Sa stavom

Problematična komercijalizacija

Razgovarajmo o vaginama – ali ne kroz prizmu profita

Razgovarajmo o vaginama – ali ne kroz prizmu profita

pixabay.com

Vagine su danas posvuda. Za nešto tako privatno, vagina je danas javna više nego ikad prije. Prošećete li ulicom, iz izloga će vas promatrati vagina od filca. Uključite li televizor, eto razgovora o vaginama prije jutarnjih vijesti. Knjige s ružičastim i crvenim koricama pristojno mi se gomilaju uz radni stol: uputstva za korištenje, priručnik, povijest, jedna s vertikalnim otiskom ruža za usne. U tijeku je crowdfunding kampanja za izgradnju prvog Muzeja vagine. Srebrne vulve na finim lančićima vise oko feminističkih vratova, a slogani na majicama izgledaju kao da je Vagina ime novog megapopularnog benda.

Mogla bih nastaviti. Zapravo, i hoću. U travnju ove godine kozmetička tvrtka Cult Beauty pokrenula je kampanju Vulvalution. Pod ogromnim kišobranom “zdravlja”, oni prodaju “sve, od pH-neutralnih sredstava za pranje do lubrikanta, uređaja za jačanje mišića zdjelice do supstanci za povećanje libida”, a deset posto profita odlazi u dobrotvorne svrhe, odnosno za promicanje svijesti o reproduktivnom zdravlju. Nedavno sam se u njujorškoj podzemnoj željeznici penjala uza stube oblijepljene reklamama za donje rublje – sugestivnim fotografija raspolovljenog grejpa. Osjećam se kao da svijet gledam očima pubertetlije. Ali nije do mene. Vagine su u modi.

Nešto se čudno dogodi svaki put kada se pokuša demistificirati žensko tijelo. Razlozi takvih pokušaja su važni – jedan je da je odaziv na Papa-test najniži ikada, na oko 70 posto. Trećina žena u Velikoj Britaniji trenutno kasni s pregledom, a rak grlića maternice najčešći je karcinom kod žena mlađih od 35 godina. To je dijelom povezano s nedostatnim obrazovanjem o našim tijelima i sramom, odnosno strahom od nelagode. Ali nakon početka bilo kakve akcije za edukaciju žena o reproduktivnom zdravlju, sjate se lešinari. Danas, u vrijeme kada svako oslobođenje dolazi s etiketom i cijenom, univerzalna kampanja demistifikacije vagine neizbježno dolazi s dodatnim teretom.

Poruke su danas toliko zbunjujuće i mutne, kao kada vrućom šakom stisnete tri različite boje plastelina. Imamo jasnu poruku medicinske struke koja potiče otvorenost i znanje o zdravlju – u jednom istraživanju iz 2016. tek trećina žena mogla je točno identificirati dijelove ženske anatomije, dok 70 posto može ispravno označiti anatomiju muškarca. Druga je poruka politička – razgovor, u svjetlu pokreta #MeToo, o ženskom seksualnom užitku i pristanku. Treća je poruka o dobrobiti i osnaživanju, koja se preklapa s već spomenutima, ali košta znatno više.

Zbog ovog “re-brandinga” vagine gotovo da sam nostalgična za onim nevinim danima prije nego je vajazzle ustupio mjesto umetcima od glittera koji seks čine princezastim. Za razliku od Goopovog “vaginalnog jajeta”, ili preporuke Khloé Kardashian za vajacial, My Little Pony diverzije nikada nisu obećavale oslobođenje od okova patrijarhata. Novija izdanja, proizvodi za njegu kože prvobitno napravljeni za kožu lica koji se pojavljuju prepakirani za vulvu (maska s aktivnim ugljenom koji obećava “detoksikaciju i smirenje” ili maramice s mirisom kokosa) poprilično… smrde.

Reklamira se otvorenost, ali prodaju se proizvodi u službi posramljivanja i srama kojeg feminističke kampanje nastoje uništiti. Vagine se čiste same. Ženski higijenski proizvodi u najboljem su slučaju nepotrebni, u najgorem slučaju smrtonosni, a ipak se prodaju zbog načina na koji izazivaju strahove. Strahove koji počinju rano. Djevojčice od devet godina navodno traže operacije za promjenu izgleda vulve. Kozmetička ginekologija je najbrže rastući sektor u kozmetičkoj industriji u svijetu – u SAD se broj žena koje su obavile labioplastiku u razdoblju od 2015. do 2016. godine povećao za 40 posto. Namjerno zažmiriti na pornificirani put koji nas je doveo ovamo, do točke kada je politička intervencija bila nužna, nevjerojatno je uvredljivo.

Nesrazmjer između dobrog osjećaja i savršenog izgleda najveća je dok pričamo priče o ženskim tijelima, ali je istovremeno općeprihvaćeno da je potonje (sa svim nesavršenostima) preduvjet za prvo. Razne niti ove nove vaginalne industrije, Big Vulve, ako hoćete, moraju se rasplesti, jer ovako zamršene ne prosvjetljuju nego skrivaju. Nije bitno koliko je fascinantnih knjiga o vaginama objavljeno – sve dok se prodaju zajedno s proizvodima koji obećavaju pornografsko savršenstvo s dodatkom osnaženosti (jer ipak smo u 2019.), njihova poruka da će sve biti u redu gubi se i nestaje u sumnji da ćete biti dovoljno samopouzdane da se uključite u razgovor, sve dok vam je čuča čista, pilingirana, navlažena i miriše na kokos. Emancipacija košta više od 15,99 funti.