Sa stavom

uoči presude

U Putinovoj Rusiji nema milosti za žene

U Putinovoj Rusiji nema milosti za žene

U današnjoj Rusiji izražavanje mišljenja protiv vladajućeg režima često se proglašava kaznenim djelom. Putinov autoritarni i seksistički režim ne dopušta borbu za jednakost spolova, demokraciju i slobodu izražavanja, vrijednosti i načela sadržana u ruskom ustavu. Često je tvrdio kako su modernizacija i jačanje demokracije ciljevi njegova političkog djelovanja, no režimski zaštitni znakovi (javno klevetanje, zatvaranje i ubojstva oponenata režima, partnerstva s organiziranim kriminalom, visok stupanj korupcije, uska povezanost s crkvenim vrhom, samovoljno provođenje zakona, zatiranje ljudskih prava i sloboda) ostavljaju dojam lažne demokracije i modernizacije.

Bivši KGB-ovac i FSB-ovac na politički je vrh postavio privatnu policiju (svoje bivše kolege) koja nadzire cjelokupni život nacije, dok on vlada “iz sjene”. Ovo je dvanaesta godina Putinove nemilosrdne vladavine, a prema ustavu mogao bi nastaviti još 12 godina. Prema riječima poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila (još jednog bivšeg KGB-ovca, koji je, uostalom, jedan od glavnih krivaca za uhićenje Pussy Riota), Putinov dolazak na vlast bio je i bit će rezultat “Božje volje”.

Snažan utjecaj crkve i klera na život u Rusiji, konzervativizam i reakcionizam političke vladavine, ogledaju se i u slučaju zatvaranja antiputinovskih aktivistica iz Pussy Riota. Njihovo se okrutno i nepravedno tretiranje opravdava religijskom retorikom, negirajući time umiješanost politike i činjenicu da bi političke poruke koje nosi njihova pjesma mogle biti razlog pritvora. Uvrijeđene stranke i svjedoci (crkveni stražari, držačica svijeća, čistačica itd.) njihov performans nazvale su “vražjim poslom”, tvrdeći kako je “Crkva napadnuta” i sam “vrag je ismijava”. U sudnici su navodili ono što ih je u nastupu Pussy Riota uvrijedilo njihove prekričave haljine neprimjerene za crkvu, činjenica da su se pojavile golih ruku, previsoko i neumjesno dižući noge, njihovo križanje koje je izgledalo kao parodija križanja itd.

{slika}

No, nisu tužitelji jedini koji komentiraju izgled članica Pussy Riota. Osim medijskih rasprava o izgledu karakterističnom za njihove nastupe, nisam mogla ne primijetiti kako se i pritvorene članice katkad nazivaju “cur(ic)ama”, uz često dodavanje atributa kao što su atraktivne, prekrasne, zgodne itd. (najatraktivnijom se proglašava Nadja). One su hrabre ljepotice zatočene u staklenom kavezu. Pussy Riot u svojim se nastupima također služe seksizmom, ali za razliku od mnogih novinara, one se poigravaju njime s namjerom da ga kritiziraju.

Svakako je potrebno istaknuti kako su Katja, Maša i Nadja obrazovane mlade žene koje se ne boje reći što ono što misle. Cijelo ovo vrijeme okrutna i nepravedna tretmana u zatvoru pokazale su iznimu moralnu, duhovnu i intelektualnu snagu. Svojim promišljenim i upečatljivim javnim istupima potaknule su brojne rasprave o Putinovoj vladavini i ljudskim pravima u Rusiji.

Što se ljudskih prava u Rusiji tiče, osvrnimo se na kraju i na prava i položaj žena, temu koja se često propitivala i u performansima Pussy Riota.

Ruski ustav propisuje načelo ravnopravnosti spolova, ali ne sadrži jasnu zabranu spolne diskriminacije. U Rusiji ne postoji zakon koji se odnosi na jednaka prava i slobode, na jednake mogućnosti oba spola. Gledanje na žene kao seksualne objekte i kao mušku imovinu može se smatrati i uzrokom pojava kao što su: nasilje u obitelji, silovanje, seksualno uznemiravanje, vrijeđanje itd. U Rusiji još uvijek ne postoji zakon koji se odnosi na nasilje počinjeno nad ženama, niti se nasilje u obitelji definira kao kazneno djelo. Inače, procjenjuje se kako 14 000 žena godišnje umre od posljedica nasilja u obitelji. Jedino se prisila na spolni odnos smatra se kaznenim djelom, a drugi se oblici seksualnog uznemiravanja ne kažnjavaju.

{slika}

Ogroman utjecaj Crkve u današnjoj Rusiji već je istaknut. Zahvaljujući njemu, čelnici Ruske pravoslavne crkve predlažu čak smrtne kazne za žene koje bi se podvrgle pobačaju, isto tako ukazuju i na ženinu odgovornost kad je o silovanju riječ jer je on često posljedica njezina “nepristojna” izgleda.

Budući da su žene često na čelu nevladinih organizacija u Rusiji i često sudjeluju u akcijama koje kritiziraju Putinov režim, česta su i njihova uhićenja, zatvaranja i ubojstva. Vjerojatno ste čuli za ubojstva Natalije Estemirove i Ane Politikovske, istaknutih ruskih aktivistica za ljudska prava.

U Rusiji je najviše žena zaposleno u zdravstvu (85 posto), u školstvu (81 posto) te financijama (78 posto). Djevojkama jako teško upasti u policijsku školu jer su samo dvije dozvoljene u svakom vodu. Politička vlast temelji se na demonstriranju muške tjelesne snage i odvažnosti i u takvom patrijarhalnom sustavu nema mjesta za žene. Izvrstan članak u Spiegelu o Putinovu režimu, iznosi podatke o ženama u ruskoj politici: žene čine samo 13 posto svih članova donjeg doma ruskog parlamenta Dume. Od 83 namjesnika jedna je žena, a od 165 mjesta u Vijeću Federacije (gornji dom parlamenta) šest ih zauzimaju žene. 

U svakom slučaju, primjer pritvorenih antiputinovskih pankerica jedan je od mnogih primjera kojim Putin zapadnom svijetu želi pokazati beskompromisnost i snagu svog mačističkog režima. Presuda je najavljena za petak, 17. kolovoza. U slučaju da ih sud proglasi krivima, najavljuje im se kazna od tri do sedam godine zatvora, koju je tužiteljstvo nedavno zatražilo. Za petak se i najavljuju prosvjedi u mnogim gradovima, u znak solidarnosti i podrške trima mladim ženama od kojih vlasnik crnog pojasa u džudu, Vladimir Putin, strahuje.