Sa stavom

 • Prestanimo govoriti 'nisam za abortus', kad zapravo jesmo

  Prestanimo govoriti 'nisam za abortus', kad zapravo jesmo

  Beskrajne se rasprave, i to nažalost ciklički, vode o reproduktivnim pravima kao segmentu ženskih prava. Iznova i iznova slušamo jedne te iste argumente o "početku života", o njegovoj svetosti, o pravu na isti. Rasprave vodimo ne samo na akademskoj i stručnoj, nego na svim razinama, i unutar (...)

 • Neplaćeni ženski rad nisu samo kućanski poslovi

  Neplaćeni ženski rad nisu samo kućanski poslovi

  "Svemu si me podučila. Hvala ti. Promijenila si mi viđenje svijeta". Varijantama ove izjave obilježena su mi sjećanja na svaki prekid veze koji sam ikad doživjela – bilo da sam ostavljala ili bila ostavljena. Nakon te izjave obično bi uslijedio sjetan pogled, posljednji poljubac, (...)

 • Toksični maskulinitet hrani 'alt-right' pokret - i obratno

  Toksični maskulinitet hrani 'alt-right' pokret - i obratno

  U diskusijama o paranoidnom ekstremno-desničarskom strahu od kulturalne i rasne "prevlasti", koji prožima anti-imigrantsku retoriku diljem svijeta, često se previđa njegova dubinska povezanost s mizoginim napadima koji su također na internetu u porastu u posljednjem desetljeću.

 • Pet genijalnih žena iz povijesti o kojima trebamo govoriti

  Pet genijalnih žena iz povijesti o kojima trebamo govoriti

  1. Hypatia Hypatia je bila genijalna žena. Bila je matematičarka, astronomkinja i izumiteljica. J edna je od prvih, ako ne i prva, zabilježenih žena u matematici . Rođena je nekad između 350. i 370. godine pr. n. e.

 • Kad žensko 'ne' vrijedi manje od njezinog (fiktivnog) dečka

  Kad žensko 'ne' vrijedi manje od njezinog (fiktivnog) dečka

  Kada Lucie-Colombe Chailan izađe u klub s prijateljicama, uvijek pazi da je na zaslonu svog telefona ima fotografiju svoga dečka. Kaže da je to jedini način da spriječi pokušaje flerta ili traženje telefonskog broja. Reći da nije zainteresirana nije dovoljno, kaže 22-godišnjakinja.

 • Socijalizam i oslobođenje žena

  Socijalizam i oslobođenje žena

  Ovo je sedmi tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni (...)

 • Muškarci smatraju seksualno uznemiravanje manjim problemom nego prije početka #MeToo pokreta

  Muškarci smatraju seksualno uznemiravanje manjim problemom nego prije početka #MeToo pokreta

  U godinu i pol, otkada se #MeToo pokret pojavio u SAD-u, mnogo toga se promijenilo. Premda su mnogi počinitelji seksualnog nasilja maknuti sa svojih pozicija moći, čini se da je zanimanje za ovaj problem u opadanju. Gallupova anketa objavljena prošlog ponedjeljka je pokazala da su muškarci (...)

 • 'Želimo biti jedna velika safe zona i obitelj koju možda nemate kod kuće'

  'Želimo biti jedna velika safe zona i obitelj koju možda nemate kod kuće'

  Godine 2009., 29. siječnja u 21 sat, u znaku vodenjakuše s mjesecom u ribama, jednim eventom u Funku porođen je Zbeletron , sinonim za najbolji tulum u gradu te kolektiv koji promovira žene u glazbi, pogotovo lezbijke, biseksualne i trans žene.

 • Marksizam protiv roda

  Marksizam protiv roda

  Ovo je šesti tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni anarhizam i (...)

 • Nešto uvijek ostaje: Nakon prekida šutnje slijede teži koraci

  Nešto uvijek ostaje: Nakon prekida šutnje slijede teži koraci

  Jesmo li svjesni nasilja nad ženama koliko bi trebali? Jeste li ikada razmišljali o tome što prolazi žrtva nasilja i koliku traumu nosi u sebi? Ovaj tekst nastao je kao osobni poriv za borbom protiv nasilja te je prožet mislima autorica i autora iz nekoliko različitih područja ljudske (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM