Sa stavom

 • Feministički pokret za rušenje kapitalizma, 1. dio

  Feministički pokret za rušenje kapitalizma, 1. dio

  Ovo je prvi dio iz dvodjelne serije o antikapitalističkom feminizmu u Južnoj Americi, na osnovu brojnih koncepata i analiza do kojih smo mogli doći u SAD-u. Drugi dio će uključiti tekst u obliku pamfleta za preuzimanje i dijeljenje. Na kraju ovog prvog dijela naći ćete rječnik termina.

 • Zašto smo šutjele?

  Zašto smo šutjele?

  Bilo je vjerojatno samo pitanje vremena kad će se, nakon 400, 500, 600 užasnih priča s poroda, biopsija, kiretaža, javiti i ona žena koja će reći da nije to baš tako i da je njoj bilo skroz oke roditi. Ista je priča za sve teme u kojima žene ispaštaju.

 • Guerrilla Girls pomažu muzejima koji podržavaju #MeToo pokret

  Guerrilla Girls pomažu muzejima koji podržavaju #MeToo pokret

  Guerrilla Girls kreću u pomoć muzejima koji se bore s neželjenim ishodom #MeToo pokreta . Koristeći Chuck Closeov portret Billa Clintona kao studiju slučaja, anonimni feministički umjetnički kolektiv kreirao je zidne natpise da bi pokazao Nacionalnoj Galeriji u Washingtonu i (...)

 • Dušo, ovo će malo boljeti

  Dušo, ovo će malo boljeti

  Bila je to redovna kontrola u 9. tjednu trudnoće. Posve opušteno legla sam na stol pored ultrazvuka nešto čavrljajući s ginekologom. U nekom je trenutku on ušutio i samo gledao u ekran vrteći ultrazvuk po mojoj utrobi. Čini mi se da je ta tišina trajala satima iako je realno trajala minutu ili (...)

 • Sharp Objects: o rodnim ulogama na način koji nas je prikovao za ekrane

  Sharp Objects: o rodnim ulogama na način koji nas je prikovao za ekrane

  Spoiler alert. Serije su posljednjih nekoliko godina svojom kvalitetom dosegnule produkcijske standarde kakvi su se ranije povezivali uglavnom sa svjetskom kinematografijom. Osim što su u tom procesu glumci tzv. A liste sada prešli na manje formate poput serija, liberalizacija forme (...)

 • Zašto ne vjerujemo Christine Ford?

  Zašto ne vjerujemo Christine Ford?

  Brett Kavanaugh potvrđen je za suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država unatoč optužbama za seksualno zlostavljanje. Cijeli slučaj tjednima je okupirao američke medije i podijelio američku javnost, no sadržaj ovog slučaja proteže se izvan granica američke stvarnosti, (...)

 • Nismo mi krive - Bilješke iz povijesti pobačaja 1

  Nismo mi krive - Bilješke iz povijesti pobačaja 1

  Još kratko vrijeme u Hrvatskoj je pitanje pobačaja uređeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine. I dok, četrdeset godina nakon njegovog donošenja, očekujemo i borimo se protiv restriktivnijeg zakona koji će pokušati pobačaj (...)

 • To je ženski posao!

  To je ženski posao!

  Vozeći se u tramvaju, načula sam razgovor nekoliko djevojaka o njihovim najdražim hrvatskim youtubericama. Pričale su o ženama iz raznih dijelova Hrvatske, ali su se složile da im je jedna Zagrepčanka najdraža. "Nikad mi nije palo na pamet koristiti tu vrstu krpice za čišćenje...

 • Balkanska (bačva ba)ruta: Zašto izbjeglička kriza mora biti feministički problem

  Balkanska (bačva ba)ruta: Zašto izbjeglička kriza mora biti feministički problem

  Ni čitave tri godine nakon službenog početka tako zvane izbjegličke krize u Europi, medijski prostor ne prestaju svakodnevno popunjavati vijesti o mnogobrojnim izbjeglicama koji/e nastoje ući u Europu i raznovrsnim interpretacijama onoga što cjelokupna situacija predstavlja za suvremeni europski (...)

 • #MeToo govore i žene izbjeglice, no nema reakcije

  #MeToo govore i žene izbjeglice, no nema reakcije

  Tijekom prva dva tjedna kolovoza, kad je većina zapadnih Europljana uživala u svom ljetnom odmoru, volonterke i volonteri organizacije No Name Kitchen koja pomaže izbjeglicama u Bosni, zabilježili su 17 slučajeva nasilja nad ljudima na granici Bosne i Hrvatske .

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM