Članci s tagom: centar-za-zenske-studije

 • 'Crkva ne može zaustaviti kotač znanosti ni rodnu emancipaciju'

  'Crkva ne može zaustaviti kotač znanosti ni rodnu emancipaciju'

  Protivnici uvođenja zdravstvenog odgoja u javnoj raspravi kao svoj argument, među ostalim, navode da su čak i skandinavske zemlje odustale od rodne ideologije zbog (...)

 • Ako je netko zaslužio saborsku penziju, onda je to M.J. Zagorka

  Ako je netko zaslužio saborsku penziju, onda je to M.J. Zagorka

  Hrvatska demokracija i Hrvatski sabor kao njena krovna udruga, do žena i novinara drže kao do pišljiva boba. Nijanse toga odnosa su ambivalentne, ovisno koja je (...)

 • Predstavljen strip o Zagorki i dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena i rodne problematike

  Predstavljen strip o Zagorki i dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena i rodne problematike

  U četvrtak 29.11. je u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke predstavljen strip "Zagorka: Biografija" autorice Lee Kralj Jager te dodijeljena Nagrada za najbolji (...)

 • Novinarska soba Hrvatskog sabora od danas nosi Zagorkino ime

  Novinarska soba Hrvatskog sabora od danas nosi Zagorkino ime

  'Mi žene znademo, da ćemo i mi jedamput ući u Hrvatski Sabor, ali budućnost će vas našeg naroda možda jednom zvati na odgovornost, što nam ta vrata ne bijahu (...)

 • Više od 60 posto ispitanica smatra kako su žene u Hrvatskoj diskriminirane

  Više od 60 posto ispitanica smatra kako su žene u Hrvatskoj diskriminirane

  U Centru za ženske studije u srijedu, 05. rujna, održana je konferencija za medije s ciljem predstavljanja rezultata istraživanja Žene u hrvatskoj politici (...)

 • Od Gričke vještice do branda

  Od Gričke vještice do branda

  Deniver Vukelić održao je prvo predavanje o Mariji Jurić Zagorki nazvano ' Grička vještica – priča za sva vremena ' u njenom memorijalnom stanu na (...)

 • Samo daj!

  Samo daj!

  U petak, 2. ožujka, povodom rođendana M. J. Zagorke i Međunarodnog dana žena, u zagrebačkom VIPklubu, održan je 2. Festival Kratka priča je ženskog roda u organizaciji Centra za ženske studije, a s ciljem poticanja ženskog stvaralaštva. Od 138 kratkih priča pristiglih na istoimeni natječaj, svoje priče je čitalo dvanaest autorica. Mi vam uz priču o festivalu donosimo i nagrađenu priču Nore Verde!

 • Zagorkina Milenijska fotografija

  Zagorkina Milenijska fotografija

  Centar za ženske studije zahvaljuje svim građankama i građanima koji su se odazvali pozivu na snimanje Milenijske fotografije povodom rođendana Marije Jurić Zagorke. Oko 200 Gordana, Siniša, Nera, Stanki, Mirena, Jadranki, Dorji, Damira i drugih koji su dobili imena po junakinjama i junacima iz djela Marije Jurić Zagorke, sudjelovalo je u subotu, 3. ožujka u kreiranju zajedničke fotografije koju je na zagrebačkoj tržnici Dolac snimio umjetnički fotograf Šime Strikoman.

 • Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  " Postoji toliko modela ženskosti kojih mi možda čak nismo ni svjesni, a svejedno ih upražanjavmo u različitim trenucima i prebacujemo se iz jednog u drugi" (...)

 • Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Na okruglom stolu naslova Gdje je rod u kulturnim politikama?, koji je u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, održan 28. studenog u Zagrebu, raspravljalo se o čitanjima rodnog u kulturi. istaknuta su dva smjera koja bi u budućim modelima kulturnih politika mogli rezultirati rodnom ravnopravnošću. To su ponajprije prepoznavanje problematike i njene pluralnosti te aktivnije uključivanje rodno osvještenijih alternativnih kultura u kulturne politike.

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM