Sa stavom

 • Muškarci (ni)su emotivni

  Muškarci (ni)su emotivni

  Hodajući Bipom u potrazi za omiljenim losionom, vidjela sam mamu, tatu i njihovog sina kako stoje kraj sekcije za malu djecu. Nisam obratila veliku pozornost na njih dok nisam čula kako mama i tata 'ohrabruju' svog sina, koji je bio vidno uznemiren i na rubu suza, da ne plače jer nije "curica" (...)

 • Žena se nada diskreciji - Bilješke o povijesti pobačaja 2

  Žena se nada diskreciji - Bilješke o povijesti pobačaja 2

  Tekst je nastavak teksta Nismo mi krive - Bilješke o povijesti pobačaja 1 . U veljači 1945. AVNOJ donosi odluku kojom su ukinuti i proglašeni nevažećima svi pravni propisi koje je donio okupator i pomagači za vrijeme okupacije, kao i oni na snazi u trenu okupacije ako nisu u skladu s (...)

 • Neprijatno nam je

  Neprijatno nam je

  Dok sam čitala komentare na svedočenja žena o nasilju koje su doživele u ginekološkim ambulantama i porođajnim salama, reakcije većine muškaraca, koji su bili sa jedne strane zgroženi što se o nečemu tako "intimnom" uopšte govori (kao da je zdravlje intima) ili sa druge, iskazivali otvoren (...)

 • Politička (bes)korisnost homofobije: slučaj Hrvatske i Rumunjske

  Politička (bes)korisnost homofobije: slučaj Hrvatske i Rumunjske

  Početkom mjeseca poražen je homofobni referendum o braku u Rumunjskoj , na opće zadovoljstvo i slavlje tamošnjih LGBTIQ organizacija i šireg progresivnog društva. Organizirani otpor referendumu i poziv na njegov bojkot s ciljem što manje izlaznosti je uspio – glasovanju je pristupilo 10 (...)

 • Feministički pokret za rušenje kapitalizma, 1. dio

  Feministički pokret za rušenje kapitalizma, 1. dio

  Ovo je prvi dio iz dvodjelne serije o antikapitalističkom feminizmu u Južnoj Americi, na osnovu brojnih koncepata i analiza do kojih smo mogli doći u SAD-u. Drugi dio će uključiti tekst u obliku pamfleta za preuzimanje i dijeljenje. Na kraju ovog prvog dijela naći ćete rječnik termina.

 • Zašto smo šutjele?

  Zašto smo šutjele?

  Bilo je vjerojatno samo pitanje vremena kad će se, nakon 400, 500, 600 užasnih priča s poroda, biopsija, kiretaža, javiti i ona žena koja će reći da nije to baš tako i da je njoj bilo skroz oke roditi. Ista je priča za sve teme u kojima žene ispaštaju.

 • Guerrilla Girls pomažu muzejima koji podržavaju #MeToo pokret

  Guerrilla Girls pomažu muzejima koji podržavaju #MeToo pokret

  Guerrilla Girls kreću u pomoć muzejima koji se bore s neželjenim ishodom #MeToo pokreta . Koristeći Chuck Closeov portret Billa Clintona kao studiju slučaja, anonimni feministički umjetnički kolektiv kreirao je zidne natpise da bi pokazao Nacionalnoj Galeriji u Washingtonu i (...)

 • Dušo, ovo će malo boljeti

  Dušo, ovo će malo boljeti

  Bila je to redovna kontrola u 9. tjednu trudnoće. Posve opušteno legla sam na stol pored ultrazvuka nešto čavrljajući s ginekologom. U nekom je trenutku on ušutio i samo gledao u ekran vrteći ultrazvuk po mojoj utrobi. Čini mi se da je ta tišina trajala satima iako je realno trajala minutu ili (...)

 • Sharp Objects: o rodnim ulogama na način koji nas je prikovao za ekrane

  Sharp Objects: o rodnim ulogama na način koji nas je prikovao za ekrane

  Spoiler alert. Serije su posljednjih nekoliko godina svojom kvalitetom dosegnule produkcijske standarde kakvi su se ranije povezivali uglavnom sa svjetskom kinematografijom. Osim što su u tom procesu glumci tzv. A liste sada prešli na manje formate poput serija, liberalizacija forme (...)

 • Zašto ne vjerujemo Christine Ford?

  Zašto ne vjerujemo Christine Ford?

  Brett Kavanaugh potvrđen je za suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država unatoč optužbama za seksualno zlostavljanje. Cijeli slučaj tjednima je okupirao američke medije i podijelio američku javnost, no sadržaj ovog slučaja proteže se izvan granica američke stvarnosti, (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM