Sa stavom

 • Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtjeve od novog tzv. Zakona o pobačaju Platforme za reproduktivna prava prenosimo u cijelosti. Dok čekamo novi tzv. Zakon o pobačaju, opozicijske stranke, nezavisne stručnjakinje i udruge ponudile su nekoliko jako dobrih zakonskih rješenja.

 • Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće, a obitelji su na prvoj crti promjena. Primjeri koje roditelji, skrbnici_e i šira obitelj predstavljaju kod kuće oblikuju način na koji iduće generacije razmišljaju o rodu i jednakosti. Od razbijanja rodnih stereotipa do ravnopravne skrbi za djecu, (...)

 • Razgovarajmo o vaginama - ali ne kroz prizmu profita

  Razgovarajmo o vaginama - ali ne kroz prizmu profita

  Vagine su danas posvuda. Za nešto tako privatno, vagina je danas javna više nego ikad prije. Prošećete li ulicom, iz izloga će vas promatrati vagina od filca. Uključite li televizor, eto razgovora o vaginama prije jutarnjih vijesti. Knjige s ružičastim i crvenim koricama pristojno mi se gomilaju (...)

 • Povezivanje žena s prirodom - kroz povijest alat represije - može biti izvor moći

  Povezivanje žena s prirodom - kroz povijest alat represije - može biti izvor moći

  U proteklih nekoliko mjeseci počela sam puštati korijenje. Zvuči kao klišej, ali upravo to radim. Vikende provodim pretvarajući otužni stari travnjak u gredice, slažući iverje, slamu i konjski izmet dovučen s obližnjih pašnjaka na plodno tlo kako bih uzgajala salatu i kelj.

 • Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

  Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

  Tradicija tetoviranja stara je tisućama godina i rasprostranjena diljem svijeta, od Ötzija , 12 tisuća godina stare mumije pronađene u Alpama, do starih Egipćana koji su tetoviranjem liječili razne bolesti. Tetoviranje je dio mnogih tradicija i ima nevjerojatno bogatu i raznoliku (...)

 • Leyla Güven, solidarnost i oslobođenje: Štrajk glađu kao žensko pitanje

  Leyla Güven, solidarnost i oslobođenje: Štrajk glađu kao žensko pitanje

  "Danas se politika izolacije od g. Öcalana nameće ne samo njemu, nego - u njegovoj ličnosti - društvu u cjelini. Izolacija je zločin protiv čovječnosti. Na neodređeno vrijeme krećem u štrajk glađu kako bih prosvjedovala protiv izolacije g. Öcalana. Od sada se više neću braniti na sudu.

 • Trans osobe zaslužuju priznavanje svoje stručnosti

  Trans osobe zaslužuju priznavanje svoje stručnosti

  Kao vidljivo transfeminina akademkinja, na raznim sam događajima pozvana govoriti o trans pitanjima. Kada poziv upućuje netko izvan LGBT zajednice, uvijek su prilika za dijeljenje mog osobnog iskustva. Radi se o jednom od najvećih klišeja reprezentacije; unatoč mojoj stručnosti na području prava (...)

 • Crveni feminizam u postmodernizmu

  Crveni feminizam u postmodernizmu

  Ovo je osmi tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni anarhizam (...)

 • KBC Rijeka: 'Medikamentozni abortus je bolje rješenje - manje traumatično za tijelo i čuva zdravlje žena'

  KBC Rijeka: 'Medikamentozni abortus je bolje rješenje - manje traumatično za tijelo i čuva zdravlje žena'

  Kako će se uskoro na hrvatskom tržištu naći ključna kombinacija lijekova za medikamentozni abortus , neinvazivnu metodu prekida trudnoće kao alternativu kirurškom obavljanju pobačaja, poslale smo upit Kliničkom bolničkom centru Rijeka, koji od 2015. godine koristi medikamentoznu pilulu, da (...)

 • Prestanimo govoriti 'nisam za abortus', kad zapravo jesmo

  Prestanimo govoriti 'nisam za abortus', kad zapravo jesmo

  Beskrajne se rasprave, i to nažalost ciklički, vode o reproduktivnim pravima kao segmentu ženskih prava. Iznova i iznova slušamo jedne te iste argumente o "početku života", o njegovoj svetosti, o pravu na isti. Rasprave vodimo ne samo na akademskoj i stručnoj, nego na svim razinama, i unutar (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM