Sa stavom

 • Nisu ružne žene, nego patrijarhat

  Nisu ružne žene, nego patrijarhat

  Bilo da im se konformiramo, bilo da ih preispitujemo i svjesno se ili nesvjesno njima igramo, bilo da ih namjerno i drsko kršimo, sve smo više ili manje svjesne standarda ljepote koji trenutno vrijede u ovom prostoru i vremenu. Kozmetička se industrija, uz pomoć medija, pobrinula da ni u (...)

 • Budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića

  Budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića

  Prenosimo reakciju na medijsku i općedruštvenu erupciju mržnje prema izbjeglicama koju je do ovog trenutka supotpisalo preko 450 osoba iz aktivističkih, medijskih, akademskih i umjetničkih krugova te podržalo gotovo 40 kolektiva, organizacija, uredništava i inicijativa, među njima i Libela.

 • 'Politika nulte stope' neće zaustaviti mržnju i nasilje

  'Politika nulte stope' neće zaustaviti mržnju i nasilje

  Twitter i Facebook ne čine dovoljno po pitanju uklanjanja govora mržnje s društvenih mreža, problema koji seže mnogo dublje, piše Medium.com. Moderno društvo podbacilo je u borbi protiv rasizma i netolerancije. Ono što je učinilo, pokopalo je ljutito, crno srce dublje, gdje tuče (...)

 • Tko se boji mjesečnice još?

  Tko se boji mjesečnice još?

  Ana danas nije došla na posao, a nije je bilo ni jučer. Nazvala je nadređene i zamolila za dva slobodna dana. (Navodni) razlog njezina izostanka, crijevna je viroza. Odobreni su joj slobodni dani bez dodatnih pitanja; probavne smetnje doživjeli smo gotovo svi – nema ništa apstraktno u (...)

 • Klevetnice i lažljivice na kiretaži

  Klevetnice i lažljivice na kiretaži

  "KBC Split tužit će zastupnicu MOST-a?", zapitao se u ponedjeljak Večernji list . Svega nekoliko sati kasnije, v. d. ravnatelja KBC-a Split Julije Meštrović za Dnevnik.hr odgovara: "Nije istina da ćemo tužiti Ivanu Ninčević-Lesandrić .

 • Muškarci (ni)su emotivni

  Muškarci (ni)su emotivni

  Hodajući Bipom u potrazi za omiljenim losionom, vidjela sam mamu, tatu i njihovog sina kako stoje kraj sekcije za malu djecu. Nisam obratila veliku pozornost na njih dok nisam čula kako mama i tata 'ohrabruju' svog sina, koji je bio vidno uznemiren i na rubu suza, da ne plače jer nije "curica" (...)

 • Žena se nada diskreciji - Bilješke o povijesti pobačaja 2

  Žena se nada diskreciji - Bilješke o povijesti pobačaja 2

  Tekst je nastavak teksta Nismo mi krive - Bilješke o povijesti pobačaja 1 . U veljači 1945. AVNOJ donosi odluku kojom su ukinuti i proglašeni nevažećima svi pravni propisi koje je donio okupator i pomagači za vrijeme okupacije, kao i oni na snazi u trenu okupacije ako nisu u skladu s (...)

 • Neprijatno nam je

  Neprijatno nam je

  Dok sam čitala komentare na svedočenja žena o nasilju koje su doživele u ginekološkim ambulantama i porođajnim salama, reakcije većine muškaraca, koji su bili sa jedne strane zgroženi što se o nečemu tako "intimnom" uopšte govori (kao da je zdravlje intima) ili sa druge, iskazivali otvoren (...)

 • Politička (bes)korisnost homofobije: slučaj Hrvatske i Rumunjske

  Politička (bes)korisnost homofobije: slučaj Hrvatske i Rumunjske

  Početkom mjeseca poražen je homofobni referendum o braku u Rumunjskoj , na opće zadovoljstvo i slavlje tamošnjih LGBTIQ organizacija i šireg progresivnog društva. Organizirani otpor referendumu i poziv na njegov bojkot s ciljem što manje izlaznosti je uspio – glasovanju je pristupilo 10 (...)

 • Feministički pokret za rušenje kapitalizma, 1. dio

  Feministički pokret za rušenje kapitalizma, 1. dio

  Ovo je prvi dio iz dvodjelne serije o antikapitalističkom feminizmu u Južnoj Americi, na osnovu brojnih koncepata i analiza do kojih smo mogli doći u SAD-u. Drugi dio će uključiti tekst u obliku pamfleta za preuzimanje i dijeljenje. Na kraju ovog prvog dijela naći ćete rječnik termina.

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM