Sa stavom

Marissa Mayer

Treba li izvršnoj direktorici Yahoo-a feminizam?

Treba li izvršnoj direktorici Yahoo-a feminizam?

Imenovanje Marisse Mayer izvršnom direktoricom Yahoo-a izazvalo je rasprave u poslovnom svijetu i svijetu tehnologije,  a njezine izjave o feminizmu i činjenica da je imenovana na rukovodeću poziciju u velikoj korporaciji u drugom stanju pokrenule su rasprave u feminističkim krugovima.  Marissa Mayer bila je jedna od 20 prvih zaposlenika Googla i prva žena inženjer u Googlu. Tijekom 13 godina provedenih u toj tvrtki zaslužna je za čitav niz Googlovih projekata i promijenila je nekoliko radnih mjesta da bi iz Googla otišla s važne rukovodeće pozicije. 37-godišnju Marissu Mayer mnogi poslovni časopisi iz godine u godinu stavljaju na liste najuspješnijih žena korporativne Amerike.

Dok poslovni svijet raspravlja hoće li Mayer uspjeti izvući Yahoo iz višegodišnjih problema i lošeg poslovanja, feministice je razljutila svojim površnim i negativnim stavom prema feminizmu. U prošlotjednom intervjuu Mayer je izjavila:

Ne mislim da bih se mogla nazvati feministicom. Definitivno vjerujem u jednaka prava žena i muškaraca i mislim da su žene jednako sposobne kao muškarci, ako ne i sposobnije u nekim područjima, ali nemam potrebu da budem militantna i želju za provokacijom koja ide uz feminizam. Mislim da je to loše i da je feminizam na mnogo načina postao negativan pojam. U svijetu postoje izvrsne mogućnosti za žene i mislim da više dobra može proizaći iz pozitivne nego iz negativne energije.”

Iz njezine izjave očigledno je da se Mayer priklanja najjednostavnijem negativnom stereotipu o feminizmu kao pokretu militantnih razljućenih žena koji ženama više odmaže nego pomaže. Mayer ne vidi potrebu za feminizmom jer ona vidi poslovni svijet kao prostor u kojem se svima nude jednake mogućnosti i cijeni se samo znanje, rad i sposobnost i u takvom svijetu put napredovanja do najviših rukovodećih pozicija za sve je jednak, bez obzira na spol. Ipak, na samo 13 % najviših rukovodećih pozicija u američkim kompanijama sjede žene. Taj postotak zabrinjava Sheryl Sandberg, ženu koja se uz Mayer nalazi na listama nauspješnijih poslovnih žena koja je kao i Mayer svoju karijeru započela u Googlu, a danas je jedina žena u nadzornom odboru Facebooka.

Sandberg posljednjih godina intenzivno govori o nejednakostima između žena i muškaraca u korporativnom svijetu, težim preprekama koje žene prolaze kako bi napredovale te neprilagođenosti i nefleksibilnosti kompanija prema majkama. Sandberg ističe kompleksnost problema koji dovodi do obeshrabrujućeg postotka žena na rukovodećim pozicijama koji se nije promijenio od 2002. godine, a početak problema vidi u obrazovnom sustavu koji ne potiče iste sposobnosti i osobine kod dječaka i djevojčica i ne priprema žene da zauzmu najviše položaje u poslovnom svijetu. Za Sandberg najveći je problem zbog koje žene ne napreduju do vrha to što tvrtke ne omogućuvaju lakše usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života. Od žena koje imaju djecu traži se isti broj prekovremenih sati, isti broj poslovnih putovanja i ako ne mogu držati korak s muškim kolegama ispadaju iz igre. Zbog toga se Sandberg zalaže za fleksibilno radno vrijeme, ističe kako broj sati provedenih u uredu ne znači nužno i efikasnost i govori o potrebi većeg sudjelovanja muškaraca u odgoju djece.

Samo tri sata nakon što je vijest o njezinom imenovanju izvršnom direktoricom Yahoo-a objavljena u medijima, Mayer je na Twitteru obznanila da je u sedmom mjesecu trudnoće.  Ovakva su imenovanja žena u drugom stanju rijetkost u poslovnom svijetu, a prema riječima Marisse Mayer, čelnici Yahooa  znali su za njezinu trudnoću i nisu pokazali zabrinutost. Na pitanja kako će uspjeti voditi veliku kompaniju poput Yahooa i brinuti se o novorođenom djetetu, Mayer odgovara kako će na porodiljnom dopustu biti samo nekoliko tjedana. Iako Odboru ne smeta njezina trudnoća, mnogi su pokazali potrebu da komentiraju njezinu situaciju, a ti bi komentari mogli pokazati Mayer da nam je feminizam itekako potreban i da je pred nama još dug put do potpune ravnopravnosti.

Neki komentari smatraju ovaj potez neodgovornim prema dioničarima Yahooa i uspoređuju situaciju u kojoj se nalazi tvrtka sa situacijom u Appleu prije nekoliko godina kada se radilo o bolesti Stevea Jobsa.  Osim neprimjerenih tekstova u kojima se o trudnoći govori u istom konteksu kao i o teškoj bolesti, velik dio primjedbi na Yahooov odabir Mayer ne odnosi se toliko na trudnoću koliko na činjenicu da je Mayer trudna u “poznim” godinama pa se tekstovi referiraju na  statistike o komplikacijama rodilja koje se bliže četrdesetoj.

Uzimanje vrlo kratkog porodiljnog dopusta uznemirilo je ženske udruge koje se bore za duže porodiljne dopuste jer smatraju da će Mayer svojim postupkom izvršiti pritisak na druge radnice Yahooa, a većina žena ne želi i ne može u prvim mjesecima života djeteta biti jednako produktivna na radnom mjestu pogotovo ako nema financijskih sredstava kao Mayer i ako nemaju mogućnost da same određuju svoje radno vrijeme.

Drugi pak smatraju da je situacija u kojoj se Mayer nalazi jasno pokazuje način na koji žene mogu napredovati u poslovnom svijetu, samo ako mogu biti superžene, oporaviti se od porođaja za tri tjedna, žrtvovati vrijeme s djetetom da bi usješno obavljale posao. Iako Mayer feminizmu ne pridaje nikakvu važnost i ne vidi da bez feminizma ne bi imala priliku za ovakvu karijeru, njezin nam slučaj pokazuje da na napredovanje žena u karijeri utječu i odluke vezane za privatni život koje muškarci ne moraju donositi. Kada se i te odluke donesu, kao što je Marissa Mayer odlučila preuzeti zahtjevan zadatak upravljanja posrnulom kompanijom u visokoj trudnoći i uzeti samo nekoliko tjedana porodiljnog dopusta, žene se i dalje susreću s osuđivanjem i nerazumijevanjem.