Sa stavom

 • Marksizam protiv roda

  Marksizam protiv roda

  Ovo je šesti tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni anarhizam i (...)

 • Nešto uvijek ostaje: Nakon prekida šutnje slijede teži koraci

  Nešto uvijek ostaje: Nakon prekida šutnje slijede teži koraci

  Jesmo li svjesni nasilja nad ženama koliko bi trebali? Jeste li ikada razmišljali o tome što prolazi žrtva nasilja i koliku traumu nosi u sebi? Ovaj tekst nastao je kao osobni poriv za borbom protiv nasilja te je prožet mislima autorica i autora iz nekoliko različitih područja ljudske (...)

 • Pet žena koje mijenjaju svijet - riječima

  Pet žena koje mijenjaju svijet - riječima

  Stoljećima žene vlastitim riječima ispisuju priče koje educiraju i inspiriraju, počevši od Corette Scott King i njezinih izvještaja s prvih linija pokreta za ljudska prava do Malale Yousafzai i njezine priče o preživljavanju talibanskog pokušaja atentata.

 • Muškarci te neće zaštititi

  Muškarci te neće zaštititi

  Kao mala sam pogledala puno filmova i serija u kojima glavni ženski lik sanjari o vječanju s glavnim muškim likom. Disneyjeve princeze poput Snjeguljice , Ariel , Belle , lijepe Jasmine i Aurore ( Trnoružice ), pa čak i Mulan , dale su mi do znanja što mora biti moja životna (...)

 • Kakve veze ima socijalizam sa seksom?

  Kakve veze ima socijalizam sa seksom?

  Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Berlinu je Muzej DDR-a , otvoren 2006. godine s ciljem da pokaže posjetiteljima/icama kakav su život vodili/e obični/egrađani/ke Istočne Njemačke prije pada Berlinskog zida. Muzej se služi interaktivnim instalacijama, dokumentima, fotografijama (...)

 • Neprofitni mediji su važni - piši ministrici!

  Neprofitni mediji su važni - piši ministrici!

  Vijeće Europe prepoznaje vrijednost medija zajednice kao izvora lokalnog sadržaja, kulturne i jezične raznolikosti, medijskog pluralizma, socijalnog uključivanja i interkulturalnog dijaloga. Sve je veće priznavanje njihovog značaja i potrebe za financijskom potporom, što se ističe i u (...)

 • U medijskoj želji za skandalima gube se zločini crkve

  U medijskoj želji za skandalima gube se zločini crkve

  Komentar članice uredništva Libele Katatrine Pavičić-Ivelja, originalno objavljen na portalu Radio Slobodna Evropa , prenosimo u cijelosti. Iako se na prvi pogled možda i može činiti da se u nedavnom Jezerinčevom slučaju radi o nepromišljenoj, u afektu izrečenoj izjavi s obzirom na (...)

 • Medijska fascinacija 'džihadističkim mladenkama' kao šamar feminističkoj borbi protiv ISIS-a

  Medijska fascinacija 'džihadističkim mladenkama' kao šamar feminističkoj borbi protiv ISIS-a

  Dok se u Al-Baghouzu, omanjem mjestašcu na jugoistoku sjeverno-sirijskog teritorija, vode posljednje bitke protiv teritorijalno već gotovo izbrisane Islamske države – čijim je borcima trenutno preostalo područje od tek 700-tinjak četvornih metara – svjetske medije, umjesto priča o (...)

 • Noćni marš za 8. mart: Glasne i borbene

  Noćni marš za 8. mart: Glasne i borbene

  Feministički kolektiv fAKTIV poziva vas na četvrti Noćni marš za 8. mart u Zagrebu. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, odakle se maršira do Zrinjevca. Poziv prenosimo u cijelosti. 8. mart naš je dan - dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki (...)

 • Nisam 'sretnica' zato što moj suprug kuha i posprema

  Nisam 'sretnica' zato što moj suprug kuha i posprema

  Prošlo je sedam poslijepodne u trenutku kad se suprug vratio s posla. Put kući odužio mu se odlaskom u trgovinu po dnevne potrepštine: mlijeko, jaja i higijenske uloške. Smještena na lopti za vježbanje usred dnevnog boravka, slažući tople ručnike iz sušilice, moj pozdrav dobrodošlice popraćen je (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM