Sa stavom

nova stara fronta

U ime obitelji posvuda po Europi

U ime obitelji  posvuda po Europi

Nakon produljenog i dobro organiziranog lobiranja od strane religiozne desnice, Europski je parlament, na Međunarodni dan ljudskih prava, odbio progresivni Izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima (SRHR), čija je autorica portugalska članica Parlamenta Edite Estrela.

Izvještajem je naglašeno kako je potrebno pojačati borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja i seksualno prenosivih bolesti i zastupati pravo žena da same donose odluke o svojem seksualnom i reproduktivnom životu, što uključuje i pristup kontracepciji i pobačaju. Premda neobavezujući, izvještaj bi, da je usvojen, poslao snažnu političku poruku iz Europskog parlamenta u obranu tih prava.

Umjesto toga, članovi i članice Europskog parlamenta izglasali su tijesnom većinom od 334 glasa protiv naspram 327 glasova za, za desničarsku rezoluciju koja potkopava svaku buduću ulogu Europske Unije u području ženskih prava.

Odbijanje Estrela izvještaja dolazi kao popratna pojava cinične kampanje koja navodi na pogrešno mišljenje, vođene od strane ekstremnih religioznih skupina i konzervativaca/ki koji/e su krivo interpretirali/e sadržaj izvještaja i koristili osobne prijetnje prema članovima i članicama Parlamenta.

Sophia Kuby, na čelu European Dignity Watch-a, procijenila je da je broj e-mailova koje su članovi i članice Parlamenta dobili protiv izvještaja otprilike 100,000. John Smeaton, izvršni direktor Society for the Protection of Unborn Children (SPUC) rekao je da “odbijanje Estrela izvještaja dokazuje da mirno i molitveno lobiranje pro-life aktivista i aktivistkinja ima pozitivan utjecaj u političkoj areni”.

Član Parlamenta Mikael Gustafsson, direktor Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost u Europskom parlamentu, rekao je: “Posramljen sam i zaprepašten činjenicom da toliko ljudi još uvijek ne vidi koliko je važno seksualno i reproduktivno zdravlje i prava za postizanje rodne ravnopravnosti u Europskoj Uniji i izvan nje. Nastavit ćemo borbu za pravo žena na siguran i legalan pobačaj i pristup kontracepciji. Nećemo odustati od traženja sveobuhvatnog, nediskriminatornog seksualnog obrazovanja za sve, kao ni od zaštite prava LGBT osoba u Europi. Estrela izvještaj je sadržavao sve te sastavnice i skandalozno je što su desno orijentirane snage uspjele u njegovom odbacivanju.”

Taj posljednji razvoj događaja proizlazi kao posljedica nastojanja konzervativnih kršćana i kršćanki da potkopaju važnost seksualnih i reproduktivnih prava žena. Jedno od takvih nastojanja bila je i europska građanska inicijativa “One of us”, koja je u rujnu 2013. godine dobila potrebnih milijun potpisa kako bi bila predstavljena europskim institucijama, dajući svojim sponzorima priliku za upoznavanje predstavnika i predstavnica Europske unije. Ako se njihov prijedlog usvoji, to će značiti da Europska unija neće moći osigurati sredstva za istraživanje embrionalnih stanica, IVF tretmane koji uključuju uništenje embija niti pobačaje bilo koje vrste.

“One of us”, koji je službeno dobio potporu pape Franje, je financiran od strane talijanske pro-life organizacije, Fondazione Vita Nova, od koje je dobio 50,000 eura. Također je poduprt od strane European Centre for Law and Justice (ECLJ), evangeličke anti-choice neprofitne organizacije iz Strasbourga. European Centre for Law and Justice europski je odsjek American Centre for Law and Justice, koji se specijalizirao u sudjelovanju na Europskom sudu za ljudska prava gdje nastoji ograničiti prepoznavanje LGBT i reproduktivnih prava.

Da je slična atmosfera i u našoj bližoj okolini, mogli smo vidjeli na nedavno održanom referendumu, nakon kojeg su čelnici i čelnice inicijative otvoreno rekli kako se neće zaustaviti samo na pravima LGBT zajednice te da na red dolazi i žensko pravo na izbor. U susjednoj nam je Srbiji prošlog tjedna usvojen Zakon o zdravstvenoj zaštiti djece, trudnica i rodilja, koji sadrži odredbu prema kojoj ginekolozi i ginekologinje moraju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dostavljati podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj djeci. Iako nije objašnjen razlog uvođenja te odredbe, mnogi nagađaju kako se time želi formirati registar žena koje su pobacile, što bi, u najmanju ruku, predstavljalo opasno narušavanje prava na privatnost.

Ono što konzervativci/ke ne razumiju jest da pravo na siguran i legalan pobačaj, kao i pristup kontracepciji, jest temeljni dio ženskog prava na izbor, makar ono nije eksplicitno propisano međunarodnim pravom. Žena uvijek mora moći samostalno donositi odluke o vlastitom tijelu jer je njeno tijelo samo i isključivo njeno, a ne državno ili crkveno vlasništvo. Planiranje roditeljstva sastavni je dio odgovornog seksualnog i reproduktivnog ponašanja, a onemogućavanje istoga nikako ne može biti prihvatljivo niti dio dobre politike. Navedena se prava moraju osigurati na međunarodnoj razini kako bi se spriječilo uplitanje konzervativnih interesnih skupina koje ta prava neprestano osporavaju, pozivajući se na vrijednosti koje nisu i ne mogu biti kriterij za određivanje budućnosti žena. 

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.