Sa stavom

'Govore mi da sam idiotkinja'

Političarke se svakodnevno suočavaju s maltretiranjem na internetu

Političarke se svakodnevno suočavaju s maltretiranjem na internetu

ijmaki / pixabay.com

Zamislite da svaki dan pogledate svoj telefon i vidite nasilničke poruke.

Žene u politici progovorile su o svojim iskustvima suočavanja sa seksizmom i mržnjom na društvenim mrežama kao reakcijama na izražavanje političkih stavova.

Chwarae Teg, dobrotvorna organizacija za rodnu ravnopravnost, izrazila je zabrinutost da će internetsko zlostavljanje odvratiti velik broj žena od kandidiranja na izborima.

Dvije mlade političarke progovorile su o svojim iskustvima.

Jedna članica Laburističke stranke, koja želi ostati anonimna, rekla je da se na društvenim mrežama svakodnevno suočava sa seksističkim napadima.

“Nazivaju me kurvom, pišu mi da sam drolja, da bih trebala pokriti sise, da sam neinteligentna, da sam idiotkinja i – meni najdraži komentar – da bi mi bilo bolje da pečem kolače. [Tvrde] da sam neobrazovana, da nemam što raditi u politici – i to svakodnevno, te se poruke ponavljaju”.

Kazala je da je također doživjela mizoginiju od kolega političara, ali nijedan incident nije prijavila “jer nema smisla”.

“Imala sam iskustva s vijećnicima koji bi me pokušali poljubiti, koji bi me povukli u stranu, uz riječi “znate, ako ne spavate sa mnom, nećete daleko dogurati”, rekla je.

“Bijesna sam. I strah me je. Dugo sam zbog te uznemirenosti izbivala s društvenih mreža. Ali svjesna sam da to, osobno, mogu zanemariti, ali postoje mlade djevojke koje tek ulaze u politiku, a koje možda nemaju iste mehanizme suočavanja. Ljuta sam zbog njih, jer jer takve stvari mogu preplašiti osobu. Ako te toliko napadaju, počneš vjerovati u stvari koje govore, i užasno je”.

Jas, članica Liberalnih demokrata, rekla je da se na društvenim mrežama počeo spominjati njezin ljubavni život.

“Dobivam prijetnje smrću, maltretirajuće poruke ili jednostavno stvarno nepristojne komentare na to kako izgledam, na moju osobnost ili na političke stavove koje zastupam. Poprilično je loše”, rekla je.

“I moj je seksualni život goruća tema. Pišu da sam drolja, da sam kurva i slično. Čak i zbog stavova koje zastupam nazivaju me idiotkinjom ili retardiranom. Tome nema kraja. Dobivam po tri takve poruke tjedno. Mislim da je to previše za jednu mladu osobu”.

Jas se požalila, ali rekla je da stranka “ne može učiniti mnogo.

“Postupak žalbe u našoj stranci trenutačno ne funkcionira baš dobro. Zastario je”, rekla je. “Imamo vrlo ozbiljne pritužbe koje se nisu pravilno rješavale, tako da manji prigovori ne dolaze u obzir. U pogledu stranaka i izvještavanja, to ne čini mnogo ljudi, jer se ne može puno učiniti.”

Helen Antoniazzi iz Chwarae Teg rekla je da postoji rizik da zlostavljanje na društvenim mrežama obeshrabri žene koje se žele baviti politikom.

“Mislim da je u suštini ovoga pokušaj da se žene spriječi da dignu glas i izraze svoje mišljenje”, rekla je.

“Postoji strah da će se sve manje žena kandidirati za političke pozicije zbog straha od zlostavljanja. Uloga je društva osigurati da se zlostavljanje ne smatra prihvatljivim, tako da se žene osjete sposobnima sudjelovati u politici i izraziti svoje stavove.

Glasnogovornik Laburističke stranke rekao je da je stranka sve pritužbe na zlostavljanje i uznemiravanje, putem interneta ili osobno, shvatila vrlo ozbiljno. “Sve pritužbe su u potpunosti istražene i poduzimaju se odgovarajuće disciplinske mjere”, dodao je.

U međuvremenu, Liberalni demokrati rekli su da stranka ozbiljno shvaća ova pitanja i da istražuje sve pritužbe. Rečeno je i da unutar stranke postoje organizacije koje podržavaju žene i mlade, pomažući im pri suočavanju sa zlostavljanjem na društvenim mrežama.