Članci s tagom: centar-za-zenske-studije

 • Žene na liste, ženske zahtjeve u programe!

  Žene na liste, ženske zahtjeve u programe!

  U Zagrebu 27. rujna 2011. predstavljene su kampanje za unaprjeđenje sudjelovanja žena u izborima koje provode feminističke organizacije Centar za ženske studije te CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje zajedno s partnerskim organizacijama BaBe!, Domine, Delfin i CGI. "Iako se radi o dvije kampanje, cilj obje kampanje je zajednički - povećanje participacije žena u odlučivanju" istaknula je Jasminka Pešut iz Centra za ženske studije

 • Bez rampe-STOP nasilju nad ženama

  Bez rampe-STOP nasilju nad ženama

  U Muzeju suvremene umjetnosti je u srijedu 20. travnja održana još jedna u nizu brojnih predstava Vagininih monologa.  Riječ VAGINA se u predstavi spominje 118 puta. Svakim od tih 118 puta je pokazano koliko nam je neobično čuti tu riječ: VAGINA, kakvu nelagodu ta riječ izaziva, čak i u nama ženama unatoč tomu što je ona dio nas.

 • Ciklus predavanja o Zagorki

  Ciklus predavanja o Zagorki

  Centar za ženske studije svakog trećeg četvrtka u mjesecu održava Ciklus predavanja o Zagorki. Predavanja se održavaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na (...)

 • Kratka priča je ženskog roda

  Kratka priča je ženskog roda

  Centar za ženske studije obilježio je Dan žena slavivši umjetnost riječi, točnije, žensko stvaralaštvo, žensku produkciju. Festival Kratka priča je ženskog roda održao se drugu godinu za redom u ležernoj atmosferi memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u dva susreta. Uz osmi mart povod je bio i rođendan Marije Jurić Zagorke te Nele Milijić, 2. ožujka, kada je prva grupa kratkopričašica čitala svoje radove.

 • V-day: I Split će postati vagina friendly grad

  V-day: I Split će postati vagina friendly grad

  'Vagina. Eto, izgovorila sam. Vagina – i opet sam rekla' – uvodne su riječi bestselera Eve Ensler "Vaginini monolozi" koji već 12 godina živi i u svojoj kazališnoj varijanti u sklopu V-daya ili svjetske kampanje usmjerene protiv nasilja prema ženama. Naime, iako su Monolozi na samom početku rođeni kao ideja koja će slaviti vaginu i ženstvenost, autoričin rad je ubrzo zadobio i dimenziju borbe protiv nasilja i diskriminacije. Ove godine na globalnoj razini V-day je posvećen silovanim ženama iz Konga, a na državnim razinama aktivistkinje za ženska prava same odabiru kome će posvetiti predstave.

 • Kako je izgledala novinska reklama za Persil 1909. godine?

  Kako je izgledala novinska reklama za Persil 1909. godine?

  Čitate li/jeste li čitali Zagorku? Znate li u kakvoj su vezi Plameni inkvizitori s bajkom o Snjeguljici? Otkriva li možda Zagorkin narativni postupak njenu (...)

 • Patrijarhat kao normalno stanje stvari

  Patrijarhat kao normalno stanje stvari

  U sklopu četvrtih po redu Dana Marije Jurić Zagorke, u organizaciji Centra za ženske studije, u četvrtak 25. studenog, dodijeljena je nagrada za najbolji studentski (...)

 • POTRAGA ZA ŽENSKIM RUKOPISIMA

  POTRAGA ZA ŽENSKIM RUKOPISIMA

  Stari bakin dnevnik stoji vam prašan na tavanu i žao vam ga je baciti? Ili ga čuvate kao obiteljsku dragocjenost? Nemojte ga baciti, dopustite da ga i mi pročitamo.

 • Rada Borić među najmoćnijim feministkinjama svijeta

  Rada Borić među najmoćnijim feministkinjama svijeta

  U sklopu sastavljanja svoje liste najmoćnijih osoba na svijetu, američki je časopis Forbes pozvao uglednu američku spisateljicu Eve Ensler, autoricu kultne knjige 'Vaginini monolozi', da složi listu najmoćnijih svjetskih feministkinja. Ensler se odlučila za sedam imena, a među njima se našlo i ime  Rade Borić, izvršne direktorice Centra za ženske studije.

 • Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Centar za ženske studije uputio je Vladi, sindikatima i ostalim nadležnima zahtjev za hitno rješenje problema radnica tvornice Kamensko. Radnice tekstilne tvornice Kamensko pred vratima svog pogona u Zagrebu, usprkos lošem vremenu i kiši, od 20. rujna štrajkaju glađu i dostojanstveno traže isplatu plaća za proteklih pet mjeseci. Zajedno s radnicama Kamenskog članice Centra za ženske studije Zagreb traže da Vlada i sindikati, prije svega Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske, hitno pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama  Kamenskog.

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM