naših prava baš se (...)

 • Alkoholizam - 'ravnopravnost' koja nije bila potrebna

  Alkoholizam - 'ravnopravnost' koja nije bila potrebna

  Kako pričati o alkoholu, a pritom ne pokvariti blagdanski raspored domjenaka i novogodišnju pijanku? Posljednjih se dana zabavljamo gledajući pijano čelo države, a društvene mreže frcaju memeovima koji banaliziraju upotrebu alkohola kao kul sredstva za smirenje i hendlanje problema ili (...)

 • Jačanje transfobnih glasova unutar feminizma

  Jačanje transfobnih glasova unutar feminizma

  U posljednje vrijeme, nažalost, svjedočimo sve prisutnijim transfobnim glasovima unutar feminizma. Takozvane i samoprozvane "radikalne feministkinje," inzistiraju na ukidanju roda, što se najjasnije manifestira kroz napade na trans osobe. Ti napadi su najčešće skriveni pod krinkom samo (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM