Sa stavom

 • Tko kontrolira porijeklo novca koji se koristi za potkopavanje reproduktivnih prava?

  Tko kontrolira porijeklo novca koji se koristi za potkopavanje reproduktivnih prava?

  Feministički kolektiv fAKTIV reagirao je na izjave Ike Mandurića . Poslušajte ovu snimku . Nastala je prije dvije godine na Susretu katoličke mladeži. Na snimci možete čuti kako Ike Mandurić zamišlja odgoj mladeži. Razmislite o ovoj snimci dok čitate o kampu za "prave" muškarce, (...)

 • Povijest pokreta #MeToo duža je nego što se misli

  Povijest pokreta #MeToo duža je nego što se misli

  "U mjuziklu "Six" supruge kralja Henryja VIII imaju svoj #MeToo trenutak" "Može li Joe Biden preživjeti još jedan #MeToo trenutak?" "Južni baptisti suočavaju se s #MeToo trenutkom" "#MeToo trenutak za ekonomiju" Od listopada 2017. godine, kada je na stranicama New York (...)

 • Legla mizoginije: Problematične stranice koje "raskrinkavaju" uljepšane fotografije žena

  Legla mizoginije: Problematične stranice koje "raskrinkavaju" uljepšane fotografije žena

  Instagramski profili koji "raskrinkavaju" influencerice koje koriste Photoshop leglo su mizoginije, iako tvrde kako im je cilj "osnažiti" žene, napisala je Jesselyn Cook u tekstu The New Feminist Trent Thats Breeding Mob Misogyny. Ranije ove godine horde "trolova" slile su se na (...)

 • Uskraćivanje prava na pobačaj ima posljedice na zdravlje žena

  Uskraćivanje prava na pobačaj ima posljedice na zdravlje žena

  Nije tajna da dostupnost pobačaja utječe na osobni život, karijeru, čak i na financije, ali nova studija pokazuje da utječe i na fizičko zdravlje. Istraživanje o ženskom zdravlju i pobačaju koje je nedavno objavljeno u Annals of Internal Medicine pokazuje da uskraćivanje mogućnosti (...)

 • Zašto nam je potreban socijalistički feminizam?

  Zašto nam je potreban socijalistički feminizam?

  Laura Pidcock , članica parlamenta UK-a (Laburistička stranka), piše o svom nedavnom majčinstvu i o tome kako ju je to iskustvo uvjerilo da nam je potreban feminizam koji će govoriti u ime ženske radničke klase. Na aktivnoj ljevici feminizam je opet tema rasprave.

 • Tko se tuče taj se voli, zar ne?

  Tko se tuče taj se voli, zar ne?

  Prošli tjedan sam išla kod prijateljice na kućni party, na kojem sam upoznala jednu njezinu stariju prijateljicu. U razgovoru s njom, nazovimo ju Mira, otkrila sam da je trudna i da će joj to biti četvrto dijete. Mira je pričala o jutarnjim mučninama, manjku želje za brijanjem cijelog tijela i (...)

 • O ženama koje nisu kao druge

  O ženama koje nisu kao druge

  Izašla sam iz kafića okružena svojim muškim prijateljima dogovarajući se kamo ćemo dalje. Kada smo skrenuli na uglu, primijetili smo grupicu tinejdžera naših godina, obučene u trenirke i bejzbolske kape. Nekoliko njih počelo je dobacivati našoj grupici, bacajući uobičajene uvrede tipične za (...)

 • Embriji nemaju srce

  Embriji nemaju srce

  U posljednjih nekoliko godina, šest država u SAD-u – Kentucky, Mississippi, Ohio, Georgia, Iowa i Sjeverna Dakota – usvojile su takozvane "zakonske prijedloge o otkucajima srca" – što je fraza za prijedlog za zabranu pobačaja od 6. tjedna trudnoće, odnosno trenutka u kojemu (...)

 • Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Kada su žene većinski zastupljene u radnoj snazi, to je obično u industrijama pomoći - čišćenju, njezi, tajničkom radu i, sada, svijetu virtualnih asistenata. Istraživanje koje je proveo Unesco pokazalo je da se upotrebom ženskih glasova u umjetnoj inteligenciji (AI) - kao što je Microsoft učinio (...)

 • Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Slučajevi kaznenih djela silovanja su vrlo često slučajevi koji su poznati kao teško dokazivi i bez materijalnih dokaza. Često se u postupku sukobljava iskaz počinitelja protiv iskaza žrtve, bez drugih svjedoka, a čak i u slučaju gdje postoje materijalni dokazi, izostanak pristanka je teško (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM