Sa stavom

 • Je li svijet zaboravio na žrtve ISIS-ovog seksualnog ropstva?

  Je li svijet zaboravio na žrtve ISIS-ovog seksualnog ropstva?

  Jezidkinjama tragedija nije strana. Povijest jezidskog naroda u Iraku puna je primjera progona od strane tiranskih carstava, režima i skupina. Svaki od njih nastojao je uništiti identitet te male bliskoistične zajednice. Sami Jezidi/kinje te pokušaje nazivaju 'firmanima' (prvobitno značenje te (...)

 • O muškosti: Što je to spopalo Plenkovića?

  O muškosti: Što je to spopalo Plenkovića?

  Kad mađarskog diktatora Orbana opozicija i drugi bukači (kako bi ih vjerojatno nazvao da je iz našeg podneblja) provociraju vikanjem ili satiričnim dosjetkama, dotični se samo – smije. Gledajući ga takvog, smirenog i pomalo zabavljenog, čovjek bi pomislio da mu fale jedino kokice u (...)

 • O anarho-primitivizmu

  O anarho-primitivizmu

  "Sve smo više uronjeni u postmoderni ethos vanjskog izgleda, slika i privida. Svi možemo osjetiti ništavilo, prazninu ispod površine svakodnevnih rutina i mehanizama zaštite." John Zerzan, Elements of Refusal 1 Anarho-primitivizam obuhvaća najpotpuniju kritiku današnjeg (...)

 • Moja majka nije poput mene

  Moja majka nije poput mene

  "Kad padne Badnja noć, kad skupimo se svi, mali i veliki, kompletna family", čuje se iz dnevnog boravka dok mama kiti bor. Kiti ga novim i starim kuglicama, kaže da su te stare iz devedesetih i dalje kvalitetnije od ovih 'naših' novih. Zazvoni joj mobitel i prestane ukrašavati bor.

 • Zaštita žena i manjina na hrvatski način

  Zaštita žena i manjina na hrvatski način

  Kao i na kraju svake godine, i ove vam godine donosimo mali pregled najznačajnih događanja kroz godinu, borba koje smo vodili/e i koje još uvijek vodimo. Ove smo se godine odlučile osvrnuti na događanja u našoj zemlji i načine na koje su žene i manjinske skupine u društvu, ušutkivane/i, (...)

 • Zašto je odluka o majčinstvu prvenstveno ekonomske prirode?

  Zašto je odluka o majčinstvu prvenstveno ekonomske prirode?

  Konzervativna atmosfera u Hrvatskoj uvelike se zasniva na ideji žene koja rađa, bilo u kontekstu repopulacije napuštenih dijelova zemlje, bilo opće ideje da je majčinstvo ženina ako ne jedina, onda svakako "prirodna uloga". Idejom majčinstva se u hrvatskom javnom prostoru barata kako se i gdje (...)

 • Analiza 2/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Analiza 2/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Prema nekim kvalitativnim istraživanjima, žene s poremećajem u prehrani izražavaju više straha od tjelesnih promjena u trudnoći od žena koje nisu u riziku od poremećaja. Ti rezultati zorno prikazuju koliko pritisak medija i javnosti može biti štetan za trudne žene u kontekstu estetskih standarda (...)

 • Analiza 1/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Analiza 1/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  U javnome prostoru već se neko vrijeme u Hrvatskoj i drugim zemljama vode rasprave o reproduktivnim pravima žena, s posebnim naglaskom na pravo na pobačaj. Kao posljedica klerikalizacije i retradicionalizacije društva, u fokusu rasprave nalazi se pravo na abortus kao vrijednosno najjače obojeno (...)

 • Žuti prsluci i crveni badići, zvijezde i petokrake

  Žuti prsluci i crveni badići, zvijezde i petokrake

  "Kada neki prosvjednici unište automobil ili zapale dućan, oni zapravo napadaju privatno vlasništvo koje je osnova kapitalizma. Kada napadaju policajce, to je simboličan čin odbacivanja i izazivanja represivnih državnih aparata – onih sila koje štite kapital. Mrzim nasilje...

 • Rodno uvjetovano nasilje nad odgojno-obrazovnim radnicama

  Rodno uvjetovano nasilje nad odgojno-obrazovnim radnicama

  Prošlotjedni incident prilikom kojeg je čakovečki nastavnik Franjo Dragičević odgurivanjem reagirao na dugotrajno neprihvatljivo ponašanje dvojice učenika na društvenim je mrežama pokrenuo lavinu svjedočanstava nastavnika/ca s oznakom #ijasamfranjo.

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM