Sa stavom

kreirajte svoj Powerpuff mem

Spašavanje svijeta prije spavanja: zašto je feminizam Powerpuff Girls još uvijek važan

Spašavanje svijeta prije spavanja: zašto je feminizam Powerpuff Girls još uvijek važan

U nedavnoj epizodi novog The Powerpuff Girls reboota, zločesti Manboy (‘koji ima svu moć muškarca u tijelu dječaka’) želi uništiti Townsville. Kakvu to moć ima Manboy? Magičnu mušku bradu. Premda je Manboy zlikovac u crtiću, lako je vidjeti kako je povezan sa zlikovcima iz stvarnog svijeta: antifeministima koji se boje uništenja muškaraca. Buttercup, ‘najratobornija’ među njima, obori Manboya nakon što ju on nazove ‘princezom’, ali ne prije nego što uspije izgovoriti posljednje riječi: ‘Udaraš poput djevojčice’.

Poruka serije ‘The Powerpuff Girls’ bila bi kako je ‘udarati poput djevojčice’ zapravo osnažujuće. Serija je lansirana 1998., a u njezinom središtu su Blossom, Bubbles i Buttercup, tri super-snažne sestre koje su stvorene slučajno u laboratoriju i sada se bore protiv zločinaca, ali ipak stignu na vrijeme otići na spavanje. Tijekom originalnih šest sezona, serija je dokazala kako se kicking ass može spojiti sa sugar, spice, and everything nice, sastojcima koje je upotrijebio njihov otac Profesor Utonium kada ih je stvorio. Ti ‘slatki sastojci’ slučajno su se pomiješali s Kemikalijom X, tajnim sastojkom koji ne samo što im je dao moći, već im je dao i jedinstvene osobnosti i nesavršenosti, što ih čini humanim bićima s kojima se možemo poistovjetiti.

Serija se nedavno vratila na Cartoon Network, no za razliku od brojnih drugih novijih obnovljenih serija (reboots) (gleda li itko Fuller House?), ovdje se ne radi samo o unosnoj nostalgiji za djetinjstvom. Sestre su starije, a serija je doista smještena u 2016. Djevojke i ostali stanovnici Townsvillea imaju smartfone, a tu je i aplikacija za pronalaženje čudovišta u vašem području.

Unatoč modernim novotarijama – uključujući i odličnu glazbenu temu grupe Tacocat iz Seattlea – osnovne ideje serije ostale su iste. Osim što pobjeđuju svoje neprijatelje, cure dokazuju da mogu poraziti i stereotipe koje im pridaju stariji stanovnici Townsvillea, a to su uglavnom likovi muških autoriteta. Već u prvoj epizodi originalne serije, djevojčice pomažu policiji (koja je opisana kao “brutalna”) da riješe slučaj zločina. Opisati ovu seriju kao odgovor na srednjostrujaški girl power 1990-ih, značilo bi ignorirati nijanse kojima je promijenjena animacija kao i utjecaj na publiku.

Humor u ovoj seriji utro je put sadašnjem valu prestižnih crtića s razvijenim ženskim likovima, koji su privlačni raznim generacijama. Louise Belcher, samovoljna najmlađa sestra u seriji ‘Bob’s Burger‘, mogla bi bit prijateljica s Buttercup. Također, lako je povući paralelu i sa serijom ‘Steven Universe’ u čijem su središtu Crystal Gems – ratnici/e s drugog planeta koji se pojavljuju u ženskim oblicima i ‘uvijek spase stvar’.

Premda, dok sam odrastala u drugim serijama nije bilo ničeg sličnog, bila sam u savršenoj dobi da postanem poklonica ‘Powerpuff Girls’. Kada je serija započela imala sam četiri godine, i svaki put kada bih vidjela njezinu najavu s plamtećim srcem u pozadini, znala sam da je vrijeme za ulazak u svijet u kojemu djevojčice mogu biti sve što požele, sa supermoćima ili bez njih. Premda neke današnje serije poput ‘Pepper Ann’ i ‘The Wilde Thornberryes’ imaju glavne ženske likove, one su još uvijek podložne svojim (uglavnom muškim) autoritetima – učiteljima, roditeljima ili dečkima u koje su zaljubljene.

Obožavala sam Powerpuff Girls. Doslovno sam lebdjela kroz svijet koji su stvorile, svijet u kojemu je potpuno normalno da osnovnoškolke mogu biti superjunakinje. Najgori neprijatelji djevojčica, kao što su bili Mojo Jojo (majmun zlikovac s pričom o humanom porijeklu) i Rowdyruff Boys (zli muški pandani Powerpuff sestrama), bivali su poraženi u tom pravičnom, miroljubivom svemiru. Zločinci nisu uspjevali poraziti Powerpuff Girls zato što su ih podcjenjivali na temelju njihovih godina i roda. Djevojčice u lijepim haljinicama, slabe prema štencima, jednorozima i drugim slatkoćama, bile su ženska subverzija tradicionalnog muškog superjunaka.

Njihova sposobnost dovodila je i do toga da su ih stariji muškarci željeli kontrolirati: ti muškarci su u seriji bili pravi ‘loši momci’ – ne zlikovci koji su željeli uništiti Powerpuff Girls, već oni koji su im željeli oduzeti žensku moć i seksualizirati je, komercijalizirati je ili je zatvoriti u kutiju, doslovno. U epizodi Knock It Off, Dick Hardly, Profesorov nemoralni prijatelj iz koledža, pokušava prodati Powerpuff Girls. One mu nedužno daju Kemikaliju X kako bi proizveo njihove jeftine kopije. Hardlyjeva Powerpuff Girls Xtreme, masovno proizvedena verzija Buttercup, zna samo reći ‘girl power’. Prava Buttercup ne podliježe oduzimanju svoje ‘slike’ – ona je ta koja utjelovljuje žensku moć i ne treba to dokazivati.

Collect Her je još jedna epizoda s ljigavim muškim antagonistom: geek koji je opsjednut stripovima, Lenny Baxter, otima sestre kako bi popunio svoju Powerpuff Girls zbirku ‘stvarčica’. U njegovoj muškoj špilji, one postaju objektivizirani trofeji. Lik Baxtera predstavlja kritiku kulturalne opsesije mladim djevojkama i pokazuje posljedice njihovog idoliziranja. Naravno, one uvijek spase svijet na kraju dana, ali i one su samo ljudi.

Gledajući nove epizode, Powerpuff sestre su mi još uvijek bliske, no sviđa mi se i to kako su se razvile kao likovi. Među njima postoji neka nova napetost koja gotovo da nije postojala u originalnoj seriji. U epizodi s Manboyem, Buttercup slučajno ozlijedi Bubbles te je prisiljena suočiti se s tim kako njezin bijes utječe na druge ljude. U drugoj epizodi, osjeća se otuđenom od sestre i pridružuje se opakom roller-skaterskom timu Derbytantes.

Izvršni producent Nick Jennings izjavio je za L. A. Times kako je najvažnije stvoriti nove Powerpuff Girls s kojima biste se željeli družiti.

“Razvijanjem njihovih likova kao snažnijih osobnosti i razumijevanjem njihovih karaktera, uspjeli smo napisati priče koje su još bliže ljudima”, kazao je.

Naravno, ove priče lako mogu skrenuti u neželjenom smjeru. Prva epizoda novog serijala započinje sa zaljubljenošću sestara u boy band ‘Senzitive Thugz’. Premda bi ova scena mogla biti shvaćena  kao perpetuiranje stereotipa o mladim ženskim obožavateljicama, zapravo je ta zaljubljenost superjunakinja gotovo pa osvježavajuća.

Reboot serije prati poziv gledateljima/cama u Powerpuff univerzum. Na web-stranici Powerpuff Yourself možete kreirati svoj Powerpuff mem. Zapanjilo me kada sam vidjela koliko je mojih prijateljica promijenilo svoje ikone na društvenim platformama u Powerpuff inačice. Ja sam promijenila svoju sliku na Twitteru u Powerpuff verziju s naočalama i kamerom. Sada se mogu boriti protiv sila zla tweetajući i raspravljajući o pitanjima do kojih mi je najviše stalo. Mislim da bi šestogodišnja ‘ja’ trebala biti ponosna.