Sa stavom

 • Analiza 2/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Analiza 2/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Prema nekim kvalitativnim istraživanjima, žene s poremećajem u prehrani izražavaju više straha od tjelesnih promjena u trudnoći od žena koje nisu u riziku od poremećaja. Ti rezultati zorno prikazuju koliko pritisak medija i javnosti može biti štetan za trudne žene u kontekstu estetskih standarda (...)

 • Analiza 1/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  Analiza 1/2: Je li trudno tijelo predmet žudnje ili stroj za rađanje?

  U javnome prostoru već se neko vrijeme u Hrvatskoj i drugim zemljama vode rasprave o reproduktivnim pravima žena, s posebnim naglaskom na pravo na pobačaj. Kao posljedica klerikalizacije i retradicionalizacije društva, u fokusu rasprave nalazi se pravo na abortus kao vrijednosno najjače obojeno (...)

 • Žuti prsluci i crveni badići, zvijezde i petokrake

  Žuti prsluci i crveni badići, zvijezde i petokrake

  "Kada neki prosvjednici unište automobil ili zapale dućan, oni zapravo napadaju privatno vlasništvo koje je osnova kapitalizma. Kada napadaju policajce, to je simboličan čin odbacivanja i izazivanja represivnih državnih aparata – onih sila koje štite kapital. Mrzim nasilje...

 • Rodno uvjetovano nasilje nad odgojno-obrazovnim radnicama

  Rodno uvjetovano nasilje nad odgojno-obrazovnim radnicama

  Prošlotjedni incident prilikom kojeg je čakovečki nastavnik Franjo Dragičević odgurivanjem reagirao na dugotrajno neprihvatljivo ponašanje dvojice učenika na društvenim je mrežama pokrenuo lavinu svjedočanstava nastavnika/ca s oznakom #ijasamfranjo.

 • Novi Zakon o udomiteljstvu stigmatizira istospolne parove, ali i postojeće dugine obitelji

  Novi Zakon o udomiteljstvu stigmatizira istospolne parove, ali i postojeće dugine obitelji

  Uredništvo Libele povodom donošenja novog Zakona o udomiteljstvu zaprimilo je otvoreno pismo istospolnog para koji je prošao stručnu evaluaciju za udomitelje, no udomljavanje im, isključivo na temelju njihove seksualne orijentacije i dalje ostaje nedostupno.

 • Transformativna moć kolektivnog bijesa najjače je oružje potlačenih

  Transformativna moć kolektivnog bijesa najjače je oružje potlačenih

  Jedna od najvećih tragedija koja je snašla potlačene koju su bili/e prisiljeni/e internalizirati jest poricanje legitimiteta njihovih osjećaja i emocionalnih odgovora na njihovo konstantno ugnjetavanje. Potlačenima je uskraćeno pravo na vlastite emocije što predstavlja katastrofalni raskol između (...)

 • Začetnica Everyday Sexism Project: Biti feministkinja znači biti optuživana za preosjetljivost i histeriju

  Začetnica Everyday Sexism Project: Biti feministkinja znači biti optuživana za preosjetljivost i histeriju

  U proljeće 2012. godine, nakon postavljanja web-stranice koja se bavi rodnom nejednakošću, zatražila sam podršku Lady Gage na njezinom Twitteru. Želeći podići svijest o mojem novom projektu Everyday sexism , ponadala sam se da će ona proširiti vijest sa svojim pratiteljima/cama.

 • Mom-shaming iliti zašto osuđujemo tuđe odgojne metode?

  Mom-shaming iliti zašto osuđujemo tuđe odgojne metode?

  Bez obzira imate li djecu, vjerojatno ste već dobro upoznate/i s pojmom mom-shaming . Posramljivanje majki je odavno ukorijenjeno u našu kulturu, ali posljednjih godina je postalo toliko rašireno da još moram upoznati majku koja nije iskusila barem stupanj posramljivanja.

 • Istanbulska konvencija je stupila na snagu - kako dalje?

  Istanbulska konvencija je stupila na snagu - kako dalje?

  Istanbulska konvencija kao "tema" zauzimala je velik dio javne rasprave u posljednjih nekoliko godina. Nakon ratifikacije u Hrvatskom saboru 13. 4. 2018., Konvencija je stupila na snagu 1. 10. ove godine. Borba u Hrvatskoj za njeno usvajanje bila je duga i iscrpljujuća.

 • 'Zašto nije otišla?' nije pitanje, nego osuda

  'Zašto nije otišla?' nije pitanje, nego osuda

  "A što je ona uopće radila s njim?", "Zašto nije otišla ranije?", "Valjda je njoj dobro", "Neke svašta istrpe za novu torbicu", "Mogla je odmah vidjeti da je kreten" samo su neki od otrovnih komentara na račun žena koje ostaju u zlostavljačkim vezama ili iz njih "prekasno" izlaze.

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM