Sa stavom

Dvostruki standardi nisu novost

Slučaj DJ Khaled: Muškarci koji odbijaju oralno zadovoljiti ženu

DJ Khaled očekuje oralni seks od svoje supruge, ali ne želi uzvratiti uslugu. U spavaćoj sobi postoje “drugačija pravila za muškarce”, kaže on. Budući da on financijski privređuje, istaknuo je, supruga mu se treba odužiti fizički.

“Žena bi trebala zadovoljiti muškarca – kralja”, izjavio je DJ Khaled, producent nominiran za Grammy nagradu u intervjuu za radio emisiju iz 2015. godine, koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama. “Ako se brineš za svoju ženu, mislim da bi te žena trebala zadovoljiti. Muškarac bi trebao zadovoljiti kraljicu, ali, znate, moj način zadovoljavanja se zove, ha-ha: ‘Kakva ti je večera?’, ‘Sviđa ti se kuća u kojoj živiš? Sviđa ti se sva odjeća koju dobivaš? Ja se brinem za tvoju obitelj, brinem se za svoju obitelj’… ja sam taj koji radi”.

Novinarke/i su ostale/i šokirane/i i ne odobravaju Khaledove stavove o seksu. Tijekom vikenda, njegove komentare je prozvao hrvač Dwayne “the Rock” Johnson, koji je tvitao da se”kao muškarac jako ponosi što je ovladao sve vještine”. Prozvali su ga i glumica serije Westworld Evan Rachel Wood, koja je poručila Khaledu da ‘odraste’ i Dictionary.com, koji je Khaledu tvitao definiciju dvostrukog standarda.

Ovaj dvostruki standard – da žene trebaju naporno raditi kako bi zadovoljile muškarca, ali da muškarci ne trebaju uzvratiti uslugu – postoji oduvijek. “Različita pravila” o kojima on govori pojavljuju se u heteroseksualnim vezama. Studija iz 2016. godine pokazala je da muškarci češće dobivaju oralni seks nego žene. Muškarčeva spremnost na obavljanje kunilingusa je često mjera toga je li on feminist ili nije, a feministkinje već dugo govore da žensko zadovoljstvo treba jednako vrijediti kao muško. Nejednakosti u spavaćoj sobi imaju posljedice koje sežu i izvan nje. “Način na koji se svaka kultura odnosi prema vagini, bilo s poštovanjem ili nepoštovanjem,  metafora je za to kako se žene uopće tretiraju u tom mjestu i vremenu”, piše Naomi Wolf u knjizi Vagina: Nova biografija.

Naravno, iako su Khaledovi komentari stari tri godine, pokret za jednakost u spavaćoj sobi traje mnogo dulje od toga. Kolumnist bračnih savjeta još je 1920-ih godina “odbacio mušku seksualnu sebičnost”, napominje Wolf. Dodala je da je Theodore van de Veldeov bestseller 1926. Idealni brak vjerojatno bio popularan zbog ‘njegovg detaljnog opisa kunilingusa’ i pozornosti koju je davao detaljima o tome kako učinkovito darovati ženama ono što je nazvao ‘genitalnim poljupcem’. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, feministkinje drugog vala imale su misiju obrazovati žene o njihovim tijelima i postizanju užitka, same ili s partnerom.

Seks kolumnist Dan Savage zagovara seksualni reciprocitet u mjeri ‘spremnost na sve – unutar granica razuma’ već barem deset godina. Khaled se pozicionira kao veći puritanac od prosječnog seksualno aktivnog Amerikanca. Prema Nacionalnoj anketi za seksualno zdravlje i ponašanje Sveučilišta Indiana iz 2009. godine, većina muškaraca i žena u dobi od 18 do 49 godina izvijestila je da su imali/e oralni seks barem jednom u posljednjih godinu dana.

U pop kulturi, Khaledovom području utjecaja, žensko zadovoljstvo napokon dobiva poštovanje koje zaslužuje. Nekoliko televizijskih emisija u posljednje vrijeme prikazuje žene kao seksualno nezadovoljne. To je složeniji pogled na seksualnost nego što smo vidjeli u seriji Sex and the City kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih godina. Netflixova animirana serija za odrasle Big Mouth targetira muškarce, koji pokušavaju natjerati žene da obavljaju oralni seks kada one to ne žele, prozivajući to ponašanje kao prisilno. Dok su likovi raspravljali o važnosti suglasnosti, bio je potreban lik Princeovog duha, kako bi sugerirao da muškarac prvo zadovoljava ženu. Da, čak i u animiranim serijama, ljudima je nezgodno govoriti o seksu.

Iako je ženama odavno bilo govoreno da su njihove vagine komplicirane ili odvratne, kao što Khaledovi staromodni komentari impliciraju, dokazi za suprotno konačno postaju norma. Na popularnom novom albumu Janelle Monáe Dirty Computer, pjesma Pynk je oda vagini i svim njenim različitim načinima zadovoljstva. U svom videu za pjesmu Monáe pleše u pustinji u baršunastim ružičastim hlačama nalik na žensku anatomiju, postavljajući u centar pozornosti dio tijela koji je obično skriven. Jasno da ovo slavlje ženske seksualnosti je ono što se može primijeniti na queer i heteroseksualne žene, a Monáeove/i ljubiteljice/i to vole.

DJ Khaledu bi dobro došlo stalno slušati pjesmu Pynk da ga inspirira.

Prevela i prilagodila: Mia Vodopija