Sa stavom

 • Začetnica Everyday Sexism Project: Biti feministkinja znači biti optuživana za preosjetljivost i histeriju

  Začetnica Everyday Sexism Project: Biti feministkinja znači biti optuživana za preosjetljivost i histeriju

  U proljeće 2012. godine, nakon postavljanja web-stranice koja se bavi rodnom nejednakošću, zatražila sam podršku Lady Gage na njezinom Twitteru. Želeći podići svijest o mojem novom projektu Everyday sexism , ponadala sam se da će ona proširiti vijest sa svojim pratiteljima/cama.

 • Mom-shaming iliti zašto osuđujemo tuđe odgojne metode?

  Mom-shaming iliti zašto osuđujemo tuđe odgojne metode?

  Bez obzira imate li djecu, vjerojatno ste već dobro upoznate/i s pojmom mom-shaming . Posramljivanje majki je odavno ukorijenjeno u našu kulturu, ali posljednjih godina je postalo toliko rašireno da još moram upoznati majku koja nije iskusila barem stupanj posramljivanja.

 • Istanbulska konvencija je stupila na snagu - kako dalje?

  Istanbulska konvencija je stupila na snagu - kako dalje?

  Istanbulska konvencija kao "tema" zauzimala je velik dio javne rasprave u posljednjih nekoliko godina. Nakon ratifikacije u Hrvatskom saboru 13. 4. 2018., Konvencija je stupila na snagu 1. 10. ove godine. Borba u Hrvatskoj za njeno usvajanje bila je duga i iscrpljujuća.

 • 'Zašto nije otišla?' nije pitanje, nego osuda

  'Zašto nije otišla?' nije pitanje, nego osuda

  "A što je ona uopće radila s njim?", "Zašto nije otišla ranije?", "Valjda je njoj dobro", "Neke svašta istrpe za novu torbicu", "Mogla je odmah vidjeti da je kreten" samo su neki od otrovnih komentara na račun žena koje ostaju u zlostavljačkim vezama ili iz njih "prekasno" izlaze.

 • Dosta s neuroznanstvenim glupostima o 'ružičastim' i 'modrim' mozgovima!

  Dosta s neuroznanstvenim glupostima o 'ružičastim' i 'modrim' mozgovima!

  U tjednu loših vijesti, evo zrake sunca: znanstvenici su otkrili nešto što će nam promijeniti živote. Muškarci i žene se, konačno je dokazano, posve razlikuju! Ovo je, dobro zaključujete, sažetak razvikanog istraživanja koje je dospjelo na naslovnicu Times magazina.

 • Nisu ružne žene, nego patrijarhat

  Nisu ružne žene, nego patrijarhat

  Bilo da im se konformiramo, bilo da ih preispitujemo i svjesno se ili nesvjesno njima igramo, bilo da ih namjerno i drsko kršimo, sve smo više ili manje svjesne standarda ljepote koji trenutno vrijede u ovom prostoru i vremenu. Kozmetička se industrija, uz pomoć medija, pobrinula da ni u (...)

 • Budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića

  Budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića

  Prenosimo reakciju na medijsku i općedruštvenu erupciju mržnje prema izbjeglicama koju je do ovog trenutka supotpisalo preko 450 osoba iz aktivističkih, medijskih, akademskih i umjetničkih krugova te podržalo gotovo 40 kolektiva, organizacija, uredništava i inicijativa, među njima i Libela.

 • 'Politika nulte stope' neće zaustaviti mržnju i nasilje

  'Politika nulte stope' neće zaustaviti mržnju i nasilje

  Twitter i Facebook ne čine dovoljno po pitanju uklanjanja govora mržnje s društvenih mreža, problema koji seže mnogo dublje, piše Medium.com. Moderno društvo podbacilo je u borbi protiv rasizma i netolerancije. Ono što je učinilo, pokopalo je ljutito, crno srce dublje, gdje tuče (...)

 • Tko se boji mjesečnice još?

  Tko se boji mjesečnice još?

  Ana danas nije došla na posao, a nije je bilo ni jučer. Nazvala je nadređene i zamolila za dva slobodna dana. (Navodni) razlog njezina izostanka, crijevna je viroza. Odobreni su joj slobodni dani bez dodatnih pitanja; probavne smetnje doživjeli smo gotovo svi – nema ništa apstraktno u (...)

 • Klevetnice i lažljivice na kiretaži

  Klevetnice i lažljivice na kiretaži

  "KBC Split tužit će zastupnicu MOST-a?", zapitao se u ponedjeljak Večernji list . Svega nekoliko sati kasnije, v. d. ravnatelja KBC-a Split Julije Meštrović za Dnevnik.hr odgovara: "Nije istina da ćemo tužiti Ivanu Ninčević-Lesandrić .

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM