Sa stavom

Bra-vo mediji!

Silovanje popraćeno mizoginim komentarima

Silovanje popraćeno mizoginim komentarima

Jučer je objavljeno kako je “zagrebački ugostitelj R. S. (50), višestruko osuđivani recidivist kojemu je prema kaznenoj evidenciji ovo peti postupak zbog silovanja” prijavljen zbog još jednog kaznenog djela silovanja te mu je određen istražni zatvor “zbog opasnosti ponavljanja djela”.            

Kako je moguće da je na slobodi osoba koja je četiri puta prije ovoga počinila kazneno djelo silovanja – što prema našem zakonodavstvu i sudskoj praksi znači da su ta ‘djela’ uključivala prijetnju i uporabu sile u svrhu svladavanja žrtve? Radi se o uspješnom ugostitelju koji je prema tome poslodavac u poziciji moći prema zaposlenicama za što je do sada već četiri puta bio osuđen. Znajući kako je kod nas sudska praksa bila i je iznimno benevolentna prema silovateljima, nameće se pitanje o težini njegovih prijašnjih zločina. Kada je točno prije ovoga petog puta utvrđeno da nema opasnosti ponavljanja djela? Tko je to utvrdio? Na temelju čega? Hoće li odgovarati oni koji su to utvrdili? Kako je moguće da zločin silovanja koji je dokazano recidivan zastarijeva? Tko su odgovorni suci i drugi službenici institucija? Ovo su neka pitanja koja postavljam čitajući o ovom slučaju.

Mediji, nažalost, ne istražuju i ne odgovaraju na ovakva pitanja, ne informiraju se i ne educiraju o temi o kojoj pišu. Zapravo, nasilje prema ženama ne percipiraju i ne predstavljaju kao bitan pa ni ikakav društveni problem, već kao “dobru priču” za crnu kroniku – što strašnija to bolje – koja će privući klikove i publiku. Osim nekoliko korektnih, mada nedovoljno informiranih i osviještenih izvještaja, ovaj je slučaj “popraćen” gomilom nepotrebnih detalja i vrlo senzacionalističkim tonom.

“Spreman sam te ubiti i odrobijati za to 40 godina u Lepoglavi pisneš li ikome”, zaprijetio je R. S.

Djevojka iz okolice Siska koja je u Zagrebu našla posao konobarice, imala je nesreću da joj je poslodavac višestruko osuđivani recidivist R.S. (50), zagrebački ugostitelj. Nakon samo jednoga dana na poslu silovao ju je, a spasila ju je policija iz njegovih predatorskih kandži jer je ni nakon zločina nije želio pustiti.” (Jutarnji list, 30.1. 2017.)

Obratimo pažnju na frazu, koju i ostali mediji mahom ponavljaju – “djevojka je imala nesreću da joj je poslodavac višestruko osuđivani recidivist”. Umjesto da postavi pitanje kako je moguće da joj je poslodavac višestruko (do sada četiri puta) osuđivani silovatelj – autor članka fokus stavlja na žrtvu, implicirajući kako je, eto, tek “nedostatak sreće” u pitanju.

U ovom slučaju u naslovima i u tekstu optuženog se naziva ili “recidivistom” ili “monstrumom”. Treba naglašavati višestrukost zločina, no fraza “višestruko osuđivani recidivist” je pleonazam, a umjesto senzacionalističkog “monstruma” i “predatorskih kandži” – mnogo točnije i adekvatnije bi bilo “višestruko osuđivani silovatelj” ili ako hoćete “višestruki počinitelj kaznenog djela silovanja”.

FAKTIV je 22. rujna 2016. povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama pozvao novinare/ke i urednike/ce da posebnu pažnju posvete načinu pisanja o nasilju prema ženama te da u svom mediju objave smjernice za izvještavanje o ovom problemu.

Ovoga puta želimo naglasiti:

Uklonite komentare čitatelja/ica koji su govor mržnje.

Javno mišljenje je značajno oblikovano kulturom silovanja i kulturom nasilja, komentari čitatelja/ica često su puni osude i vrijeđanja prema žrtvi, a i prema sugovornicima/ama. Takvi komentari trebaju biti uklonjeni u najkraćem roku.

U ovom konkretnom slučaju (kao i u mnogima prije) sve vrvi od “pravedničkih” komentatora koji bi silovatelja kažnjavali novim silovanjima žena. Takvi komentari, osim što su govor mržnje, raskrinkavaju maskulinu i mizoginu kulturu nasilja u kojoj živimo – oni su sukus samih zločina nad kojima se komentatori navodno zgražaju. Objavljujući ih i/ili ne uklanjajući ih, mediji perpetuiraju takvo nasilje i time postoje suodgovorni za nasilna djela.

Primjeri:

I.R.: S. S. – Ne laj kerino nije tvoja žena a da je i tvoja dobro došla promjena

N.P. : I. R. nadam se da ce neki manijak uskoro unjet “malo promjene” u zivot tvojih zenskih naj drazih, a i tebi malo rasirit anus i usta !!

S.T. : Treba ga zatvoriti u sobu s gayom od 120 kila pa nek vidi kak izgleda pravo silovanje smradina smrdljiva i jebeno pravosuđe koje ga pušta na slobodu

{slika}

APEL MEDIJIMA:

Gledajte širu sliku. Uključite brojke u tekst. Ukažite na društvenu odgovornost i propuste institucija

Umjesto nepotrebnih detalja, ubacite brojke. Prikažite statistiku kako bi se ukazalo na širu sliku i učestalost nasilja prema ženama. Brojkama izvršite pritisak na nadležne institucije – objavite statistike o neprijavljenim i prijavljenim zlostavljanjima žena, procesuiranim nasilnicima i izrečenim kaznama. Upozorite na rupe u sustavu i manjkave legislative. Više izvještavajte o sudskim praksama i pratite sudske postupke.

Odgovorite na pitanja koja postavljaju građani i građanke koji/e žele i imaju pravo na medije koji će odgovorno i informirano izvještavati o društvenim problemima. Uklonite komentare onih koji šire govor mržnje i nasilje, educirajte sebe i javnost. Budite društveno odgovorni.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.