Sa stavom

Nova studija pokazuje:

Uskraćivanje prava na pobačaj ima posljedice na zdravlje žena

Uskraćivanje prava na pobačaj ima posljedice na zdravlje žena

Nije tajna da dostupnost pobačaja utječe na osobni život, karijeru, čak i na financije, ali nova studija pokazuje da utječe i na fizičko zdravlje. Istraživanje o ženskom zdravlju i pobačaju koje je nedavno objavljeno u Annals of Internal Medicine  pokazuje da uskraćivanje mogućnosti pobačaja može imati dugotrajne zdravstvene posljedice i povećati sklonost kroničnim bolestima.

“Premda neki tvrde da pobačaj može štetiti ženskom zdravlju, ova studija ukazuje da fizičko zdravlje žena koje su imale pobačaj nije gore od zdravlja žena kojima je pobačaj bio uskraćen”, napisali su istraživači_ce u zaključku. “Zapravo, podaci pokazuju lošije zdravlje kod žena koje su rodile”.

Ova studija, kako izvještava Time, uključuje preko 900 američkih državljanki koje su tražile pobačaj između 2008. i 2010. godine. Kod njih 328 pobačaj je napravljen u prvom tromjesečju trudnoće, kod 383 u drugom tromjesečju, a za 163 je ova zdravstvena usluga bila uskraćena. Oko 18% žena kojima je pobačaj bio uskraćen su inicijalno izjavile da im je osobno zdravlje prije trudnoće bilo osrednje ili loše. Pet godina kasnije, kada je istraživanje bilo završeno, taj se postotak povećao na 27%. Od svih ispitanica koje su imale pobačaj, nakon pet godina ih je samo 20% kategoriziralo svoje zdravlje kao osrednje ili loše.

“Nije bilo značajne razlike u samoprocjeni zdravlja, kronične boli i pretilosti između žena koje su imale pobačaj u prvom tromjesečju i u drugom tromjesečju trudnoće. Međutim, postoje značajne razlike između žena koje su imale pobačaj i onih koje su rodile”, navodi se u istraživanju, piše Pacific Standard. 

Istraživači_ce na ovom projektu referirali_e su se na podatke sakupljene u Turnaway studiji, kako izvještava Pacific Standard, rađenoj za Unapređenje nove standarde u reproduktivnom zdravlju (Advancing New Standards in Reproductive Health – ANSIRH). Ta je studija pokazala da uskrata pobačaja trudnim ženama nije povezana samo s dugotrajnim negativnim posljedicama za zdravlje, već i za financijske prihode. Turnaway studija je pokazala da su žene kojima je uskraćen pobačaj četiri puta češće na granici ili ispod granice siromaštva, a tri puta češće nezaposlene. To je također potencijalni rizik za zdravlje koji ne smijemo podcijeniti.

“U usporedbi sa ženama koje su imale pobačaj na zahtjev, žene kojima je pobačaj uskraćen doživljavaju neposrednu tjeskobu; ozbiljnije zdravstvene komplikacije vezane uz trudnoću kao što su krvarenje, eklampsija (konvulzije) i smrt; veća je vjerojatnost da će doživjeti nasilje od muškarca koji je uključen u trudnoću; rjeđe su stalno zaposlene ili s punim radnim vremenom; te, unatoč većem korištenju socijalne pomoći, znatno su siromašnije”, napisala je voditeljica studije Turnaway i suautorica studije objavljene u Annals of Internal Medicine, Diana Greene Foster.

Istraživači_ce su također otkrile_i da pobačaj nema negativne posljedice na zdravlje žena koje su sudjelovale u istraživanju. Studija Turnaway je zaključila da žene koje su imale pobačaj nisu u većem riziku od korištenja alkohola, duhana ili droga. Također, nisu u većem riziku od depresije, anksioznosti ili suicidalnih misli.

Rezultati ove studije dolaze u vrijeme kada nekoliko američkih država pokušava ograničiti dostupnost pobačaju. No, istraživanje pokazuje da bi to moglo samo štetiti zdravlju, a ne pomoći.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević